Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orel

22. 9. 2007

Orel (Aquila, Aql.)

 

ObrazekJe to souhvězdí poblíž mléčné dráhy, viditelné hlavně v létě. Jeho nejjasnější hvězdou je Altair, který tvoří s dalšími jasnými hvězdami, Vegou v Lyře a Denebem v Labuti tzv. letní trojúhelník. Zajímavá je i Éta aquilae, nejjasnější proměnná hvězda (cefeida) oblohy. V souhvězí je i další zajímavý objekt – pulsar, jehož kolísání periody pulsů radiového záření je způsobeno tím, že jde o neutronovou dvojhvězdu rotující kolem společného těžiště.

 

Mytologie:

 

Podle Řecké mytologie je orel, nejvznešenější a nejvýše létající pták, Diovým mazlíčkem, roznášejícím jeho blesky. Sám Zeus na sebe mohl brát podobu orla a orel byl rovněž zobrazen na jeho žezle. V Číně a v Japonsku se ke hvězdě Altair a Veze pojí romantická legenda. Vega byla urozená nebeská tkadlena, dcera boha Slunce. Altair byl pastýř, který pečoval o jeho stáda. Tito dva se do sebe zamilovali. Ale kvůli své lásce začali zanedbávat své povinnosti. Bůh slunce se proto rozzlobil a dvojici potrestal. Každý z nich musel sídlit na jiné straně mléčné dráhy. Setkat se mohli pouze jediný den v roce – sedmý den sedmého měsíce kdy na oblohu přiletěly straky a vytvořily most přes mléčnou dráhu, po kterém může tkadlena s pastýřem přejít. Oba jsou ze setkání vždy tak dojati, že jejich slzy dopadají na zem v podobě deště.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

orel

(nikol, 19. 9. 2011 18:47)

orel je sice nadherne zvire a pusobive ale urcite by nektere zajimalo jak vypada na nocni obloze ne nakreslene ale jen hvezdy jak jsou na obloze