Jdi na obsah Jdi na menu
 


připravujeme rozšíření

 

 

Úvod   A  B  C  Č  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  Ř  S  Š  T  U  V  Z  Ž

 

 


Snové symboly jsou někdy průzračné a jindy zase naprosto matoucí a nesrozumitelné. Některé symboly jsou univerzální (například holubice jako znak míru nebo kříž jako znamení Krista), avšak některé mohou mít pro člověka zcela specifický význam.

 

Výklad snů

 

Abyste svým snům porozuměli, musíte si je v první řadě pamatovat J. Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak toho docílit, je vést si snový deník. Učiníte-li tak, časem získáte vhled nejen do světa svých snů, nýbrž i do událostí, jež ovlivňují váš každodenní život. Seznámíte se i s obrazy pocházejícími z vašeho podvědomí a začnete poznávat a chápat své osobní symboly.

 

Jak si vést snový deník

 

Pořiďte si speciální sešit a mějte jej spolu s tužkou stále u postele. Probudíte-li se uprostřed noci, můžete si sen ihned zapsat.

            Než se po probuzení pustíte do psaní, na okamžik zavřete oči a snažte se upamatovat na cokoli ze svého snu. Většina snů sestává z řady obrazů a vzpomenete-li si na jeden, možná se vám vybaví celý jejich sled. Pokud si na žádné obrazy nevzpomínáte, pokuste si uvědomit, jak jste se cítili, neboť i to může vyvolat vzpomínku na část snu.

            Nyní se pusťte do psaní. Levou stránku sešitu můžete použít k vylíčení snu a vpravo pak připisovat poznámky a postřehy. Je důležité, abyste zápis pořídili dříve, než ráno cokoli uděláte. Čím je člověk bdělejší, tím méně si svůj snový svět uvědomuje. Jakákoli činnost, třeba ranní sprcha či pití kávy, vám rozptýlí mysl a tím i vzpomínku na prožitý sen. Do popisu zahrňte co nejvíce podrobností, včetně těch, které se vám zdají bezvýznamné či nesrozumitelné. Pište v přítomném čase; vaše líčení tak bude působit bezprostředněji.

            Hrubý náčrt snu je tedy hotov – nyní je třeba jej prokreslit. Jednou z možností je zkoumat sny za pomocí určitých kategorií. Sen může rozebrat například podle těchto bodů:

 

Význam: Existuje přímá souvislost mezi vaším snem a událostmi uplynulého dne? Nebo sen odráží něco z minulosti?

 

Motiv: Jaký byl hlavní motiv snu? Utíkali jste před něčím? Už se vám tentýž sen zdál dříve?

 

Místo konání: Kde se sen odehrával?

 

Postavy: kdo ve snu vystupoval?

 

Pocity: Popište všechny prožité emoce. Pociťovali jste strach? Zlost? Zklamání?

 

Symboly: Hrála ve snu nějaká věc klíčovou roli – pták, strom či třeba vlak?

 

Slova či věty: Zaslechli jste slova či věty, jež se zdály důležité?

 

Jiné poznámky: Měla zvláštní význam nějaká barva či denní nebo roční doba?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Veseni pradla

(Petra, 8. 10. 2016 4:00)

Včera jsem veselá prádlo a teď se mi to zdálo.

vztah

(Martin, 24. 11. 2010 18:28)

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat na můj vztah ja sem ve znamení štíra 4.11.1988 a slečnu ktrerou sem potkal je ve znamení panny.Mám ji hodne rad a nevim co bude tak bych rad vedel jak dlouho sni budu a jaka bude moje budoucnost dekuji:-)

závoj

(závoj, 2. 12. 2009 8:45)

přítelkyně jela na kole zahalená velkým černým závojem