Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beran

22. 9. 2007

Beran (Aries, Ari.)

 

ObrazekJe to souhvězdí zvířetníku mezi Býkem a Rybami. Beran je viditelný na zimní obloze jako poměrně malé a nevýrazné seskupení, v němž jasnější jsou pouze tři hvězdy hlavy S beranem nebo jehnětem spojovali tuto skupinu hvězd již staří Babyloňané, Asyřané a také Arabové. Ve 3. a 4. století před Kristem totiž hvězda Sheraton tohoto souhvězdí označovala bod jarní rovnodennosti, při níž býval obětován beran.

 

Mytologie:

 

V řecké mytologii se k souhvězdí pojí mýtus o zlatém rounu. Zlaté rouno patřilo beranovi, kterého vyslal bůh Hermes, aby zachránil dvě děti krále Athanenta, Frixa a Héllé. Jejich pravá matka byla božského původu, král ale svou první manželku vyhnal a vzal si jinou. Macecha Ínó chtěla obě děti zabít aby se s nimi nemuseli o království dělit její vlastní synové. Vymyslela si tedy lest, kterou se mohla dětí zbavit. Děti měly být obětovány, aby skončila neúroda. Z nebe se však snesl zlatý beran a obě děti na něm prchly. Nebohá Héllé ale při útěku spadla a utonula v moři, které se od té doby podle ní nazývá Helles pontos (Hellino moře). Frixos byl přijat v Kolchidě a berana obětoval Diovi. Král Kolchidy Aiétos zlaté rouno nechal pověsit na větev dubu v posvátném lese a střežit drakem.
Hrdina Iáson, vychovávaný kentaurem Cheirónem,měl rouno přinést, aby se mohl stát králem v rodném Iólku. Plul za rounem na lodi Argo s posádkou, která se podle ní nazývala argonautů. Také tuto loď můžete na hvězdné obloze nalézt. Mezi argonauty byli hrdinové jako Héraklés, Orfeus, kterého připomíná souhvězdí Lyra, či dvojčata Castor a Polux, zvěčněná coby souhvězdí Blíženců.
Král Aiétos slíbil Iásonovi rouno, pokud zorá pole za pomoci divokých býků, kteří chrlili oheň a měli kovová kopyta. Do zoraného pole pak musel zasít dračí zuby, z kterých vyrostli ozbrojenci. Všechny tyto ozbrojence pak musel přemoci.
Íáson všechny úkoly splnil, ale přesto nakonec rouno získal pouze díky lásce dcery krále Kolchidy Médei. Ta byla kouzelnicí a draka očarovala, aby se Iáson mohl rouna zmocnit. Médea potom prchla s argonauty do Iolku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář