Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jidášovo evangelium

11. 4. 2006

Jidáš je vyvolený, říká Ježíš ... .


Jidášovo evangelium se vůbec poprvé ve Washingtonu představuje veřejnosti. Vzácný text se neměl dostat do rukou všem, tak jako evangelia Nového zákona. Byl určen jen pro vyvolené. K nim se počítali i členové malé gnostické sekty, v níž toto dílo vzniklo zřejmě někdy před rokem 178.

http://zpravy.idnes.cz/zajimavosti.asp?=ajimavosti&c=A060406_085758_zajimavosti_nel


Naznačuje to počátek textu, který je psán v koptštině, řeči starého Egypta. Evangelium totiž začíná slovy: "Tajná zpráva o zjevení, které Ježíš sdělil v rozhovoru s Jidášem Iškariotským."

Informace o evangeliu poskytl exkluzivně MF DNES časopis National Geographic.

Kristus v objeveném textu dává několikrát najevo, že Jidáš je vyvolený. "Odstup od ostatních a já ti vyjevím mystéria království. Je možné, abys jich dosáhl, ale budeš velmi truchlit... Pozvedni oči své a pohlédni na ten oblak a na světlo v jeho nitru a na hvězdy, jež ho obklopují. Hvězda, která je před ostatními, je tvá hvězda."

"Budeš proklínán ostatním potomstvem - a nakonec nad ním budeš vládnout," dodává.

Tvůrce tohoto zvláštního textu se nepokouší měnit fakta o Ježíšovi, tak jak asi byla známa v jeho době. Nenajdeme tu spekulace, že Jidáš zastoupil Ježíše na kříži, ani jiné smyšlenky, jež se objevily později.

Chvíle, kdy chrámoví ozbrojenci přišli zatknout Ježíše, popisuje evangelium takto: "Oni přistoupili k Jidášovi a pravili mu: ‚Co zde děláš? Jsi Ježíšův učedník?‘ Jidáš jim odpověděl, jak si přáli. I dostal nějaké peníze a vydal jim ho."

Zmínku o jidášském polibku sice nenajdeme, ale jinak je tu vše: údaj o penězích i o tom, že vydal Ježíše pochopům.

Chybí jen závěr, který je vyvrcholením všech novozákonních evangelií. Není tu totiž ani slovo o Kristově ukřižování a vzkříšení. Namísto toho je "jidášovský" text ukončen scénou, která ze všeho nejvíce připomíná nanebevzetí.

"Jidáš pozvedl oči své a spatřil zářící mrak, i vstoupil do něj," praví se zde.

Cesta evangelia byla přecpaná pašeráky
Dvanáctý apoštol prý v té chvíli ještě něco řekl, ale trhlina v těžce poškozeném rukopise znemožňuje určit, jaká slova pronesl. Rukopis, zapsaný mezi roky 220 a 340, byl pět let složitě restaurován, ale i tak se podařilo obnovit jen čtyři pětiny textu. Než se dostal do rukou nynějších majitelů, prodělal složitou cestu, při níž se část ztratila a část byla poškozena.

Dílo v jednom z dialektů koptštiny bylo podle National Geographic objeveno před třiceti lety v poušti u egyptského města al-Minjá. Nejpozději počátkem 80. let minulého století bylo vyvezeno z Egypta a další dvě desetiletí se ho majitel snažil prodat. Uspěl v roce 2000 a teprve poté se rukopis dostal k expertům.

Není divu, že hlavní překladatel textu, Rodolphe Kasser, tvrdí, že nikdy neviděl žádný podobný dokument v horším stavu.

Podle některých zpráv však bylo putování evangelia složitější. Rukopis byl prý objeven už před půl stoletím a pak na 30 let zmizel. Poté byl ilegálně vyvezen z Egypta, a když ho majitel chtěl ukázat expertům, vytáhl jej z krabice od bot.

Americký biblický expert James Robinson, který se s rukopisem setkal před 23 lety, proto tvrdí, že jeho cesta byla "přecpaná pašeráky, obchodníky na černém trhu, znalci náboženství, prostě partnery, kteří si vráželi dýku do zad".

Převzato z: www.astrolab.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář