Jdi na obsah Jdi na menu
 


* hvězdná obloha

Příspěvky

Perseus

22. 9. 2007

Severní souhvězdí ležící z části na Mléčné dráze kulminuje v listopadu a je dobře pozorovatelné za jasných zimních nocí. Beta Persei zvaná Algol (démon) je jediná hvězda s proměnlivým jasem (zákrytová proměnná) známá už ve starověku. Pro své mrkání a rudou barvu měla nejhorší pověst, byla vždy spojována s temnými silami. Ze souhvězdí přilétá v první polovině srpna meteorický roj Perseidy.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Rak

22. 9. 2007

Souhvězdí raka či kraba příliš nepřipomíná a jeho hvězdy nejsou nijak nápadné ani jasné, proto se souhvězdí špatné hledá. Je to vlastně nejméně zřetelné souhvězdí zvěrokruhu. Leží mezi souhvězdími Blíženců a Lva. Kdysi ležel v souhvězdí Raka bod letního slunovratu, což tomuto nevýraznému seskupení dávalo jeho kalendářní i mytologický význam. Přestože je dnes tento bod vlivem precese (krouživého pohybu zemské osy) v souhvězdí Blíženců, rovnoběžce, nad níž stojí Slunce v den letního slunovratu, zůstal název obratník Raka. Zajímavým objektem v souhvězdí je krabí mlhovina – obrovské mračno plynu a prachu. Je pozůstatkem exploze supernovy.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Ryby

22. 9. 2007

Toto souhvězdí zvířetníku je nejlépe viditelné na podzim. Připomíná písmeno „V“. Hlavu jižnější ryby tvoří skupina hvězd (asterismus) zvaná též náramek. Souhvězdí je známo odedávna, protože před šesti tisíciletími se v něm nacházel bod zimního slunovratu, jehož určení bylo pro dávné civilizace velmi důležité. Později se bod zimního slunovratu posunul vlivem precese (krouživého pohybu zemské osy) ze souhvězdí Ryb do souhvězdí Střelce, zatímco bod jarní rovnodennosti doputoval ze souhvězdí Blíženců do Ryb (a aby to nebylo tak jednoduché, značí se podle souhvězdí, v němž se nacházel před pěti stoletími znakem Berana). Podobně se samozřejmě posunul i bod podzimní rovnodennosti a jarního slunovratu.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 1

Severní koruna

22. 9. 2007

Severní korunu, jedno z nejmenších souhvězdí severní oblohy, naleznete poblíž souhvězdí Herkula na spojnici dvou jasných hvězd – Arctura a Vegy. Je to půlměsíc tvořený nepříliš jasnými hvězdami.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Střelec

22. 9. 2007

Zvířetníkové souhvězdí mezi Štírem a Kozorohem je u nás pozorovatelné na letní obloze, avšak jen na krátký čas, protože je nízko nad obzorem. Nejjasnější část Mléčné dráhy ve Střelci je nakupením hvězd kolem středu naší galaxie, který je od nás vzdálen asi třicet tisíc světelných let. Souhvězdí Střelce je vůbec velmi bohaté na objekty všeho druhu: dvojhvězdy, proměnné hvězdy, hvězdokupy a difúzní mlhoviny. Před šesti tisíci lety byl bod podzimní rovnodennosti, určující období podzimního lovu, ve Střelci (dnes je zde bod zimního slunovratu). Spojení souhvězdí s lovcem na koni je tedy asi velmi starého data.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Šíp

22. 9. 2007

Nejmenší souhvězdí oblohy složené z nevýrazných hvězd najdeme v Mléčné dráze mezi jasnými hvězdami Altairem v Orlu a Albireem v Labuti. Přes svou nenápadnost bylo souhvězdí známé už ve starověku a patří mezi padesátku souhvězdí, která jsme „zdědili“ po antických hvězdářích. Hvězda alfa Sagittae zvaná Sham je vzácný veleobr, jehož zářivost statisíckrát převyšuje naše Slunce. Veleobři mají na hvězdy velmi krátký život sto tisíc až milion let. Potom se zhroutí do sebe a změní se v černou díru.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Štír

22. 9. 2007

Je to souhvězdí zvířetníku, u nás pozorovatelné jen částečně, nízko nad obzorem, na večerní letní obloze (od května do září). Nachází se mezi Střelcem a Váhami. Původně jeho klepeta sahala až do souhvězdí Vah. Součástí souhvězdí je hvězda alfa Scorpii – Antares (Anti Ares – soupeř Marsu, jehož řecké jméno je Ares). Je to červený veleobr, který své jméno získal proto, že je při pozorování podobný Marsu. Na rozdíl od něj však mění jasnost. Jde o zákrytovou proměnnou hvězdu, jejíž jas mění překrývání s druhou, malou hvězdou při rotaci kolem společného těžiště.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Váhy

22. 9. 2007

Váhy jsou jedním ze souhvězdí zvířetníku (leží na ekliptice) a odedávna symbolizovaly rovnováhu mezi dnem a nocí při podzimní rovnodennosti. Vlivem precese (krouživého pohybu zemské osy) se však bod podzimní rovnodennosti posunul do souhvězdí Panny. Nenápadné souhvězdí se nalézá na spojnici hvězd Spica v Panně a Antares ve Štíru.Půlnoční kulminace souhvězdí Váhy připadá na začátek května.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 2

Velký vůz (Veká medvědice)

22. 9. 2007

Velký vůz je asi nejznámějším souhvězdím vůbec. Je tvořeno sedmi jasnými hvězdami a viditelné během celého roku. Podle souhvězdí lze snadno určit sever. Čtyřikrát prodloužená spojnice mezi dvěma jeho nejjasnějšími hvězdami Merak a Dubhe (zadní kola vozu) totiž ukazuje k severu – k hvězdě Polárce na konci oje Malého vozu. Američané v souhvězdí vidí naběračku (Big Dipper), Angličané pluh. Po výbuchu raketoplánu Challenger začali všichni astronauti nosit na kombinézách nášivku s tímto souhvězdím symbolizujícím sedm astronautů, kteří při neštěstí zahynuli. Velká medvědice je rozšířené souhvězdí Velkého vozu (jeho oj tvoří ocas medvědice) a současně třetí největší souhvězdí na obloze.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 1

Velký pes

22. 9. 2007

Souhvězdí střední velikosti, které obsahuje nejjasnější hvězdu oblohy Sirius (Psí hvězdu). Jeho zářivost je 25krát větší než Slunce a je od nás vzdálen pouhých devět světelných let. Díky této jasné hvězdě patří Velký pes mezi nejstarší souhvězdí. Staří Egypťané určovali podle východu Siria čas pravidelných nilských záplav. Novodobá pozorování vedla k zjištění, že velký Sirius má ještě malého průvodce Sirius B – tzv. bílého trpaslíka, který vyzařuje rentgenové záření.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 1