Jdi na obsah Jdi na menu
 


Býk

22. 9. 2007

Býk (Taurus, Tau.)


ObrazekJedno ze zvířetníkových souhvězdí dostalo svůj název podle skupiny hvězd ve tvaru písmene V, která připomíná býčí rohy. Červená hvězda Aldebaran velká jako šestatřicet Sluncí znázorňuje krví podlité oko býka hledícího směrem k Orionu. V souhvězdí Býka leží i Krabí mlhovina, která je pozůstatkem po výbuchu supernovy, pozorovaném hvězdáři roku 1054. V Japonsku se tato skupina hvězd jmenuje Subaru a souhvězdí je znakem známé automobilky.
Hvězdokupa tvořící býčí hlavu se jmenuje Hyády a skládá se přibližně z 200 hvězd. Odtud přicházel sotva znatelný rádiový signál kosmické sondy Pioneer 10 vypuštěné v roce 1972 směrem k Jupiteru. Na palubě sondy, která pokračovala setrvačností v letu do vzdáleného vesmíru, je umístěno vyobrazení člověka a další symboly, které by měly být srozumitelné pro případné mimozemské nálezce.
Na hřbetě Býka je nejznámější hvězdokupa zvaná Plejády neboli Kuřátka či Sedm sester.

 

Mytologie: 

 

Podle řecké mytologie to byly krásné dcery Pléiony a Atlanta. Zamiloval se do nich lovec Orion, ale vládce bohů Zeus je před ním uchránil tak, že je proměnil v holubice.
Býk je symbolem síly. Jeho krev byla ve starověku považována za jedovatou.
Podle jiných pověstí souhvězdí býka připomíná, jak v jeho podobě Zeus unesl krásnou Európu, dceru fénického krále Agéora přes moře na Krétu. Jejich synem byl proslulý král Mínós, v jehož labyrintu přebývala obluda Mínotauros – napůl člověk a napůl býk.
Po Europě byl potom pojmenován celý kontinent - Evropa.S krávou nebo býkem však spojují toto souhvězdí nejenom staří Řekové, ale i řada dalších národů po celém světě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář