Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velryba

22. 9. 2007

Velryba (Cetus, Cet.)

 

ObrazekVelryba je čtvrté největší souhvězdí na obloze. Jedna z hvězd souhvězdí se jmenuje Mira – to znamená latinsky podivuhodná. Je známa rovněž pod jménem Omikron Ceti. Je to takzvaná proměnná hvězda, protože mění svůj jas. Byla první objevenou hvězdou tohoto druhu. Změny jasu souvisejí se změnami velikosti. Hvězda Tau Ceti, která je od nás vzdálená pouze 11,9 světelných let, je nejbližší hvězdou slunečního typu, u které lze předpokládat existenci planetární soustavy. Proto právě tam hledali astronomové už od roku 1959 signály mimozemské civilizace. Zatím ale nebyly odtud ani odjinud žádné zachyceny.

 

Mytologie:

 

Podle mýtu toto souhvězdí vlastně onou mořskou obludou, které měla být obětována Cefeova a Kasiopeina dcera, princezna Andromeda. Obludu zabil hrdina Perseus. Všechny hlavní postavy tohoto mýtu najdete i na obloze v podobě souhvězdí. Podle novější legendy je to velryba která pozřela biblického Jonáše. Ten byl vyslán Bohem aby obracel na víru obyvatele Ninive. Jonáš se tohoto úkolu zalekl a utekl na nejbližší lodi. Strhla se ale velká bouře. Námořníci mysleli že ji má na svědomí cizinec, který musel být velkým hříšníkem, a proto svrhli Jonáše přes palubu. Jonáše spolkla velká ryba, v jejímž žaludku ležel a modlil se tři dny. Potom jej velryba vyplivla a Jonáš samozřejmě ihned spěchal splnit svůj úkol.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Šíří se rychle

(Dominika, 12. 4. 2013 11:33)

Ahoj, máte se? Teď se šíří po netu a mezi lidma ojedinělá metoda, jak vydělat peníze - skvělá i pro maturanty. Já si takto přivydělávám již od ledna a je to perfektní :) Stamiliony tím nevydělám, ale i tak, dokud můžu, tak si tu chvilku na sebrání volných zlaťáků najdu! Je to z návodu Nadhled.Web2001.cz