Jdi na obsah Jdi na menu
 


Solární energie, největší projekt v Česku

10. 6. 2007

13. dubna 2006  18:05

ObrazekJihomoravská metropole má největší sluneční elektrárnu v České republice. Solární panely o ploše dvou volejbalových hřišť lapají sluneční paprsky na střeše Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Po roce zkušebního provozu byla elektrárna naostro spuštěna ve čtvrtek.

 

Za ideálních podmínek může dosáhnout výkonu až čtyřiceti kilowattů. Podle Radovana Pospíchala z děkanátu fakulty tak může "utáhnout" třeba čtyřicet ledniček.

 

"Ve skutečnosti to nikdy není stoprocentní," připouští Pospíchal. "V některých letních dnech je ale schopná pokrýt naši spotřebu elektřiny," pochvaluje si. Fakulta podle něj získá ze slunce deset až patnáct procent roční spotřeby energie.

 

Elektrárna mohla být ještě výkonnější. "Náklon panelů se ale musel snížit kvůli památkářům," povzdychl si Jaromír Řehák z rožnovské společnosti Solartec, která "fotovoltické panely" vyrobila a namontovala.

 

Peníze nebyly to nejdůležitější

Vybudování elektrárny stálo devatenáct milionů korun, většina přišla z Ministerstva životního prostředí. Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala předpokládá, že se peníze na ušetřené energii vrátí přibližně za patnáct let.

 

"Tohle ale nepovažuji za úplně podstatné," dodal s tím, že elektrárna je zároveň unikátní pomůckou pro studenty. Na jejím provozu se mohou podílet například budoucí učitelé fyziky.

 

Náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák k rektorovým slovům dodal, že i když se podle jeho vlastních výpočtů investice vrátí až za čtyřicet let, což téměř odpovídá samotné životnosti elektrárny, projekt má svůj význam.

 

"Zvýší to povědomí o tomhle zdroji energie," zdůrazňuje ekologický rozměr nové stavby. "Výstavba takovýchto elektráren podporuje hledání nových, levnějších a lepších technologií," dodal.

 

ObrazekPanely vyrobí dvakrát víc elektřiny než pět podobných elektráren na různých univerzitách po republice, které dosud se svými dvaceti kilowatty držely primát.

 

 "Stejně výkonná elektrárna jako ta na Pedagogické fakultě v Brně se teď připravuje na Stavební fakultě ČVUT v Dejvicích," informoval výrobce solárních panelů Řehák.

 

 MF DNES