Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíženci

22. 9. 2007

Blíženci (Gemini, Gem.)

 

ObrazekTřetí souhvězdí zvěrokruhu najdeme severovýchodně od Orionu. Symbolice dvojice odpovídá i charakter hvězdy Kastor, která je vlastně soustavou dvou dvojhvězd. Nejjasnější hvězdou souhvězdí je však Pollux. Pouhým okem zde můžeme pozorovat také hvězdokupu M35, skupinu 200 hvězd na ploše velikosti měsíčního úplňku.

 

Mytologie:

 

Hvězdy symbolizují dvojčata Kastora a Polluxe (Řeky nazývaného Polydeukes). Ta se vylíhla z vajec, protože otcem byl Zeus, který v podobě labutě svedl jejich matku, spartskou královnu Ledu. Jejich sestrou byla krásná Helena, která způsobila Trojskou válku a Klytaimnéstra, zrádná manželka krále Agamemnóna.
Oba bratři, zvaní také někdy Dioskůrové (snové Dia) se zúčastnili plavby lodi Argó, jejíž tvar lze rovněž na obloze nalézt. Během výpravy přemohl Pollux díky své obratnosti a rychlosti krále divokých Berryků Amyka, který nechtěl nechat argonauty odplout, dokud s ním jeden z členů posádky nepodstoupí souboj v boxu. Amykos nejen že box vymyslel, ale proslavil se tím, že soupeře většinou jednou ranou skolil.
Bratři se postavili i athénskému hrdinovi Théseovi, když unesl jejich tehdy dvanáctiletou sestru Helenu před svatbou s králem Meneláem. Sestru zachránili a na athénský trůn dosadili Théseova soupeře. Pomáhali i Héraklovi proti Amazonkám.
Polydeukes byl nesmrtelný syn Diův, Kastor podle některých prý smrtelný syn krále Tyndarea. Když Kastor zemřel, prosil Polydeukes Dia, aby mohl trávit střídavě jeden den se svým bratrem v podsvětí a druhý na Olympu. Rozdělili si tak nesmrtelnost napůl.
Oba bratři byli později zbožštěni a uctíváni hlavně ve Spartě. Podle jiných výkladů souhvězdí blíženců zpodobňuje Apollóna a Artemis, Herakla s Ifiklem nebo zakladateleŘíma Romula a Rema.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky

(Azeret, 24. 11. 2007 14:57)

jako světluška vám děkuji zapomoc.:D