Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panna – Slunce v Panně

 

Jak poznáme Pannu

 

    Panna je znamení panenství, ale nesmíte tuto symboliku brát doslova. Datum narození v

září panenství nezaručuje. Přestože hodně Panen zůstane starými mládenci a pannami, spousta jich nakonec zakotví v blaženém přístavu manželství. Neudělají to vždy v náhlém vzplanutí vášně, protože manželství není pro Panny přirozený stav; přesto je překvapující, kolik z nich zvládne týmovou práci a skoro vždy jsou své rodině velice oddány.

    Rozpoznat Panny na veřejnosti nedá moc práce, ať jsou svobodné nebo vdané či ženaté. V žádném případě nebudou dělat moc hluku. Panna není moc upovídaná a bude se spíš držet stranou. Vidíte toho jemného pohledného muže tamhle v koutě, který drží v podpaží slovník? Ten s tikající mysli, jež odměřuje čas a metodicky zaznamenává nejmenší detaily? Pokud ho pozorujete zblízka, můžete skoro vidět, jak měří hodnotu každé minuty. Je to Panna. Vidíte tu tichou dívku s krásnýma něžnýma očima, která čeká na autobus? Všimněte si jejích čistotou svítících bílých rukavic a odměřeného vystupování. Určitě má v ruce připravené drobné na jízdné. Ani ve snu by ji nenapadlo požádat řidiče, aby jí rozměnil pětidolarovou bankovku. Je to Panna.

    Pro hledání těchto perfekcionistů nejsou společenské události příliš vhodným polem. Spíš než rozjařené na večírku je najdete v práci, kde tráví hodiny přesčas. Pro Panny není snadné se dostatečně uvolnit, aby se cítily dobře v bezstarostné společnosti, protože jsou při větších shromážděních lidí nesvé. Někdy se z pocitu frustrace pokusí účastnit se zábavy, ale povinnost se jim připomíná moc silně, aby jim dovolila přílišnou frivolitu. Občas se Panna odváže tak, že i Kozoroh proti ní vypadá jako poživačný typ, ale to už musí být. Málokdy tyto lidi vidíte, jak vyfukují mýdlové bubliny nebo stavějí hrady z písku. Na snění jsou moc zaneprázdnění a v noci jsou obvykle příliš unavení, aby zírali na hvězdy.

    První věc, které si všimnete u typické Panny - působí dojmem, jako by ji tížil nějaký vážný problém, který se snaží vyřešit, nebo že ji něco znepokojuje. Pravděpodobně ano. Starosti jsou pro ni přirozené. Dokonce by se dalo říci, že k nim má jakýsi láskyplný vztah. Je to iluzorní prchavá věc; ale zdá se, že za příjemným úsměvem Panny se vždy skrývají nějaké velké problémy.

    I když ascendent a další postavení planet v horoskopu mohou ovlivnit typický vzhled Panny, všeobecně hledejte štíh1é a šlachovité postavy a neobyčejně krásné, mírné oči. Oči Panny jsou často tak úžasně jasné, že v nich málem můžete vidět svůj odraz. Jiskří inteligencí. Panniny rysy se vyznačují čistotou a klidem, který zdánlivě popírá ony skryté obavy. Většina z nich je velmi pohledná, s delikátními nosy, ušima a rty. Rozhodně nepostrádají půvab a šarm a v nečekaných chvílích se u nich projeví záblesky ješitnosti. Panny velmi kritizují vlastní fotografie a extrémně dbají na svůj vzhled. Jste-li všímaví, přistihnete je, jak se nakrucují před zrcadlem, když si myslí, že se nikdo nedívá. Vždy jsou upravené a pečlivě oblečené, ač poněkud konzervativně. Panna Maurice Chevalier by raději byl přistižen bez písně než bez květiny v klopě a spony na vázance.

    Panna je obyčejně malá, rozhodně ne žádný gigant, ale je svalnatá a má víc síly, než napovídá její křehká postava. Tito lidé vydrží intenzívně pracovat déle než odolnější a silnější znamení - dokážou-li se vyhnout nervovému zhroucení. I když jsou napohled výkonní a klidní, uvnitř v nich hlodají obavy, které jim narušují zažívání i citovou rovnováhu. Napnuté nervy mnohých Panen nevydrží nakládat si víc práce, než zvládnou, a potom se přepínat do krajnosti. Tito lidé byli stvořeni k tomu, aby byli klidní a konejšiví, když jejich složité a jemné mechanismy hladce fungují a kolečka nejsou zadrhnutá duševní únavou.

    Panny jsou neochvějně spolehlivé a čestné. Nicméně jsou schopné předstírat nemoc, když nechtějí někam jít nebo něco udělat. V těchto chvílích se dostane do popředí jejich skrytý talent pro herectví. Občas se jim podaří přesvědčit sebe sama o imaginárních chorobách, ale ostré oko a jasná hlava těchto chráněnců planety Merkur se postarají, aby takový sebeklam netrval dlouho. Jsou úzkostliví a nároční, co se týká zevnějšku, jídla, práce a milostných záležitostí. Váš upravený přítel Panna, který vypadá, jako kdyby právě vyšel ze sprchy, tak pravděpodobně udělal. Koupe a sprchuje se víckrát denně než kteříkoliv vaši čtyři známí dohromady. Také má velmi přesné představy o zdraví, malou trpělivost s leností a velmi málo iluzí o životě a lidech, i když je zrovna zamilovaný. Láska nikdy nezamlží oči muže ani ženy v tomto znamení natolik, aby neviděli chyby a nedostatky jejich vztahu či milovaného partnera. Panna vždy ví, "na čem je", i když všeobecně tito lidé nemají rádi slang a fráze je znechucují.

    Pochopitelně byste si neměli hned myslet, že každý člověk narozený koncem srpna nebo v září je puntičkář a dogmatik. Spousta Panen jiskří vtipem, zachytíte-li jejich postranní poznámky, a vyzařují Merkurovo kouzlo, kterému lze stěží odolat. Sophia Lorenová je Panna, což by mělo stačit jako přesvědčivý důkaz. Můžete narazit na Pannu, která je tak zaměřená na to, aby si udržela pořádek v hlavě; že se přestane starat o svůj zevnějšek nebo okolí, a to vás může na chvíli oklamat. Ale počkejte a dřív nebo později tohoto člověka přistihnete, jak sbírá špendlík z koberce, kartáčuje si vlasy nebo si sundává smítko z ramene.

    Ačkoliv Panny zřídkakdy sní o nemožném, často vypadají zasněně, jako kdyby byly zahalené v duze, v niž jejich logický mozek odmítá věřit. Když je rozzlobí vulgárnost, hloupost nebo nedbalost, náhle mohou být mrzuté, podrážděné, láteřivé a nervózní. Ale většinou to jsou lidé mírní a docela příjemní společníci, zvlášť pro nemocné. Mnohé nejlepší zdravotní sestry, velice chápavé a přitom neobyčejně výkonné, se narodily v tomto znamení. Když vás rozbolí hlava, do lékárny vám dojde pro utišující prostředek patrně váš přítel Panna. Jste-li u něj doma, nebude muset chodit daleko, protože bude mít miniaturní lékárnu přímo v bytě. Jeho lékárnička bude pravděpodobně plná prostředků na žaludeční bolesti, zácpu, jaterní potíže nebo špatné zažívání: Někdy nahlédněte dovnitř. Nikdy si nevezme lék, dokud si není jistý, jaké látky obsahuje a jak působí, takže vám odborně poradí, co si máte vzít na bolesti hlavy podle toho, co je způsobilo. Panny, které hodně cestují, si svou přenosnou lékárnu berou s sebou. Asi si na všechny ty prášky a lahvičky musí vzít jeden kufr navíc. Jsou-li zvyklé na určitou značku mýdla nebo šamponu, přidají je do zavazadla také. Byla by katastrofa, kdyby se dostaly do města, kde neprodávají druh, který obvykle používají. Panna většinou kupuje toaletní potřeby ve velkém, protože je to levnější, což je další důvod, proč si nerada obstarává tyto věci na cestách. Někdy si s sebou vozí i vlastní vodu. Nesmějte se - víte, co se může stát žaludku člověka, do jehož zažívacího traktu se dostanou jistá cizí stvoření v neznámé vodě? Panny vám to mohou říci. Když si tito lidé utvoří návyky, zůstanou jim napořád a dovolená nebo obchodní cesta je vůbec nemění. Je-li člověk narozený v Panně zvyklý ukládat si doma ponožky do prostřední zásuvky na levé straně prádelníku, právě tam si dá ponožky v hotelovém pokoji, Je-li to prádelní, který má pouze tři velké zásuvky a žádnou alternativu nalevo nebo napravo, může ho to vyvést z míry. Nakonec asi nechá ponožky v kufru, ale bude mít neklidný spánek. Ráno se servírka v hotelové restauraci rychle dozví, že když chce Panna vajíčka vařená tři minuty, nemyslí tím dvě minuty a čtyřicet pět vteřin. Nebo že když řekne volské oko, nemyslí tím vejce do skla. A rozhodně posoudí výši spropitného podle míry pozornosti servírky k~ takovým detailům.

    Panna dokáže kritizovat vaše prohlášení pedantskými argumenty, které vás dohánějí k šílenství, ale jste-li v bryndě, rychle zasáhne, aby dala všechno do pořádku, přičemž jediným motivem je snaha vám posloužit. Pokud jste zabředli do pracovních povinností a obáváte se, že vše nestihnete v termínu, Panna si vyhrne rukávy a ochotně vám :pomůže. Není to však ješitnost, která takového člověka nutí převzít povinnosti, jež se jaksi vymkly Jeho pořádkumilovná mysl prostě nesnese otálení, zanedbávání maličkostí nebo nejasné cíle. Možná dá dokonce všechno do pořádku dřív, než je o to požádán, aniž by zamýšlel být nezdvořilý, protože mu instinkt říká, aby do chaosu vnesl řád. Je to druh hosta, který vám rád pomůže po večírku uklidit, ale také si okamžitě všimne, že jste pečlivě zakryli skvrnu na konferenčním stolku novinami a urovnali polštáře na gauči tak, aby skryly díry propálené cigaretami.

    Stejně jako Váhy popírají Panny své zvyky a vlastnosti. Ke svým chybám jsou zjevně slepé a zdají se být neschopné vidět vlastní slabostí v tak jasném světle, jako vidí vše ostatní. Pravda je ovšem ta, že je vidí, a to je do nejmenších podrobností, takže nesnesou, když je někdo generalizuje. Zkuste říci typické Panně, že je kritická; dělá si přílišné starosti, je puntičkářská nebo přehnaně dbá na životosprávu a zdraví, a dostane se vám pádného popření: Kdo, ona? Vůbec taková není. Pořád schovávám desetistránkový dopis od jedné ženy v domácnosti narozené v Panně, napsaný pečlivým, drobným rukopisem, ve kterém vypočítává všechny důvody, proč na ni charakteristika jejího znamení nesedí, aniž by si uvědomila, že ji samotná úhledná forma a délka stížnosti prozrazuje.

    "Vůbec nejsem pořádkumilovná," píše. "V našem domě je hrozný nepořádek." Ale potom pokračuje: "Mám totiž dvě malé děti; které pořád všechno rozhazují a dohánějí mě k šílenství. Celý den po nich uklízím." (Poté vyjmenovává své nekonečné povinnosti, jednu po druhé, velmi pečlivě.) "Snažím se ukládat věci na určené místo a nikdy nemarním čas čtením nebo sledováním televize jako moje sousedky. Ale když manžel přijde z práce na večeři, stejně je všechno rozházené. Nemyslím, že má důvod si stěžovat, protože pracuju až do půlnoci, kdy už dávno spí, aby byl dům ráno v pořádku. Nemohla bych dělat snídani ve špinavé kuchyni. Ze špíny se množí mikrobi a nemoci se v rodině rychle šíří. Ale než muž odejde do práce, všechno je zase vzhůru nohama. Takže tvrzení, že jsou Panny puntičkářské, mě opravdu zlobí. Opravdu nejsem tolik na pořádek. Taky nejsem hypochondr a nedělám si zbytečné starosti. Nikdy nekritizuji chyby svého manžela, aspoň ne moc často, protože manželka takové věci nemá dělat... Chtěla bych být pořádná, ale co mám dělat s dětmi a vůbec? Kdybyste viděla, co dělají...," a tak dále. (Přirozeně přiložila pečlivě ofrankovanou obálku se zpáteční adresou.) V poslední větě dopisu se ptá: "Mohla byste mi říct, proč se na mě vůbec nehodí popis mého znamení?" Mám v plánu si dát jednou ty stránky zarámovat a pověsit je na zeď pod symbol Panny.

    Mělo by pro vás být snadné si bez problémů všimnout Panny v místnosti plné lidé. Není schopná dlouho vydržet klidně sedět. Po chvíli začne být viditelně neklidná a buď přechází sem a tam, nebo poposedává a vyzařuje nervozitu, jako kdyby měla zmeškat nějakou jinou schůzku. Zároveň však má na tváři výraz klidu a míru jako masku. Škoda, kterou Panně působí nervozita, se zřídka projeví na povrchu, ale rozhodně jí dokáže pořádně rozházet zažívání. Proto s sebou často nosí pastilky na lepší trávení.

    Zde je důležité se zmínit o dosud neobjevené planetě Vulkán, skutečném vládci Panny, jejíž objevení se očekává v brzké době. Objevení skutečného planetárního vládce znamení mění charakteristiku těch, kteří se v něm narodí. Jen jeden příklad: V období, kdy Vodnář i Kozoroh spadali pod vládu Saturna, lidé narození v únoru, jako třeba Abraham Lincoln, jasně vykazovali zádumčivé rysy této planety. Ale když byl podle vesmírného plánu objeven Uran (symbol. elektroniky a vesmíru, skutečný planetární vládce Vodnáře), Vodnáři začali odrážet. vlastnosti neklidné, elektrizující, nevyzpytatelné, pokrokové osobnosti, jako byl například Uranem řízený Vodnář Franklin D. Roosevelt. Mnozí astrologové se domnívají, že Vulkán, planeta hromu, se stane viditelný pomocí teleskopů během několika let. Krátce předtím nebo brzy poté, co se Vulkán přiblíží k Zemi natolik, aby mohl být spatřen, současné Panny i ty, které se narodí v budoucnosti, ztratí mnoho z nervového napětí způsobovaného Merkurem, protože Merkur je kompatibilnější s Blíženci, znamením vzduchu, než se zemskou Pannou. Hromový Vulkán také dodá Pannám jejich astrologické dědictví odvahy a sebedůvěry a odstraní značnou část jejich typických zábran. Až bude Vulkán objeven, poslední planeta, která má být identifikovaná podle dávných předpovědí, je Apollo, skutečný planetární vládce Býka. Každé sluneční znamení bude reagovat na vibrace svého příslušného vládce - dvanáct znamení a dvanáct nebeských těles. Je zajímavé, že Vulkán je v řecké mytologii kulhavý bůh s bystrou myslí. Mnoho Panen lehce napadá nebo se jejich chůze či držení těla vyznačuje nějakou zvláštností.

    Tito lidé neplýtvají náklonností ani penězi. V obou sférách jsou prozíraví. Lásku dávají klidně a bez zbytečného povyku a s penězi zacházejí se stejnou konzervativností. Nechtějí být nikomu za nic zavázáni. A nechtějí být na nikom závislí. Jejich zakořeněný strach, že budou ve stáří odkázáni na cizí pomoc, je nutí žít tak hospodárně, že by se to dalo nazvat lakotou. Ale to je skutečně příliš drsné slovo. Když se cítí zabezpečená a není třeba se obávat budoucnosti, Panna utrácí peníze volněji, i když si vždy dá pozor, aby cena odpovídala hodnotě zboží, a pokud ne, raději zakoupenou věc vrátí.

    I když osoba ve znamení Panny nemá ani špetku soucitu s žebráky a bezprizorními tuláky, když se ocitne v nouzi přítel, je bez výjimky štědrá. Tento téměř skrblík, pokud jde o osobní potřeby, učiní impozantní gesta finanční pomoci těm, kteří si to opravdu zaslouží nebo které má opravdu rád. Ale nikdy bezstarostně nevyhazuje peníze, protože plýtvání mu leze na nervy. Panny si vše tvrdě vydobydou prací a výstřednost je vždy šokuje. Pro marnotratníky a lenochy, kterým se nechce pracovat, mají zpravidla v zásobě pár uštěpačných poznámek.

    Jedna věc by však měla zmírnit ostrost Panniných kritik, a sice vědomí, že jsou v skrytu duše stejně kritické k sobě jako k vám. Prostě si jen nemohou pomoci, aby neviděly chyby, protože mají od narození schopnost zaznamenat i nejnepatrnější prasklinu na váze. K opozdilcům jsou stejně málo shovívavé jako k rozhazovačům, protože zpoždění je jistý druh ztráty nebo plýtvání. Je to ztráta času a pro Pannu je život utvořen z času. Takže chcete-li se vyhnout Pannině nelibostí, buďte dochvilní. Přátelé Franka Sinatry zjistili, že když zpěvák řekne "večeře v osm", míní tím v osm a ne ve čtvrt na devět nebo v půl deváté. Ačkoliv je Sinatra dobrosrdečný Střelec, má ascendent v Panně, což také vysvětluje, proč tak pečlivě zkouší a zabývá se každým detailem v aranžmá svých písní. Každá nota a každý tón musí být při natáčení přesné a správné, jinak se vše opakuje, dokud není zcela spokojen. Když jeho pečlivý a dokonalý vkus smícháte s ohnivostí a.srdečností Střelce; pochopíte, proč je tak populární.

    Je těžké pochopit, proč jsou Panny někdy označované za sobecké, protože obvykle nacházejí větší satisfakci v prokazování služby druhým než v uspokojování osobních ambicí. Ona nálepka sobeckosti patrně pochází ze schopnosti Panny říci "ne" a myslet to opravdu vážně. Rozdává zadarmo svůj čas a energii, ale nepřekročí rozumnou hranici. Když jsou požadavky nemístné, Panna se zasekne a dá jasně najevo svoje námitky. Možná až příliš jasně. Nakolik ráda upozorňuje na chyby ostatních, zuřivě popírá otevřenou kritiku vlastních nedostatků. Když udělá chybu, což se stává zřídka, buďte při jejím vytýkání taktní, jinak ztratíte přítele.

    Navzdory svým cestovním lékárnám jsou Panny překvapivě zdravé (pokud se nerozstonají starostmi kvůli nadmíře práce, nervovému vypětí a pesimismu). Dobře pečují o své tělo a věnují pozornost životosprávě. Přesto si mohou stěžovat na drobné potíže; jako je podrážděný žaludek; problémy se zažfváním, chronické střevní bolesti, bolesti hlavy a problémy s 'nohama (vzpomeňte si na kulhavého boha Vulkána). Když nachladnou, měly by si dát pozor, protože mohou být náchylné na plicní choroby, ukazuje-li tak jejich osobní horoskop. Mohou je také trápit bolesti v kyčlích, pažích a ramenou dna, artritida, revmatické potíže - a někdy špatná funkce jater a bolesti zad. Jejich péče o zdraví však zabrání vážnějším nemocem. Mnohé Panny jsou vegetariáni. Pokud ne, můžete se vsadit, že vědí přesně, co by měly jíst a jak by se mělo jídlo připravovat: Čas od času potkáte Pannu, která se obává nákazy a při přípravě sekané si navléká gumové rukavice nebo si každý večeř vyváří zubní kartáček, ale to jsou extrémy. Přesto si i průměrná Panna bude před každým jídlem zuřivě drhnout ruce.

    Tito lidé mají v oblibě kočky,,ptáky a malá, bezmocná zvířátka. Také mají rádi pravdu, dochvilnost, hospodárnost, opatrnost a diskrétní vybíravost. Nesnášejí rozplizlý sentiment, špínu, vulgárnost, nepořádek a zahálku. Mají praktickou povahu a neobyčejný postřeh. Jsou to opravdoví individualisté, jejichž ostré vidění očišťuje jejich touhy od bahna zbožných přání. Jejich sny se prohání svěží větřík, který vymetá útržky divokých, vágních představ. Když se Panna naučí zvládat složité detaily života, místo aby se sama nechala detaily ovládat, dokáže utvářet svůj osud s větší jistotou než kterékoli jiné sluneční znamení.

    Chladný zelený jantar a čistá platina Pannu doplňují a přinášejí jí štěstí. Avšak toto štěstí vždy doprovází pět druhů samoty a v jejím laskavém srdci nikdy neutichá trubka oznamující povinnosti. Nezapomeňte, že za ostýchavým, zamyšleným úsměvem Panny se vždy skrývá jedno či dvě tajemství. V její krvi proudí Merkurova rtuť i vzdálené hromobití Vulkána. Oblíbenými barvami jsou šedá, béžová, námořnická modrá, všechny odstíny zelené a čistě bílá. Pod vážným vystupováním leží lákavá aura panenství - čistoty mysli a účelu, symbolizované hyacintem. Jak jednou ucítíte vůni této východní květiny, nikdy se zcela neoprostíte od jejího kouzla. Každé jaro se vrací, aby vás v mysli pronásledovala. Panna má svůj vlastní tajný způsob, jak donutit srdce, aby nezapomnělo.

 

Muž Panna

 

    Raději bychom s tím měli hned vyjít na světlo. Jestli vaše srdce hladoví po romantických snech a pohádkách, neupínejte své naděje na muže Pannu, nebo proděláte ostrou redukční dietu. Milostná romance s Pannou může sentimentálně založenou dívku pěkně zchladit a zpravidla to bolí.

    Tento muž žije téměř výhradně na praktické materiální úrovni a pro abstrakce pohádkové lásky nemá moc pochopení. Tento problém může být zhola akademický, protože stojí hodně úsilí přivést ho na práh milostného vztahu. Není to typ, který by zpíval serenády pod vašim oknem. Budete dlouho čekat osamocená na balkoně zalitém měsíčním světlem, než k vám začne šplhat po konstrukci pro popínavé růže (nebo po požárním žebříku).

    Ve skutečnosti přicházejí Panny do styku s láskou už od útlého dětství, ale není to láska jako mezi Romeem a Julií. Hlavní způsob vyjádření tohoto slova znamená pro muže v tomto znamení obětavou oddanost rodině, přátelům a lidem slabším nebo méně metodickým než on. Narodil se s instinktivní láskou k práci, povinnostem a disciplíně a pomoci bezmocným. Dokonce i nezralá Panna, která ještě nedospěla do takových výšek, se cítí trochu provinile, že nesplňuje tento nesobecký ideál.

    Druh lásky, který se projevuje dramatickými city, sentimentálními sliby, slzavými vyznáními a rozbředlou náklonností, nejenže nechává muže Pannu chladným, ale může ho natolik vystrašit, že chytí nejbližší autobus nebo vlak pryč z města. (Letadla jsou pro něj moc rychlá a nákladná, není-li ovšem skutečně zoufalý.) Při správné teplotě však může roztát, i když se zdá být z kombinace oceli a ledu. Rozhodně existují cesty, jak se dostat k srdci Panny. Tajné cesty. Agresivní pronásledování k nim nepatří. Ani koketerie a sex, jak se ke svému překvapení a zklamání poučila nejedna rafinovaná svůdnice.

    V lásce hledají Panny spíš kvalitu než kvantitu. Protože kvalita je těžko k mání v každé kategorii, nemají moc opravdových milostných vztahů, a ty, které prožijí, jsou většinou nějakým způsobem nešťastné nebo smutné. Jejich reakce na takové zklamání je pohroužit se do nejobtížnější možné práce, stranit se veškeré společnosti a příště být nejméně dvakrát tak opatrný. Jistě vidíte, že budete potřebovat důmyslnou strategii a trpělivost. Základním Panniným instinktem je cudnost a od ní ho odvrátí jen opravdu pádný důvod nebo zatraceně dobrá žena. Mnoho mužů - Panen, i když ne všichni, může žít v celibátu snáze než muži v jiných znameních. Stejně tak se bez reptání podrobí pravidlům, kterým nerozumějí, protože poddat se osudu bez boje je pro ně přirozené. Rozhodne-li osud, že se takový muž neožení, je připraven ho přijmout bez zbytečné lítosti nebo citových traumat, takže najdete hodně starých mládenců v tomto znamení - přesto však dokážou prožít svým nenápadným způsobem velmi poetické, až křehké milostné románky.

    Muž Panna dovede být mistr v umění decentně svádět,. i když to nikdy není zřejmé. Dvě generace žen, které se uvnitř zachvěly, když se na ně jistý Francouz ostýchavě usmál, by vám o tom mohly vyprávět. Maurice Chevalier se nestal legendou, protože měl hlas jako Caruso. Nepatří sice k mé generaci; ale i mně se rozbuší srdce, když ho vidím nebo slyším.

    Tento muž je směsicí ostrého intelektu a realismu: Umí být natolik odtažitý, že svým chladným flirtováním zlomí hodně srdcí, ale jeho schopnost analytické kritiky a pedantská rozlišovací schopnost mu zřídka dovolí, aby tyto časté exkurze opustily platonickou půdu. Aby pocítil opravdovou vášeň, musí být rozžhavený do běla. Jeho skromnost a vybíravost brání promiskuitě. Samozřejmě může dojít k občasnému pádu k přízemnímu tělesnému prožitku, ale takové indiskrétnosti jsou spíš výjimkou. Pravidlem je povznesený zájem. Znám jednoho muže, který přijal roli v jednom z filmů "pouze pro dospělé", ale udělal to výhradně pro peníze - v té době byl úplně na mizivě. Když se někdo o tom zmíní, ještě dnes se červená. Přirozeně muž je muž a ne všechny Panny mužského pohlaví zůstanou technicky panici, ale vždy si zachovají neposkvrněné myšlení. V lásce Panny je vždy něco čistého a cudného, co nikdy nelze pošpinit - ani ve víru vášně - přestože nešťastné okolnosti mohou zapříčinit, že naoko vypadá povrchní.

    S hledáním objektu lásky si muž Panna dává na čas, protože je při výběru ženy stejně kritický a pečlivý jako v jídle, vzhledu, zdraví a pracovních návycích. Nezkoušejte ho oklamat nebo mu zalhat, protože nemá žádné iluze. Chce slušný, upřímný a ryzí vztah. Ví velmi dobře, jak malou šanci má, aby ho našel, ale nečekejte, že ho uspokojí něco méně vážného. Pokud ho někdy okolnosti vrhnou do nečestné milostné aféry, můžete si být jista, že nezůstane v jejích spárech dlouho.

    Není lehké pohnout jeho city. Vydrží dlouho bez palčivé touhy najít si trvalou družku. Dost dlouho na to, aby vás dohnal k pláči, jestli na něj máte políčeno. Napadne vás, jestli je z mramoru nebo se narodil bez srdce. Ne, není z mramoru a má srdce. Jen buďte trpělivá. Ta, která si počká, se nakonec dočká úspěchu.

    Čas od času může zvědavý frustrovaný muž Panna zkusit chovat se úmyslně promiskuitně, aby se přesvědčil, zda nepostrádá mužnost. Samozřejmě že ne, a jakmile to zjistí, už nehledá další nepřirozené způsoby, jak si to dokázat. Žádný chladný ovládající se muž v tomto znamení nedokáže vzdorovat volání přírody napořád, ale když podlehne, bude se stydět to přiznat a zakryje své pravé pocity pečlivě hranou nonšalancí. Panny mají totiž víc než trochu hereckého talentu, který potlačují, ale který je neobyčejně rafinovaný. Bude předstírat nezájem stejně mazaně jako předstírá nemoc, když se nebaví ve společnosti. Nečekejte, že předvede dramatickou kapitulaci. Zatímco se bude stále ještě rozhodovat, zdali jste skutečně ta pravá, pro kterou by měl obětovat svobodu, bude se.tvářit silně nezúčastněně.

    Ovšem jakmile dospěje k rozhodnutí, učiní vám vyznání s dojemnou prostotou. Jeho láska bude stálým plamenem a nikdy nebude kolísat jako láska jiných znamení. Bude vás hřát mnoho let s nádhernou spolehlivostí. Je to tak špatné? Jeden rys pohádkové lásky muže Panny je ten, že pokud se doopravdy zamiluje, vydrží na svou družku čekat celá léta nebo bude putovat přes tisíce hor, aby si ji přivedl domů. Při hledání jediné nožky, které padne Popelčin střevíček, je schopen obrovských obětí. Není pochyb o tom, že když se plamen jeho lásky rozhoří, je silný. Je téměř nemožné ho uhasit. Budete věčně zbožňována jako samotná Popelka, Řekla bych, že celý trik spočívá v tom, jak ten oheň roznítit. Pro Popelčin střevíček se hodí málokterá nožka. Muž Panna je neobyčejně vybíravý.

     Až ho lapíte, jen výjimečně vám zavdá příčinu k žárlivosti a bude odhodlaný překonat jakákoliv úskalí způsobená finančními problémy, příbuznými nebo vnějšími vlivy. V průběhu citových i materiálních těžkostí projeví neuvěřitelnou sílu, dokud zůstanete po jeho boku. Když vám krutý svět z nějakého důvodu zlomí srdce nebo když jste nemocná, nemohla byste si přát něžnějšího a chápavějšího společníka. Nezasype vás penězi, ale budete mít vše potřebné a budete zahrnuta ohleduplností.

    Tento muž je dobrosrdečný a vede v patrnosti všechny maličkosti, na kterých ženám záleží. Má průzračnou paměť a pravděpodobně nezapomene významná data, i když se bude asi trochu divit, proč je považujete za tak důležitá. Nebude zuřivě a vášnivě žárlivý, přesto však si dělá extrémní vlastnické nároky. Na to byste si měla dát pozor: Přestože neztropí žárlivou scénu, když vám jiní muži věnují pozornost, jeho hluboce zakořeněná panovačnost by pro vás měla být varováním, že žádat příliš volnosti by se .vám nemuselo vyplatit. Manželka Panny, která se často zatoulá nebezpečně daleko od rodinného krbu, by mohla lehce přijít o manžela. Tito muži jsou naprosto věrní a strašně neradi rozbíjejí rodinná pouta, ale pokud překročíte meze pomyslných ohledů a slušnosti, nebudou váhat chladnokrevně požádat o rozvod. Žádné komplikované odloučení. Když je po všem, je po všem. Sbohem a hodně štěstí. Ani jejich výtečná paměť je nepřinutí prolévat sentimentální slzy při vzpomínce na minulost, protože ji dokážou držet na uzdě stejně pevně jako svoje city. Sebeovládání je součástí jejich povahy. Jakmile se jednou rozhodnou, život jde pro ně dál a žádné slzy ani omluvy je nedonutí změnit názor. Nikdy se nestanou obětí iluze, že slepením střepů lze znovu vytvořit dokonalost něčeho, co jednou mělo vážné chyby.

    Máte-li v srdci muže Pannu, raději byste měla vzít rozum do hrsti a používat ho v jeho přítomnosti. Panny nesnášejí ignoranci, hloupost a neuspořádané myšlení se stejnou intenzitou, s jakou nenávidí špínu a vulgárnost, a to znamená hodně. Dívka, která získá srdce takového muže, by měla mít pod hezkým, upraveným účesem mozek značných rozměrů - a všimněte si, že jsem řekla pod upraveným účesem. Muži v tomto znamení hledají ženy, které mají čisté tělo i duši a které se dobře oblékají, avšak ne podle posledních výstřelků módy.

    Nebuďte tak naivní, abyste si myslela, že vám manžel dovolí krmit ho konzervami. Zábavylačná, sobecká a duševně líná žena se s tímto mužem nikdy neshodne, ani když z ní vyzařuje mocný sex-appeal. Toto je poslední muž na světě, kterého byste mohla spatřit na diskotéce s tanečnicí nahoře bez. Mohl by jí však nabídnout svůj svetr, je-li jí zima. Když dojde na lámání chleba, hledá manželku, a ne milenku.

    Muži Panny zpravidla netouží silně po dětech. Zdá se, že jejich ego nevyžaduje děti pro citové naplnění, proto mívají málo početné rodiny. Přesto jsou velice svědomití otcové a nikdy neberou zodpovědnost vůči potomstvu na lehkou váhu: Stráví mnoho času vštěpováním různých dovedností dětem a předáváním vlastních vysokých nároků na chování. Ochotně jim pomohou s domácími úkoly a zřejmě nebudou váhat podstoupit jakékoliv oběti kvůli jejich koníčkům, hudebním lekcím, letním táborům a hlavně vysokoškolskému studiu. Tento otec klade velký důraz na intelekt a důsledně vede děti v otázkách etiky, zdvořilosti a spořádaného občanství. Dokonce i rozvedený manžel Panna dohlédne na to, aby bylo o jeho potomka dobře postaráno, ať je kdekoliv, a aby se mu dostalo patřičného vzdělání. Děti těchto otců si většinou vypěstují jak lásku, tak respekt ke knihám a vzdělání. Málokdy jsou rozmazlené a vždy je u nich kladen důraz na kázeň. To je sice v pořádku, ale někdy jsou třeba častější fyzické projevy lásky mezi otcem a dětmi, protože není zvyklý náklonnost přirozeně vyjadřovat. Nezaměříte-li se na tento problém už od útlého věku dítěte, jednoho dne může otec zjistit, že se mezi ním a dítětem, které tak hluboce miluje, vytvořila nepřekonatelná bariéra. Také mívá sklon být nadmíru kritický, příliš od dítěte očekávat a být moc přísný.

    Manžel Panna bude čekat, že se budete starat o jeho zdraví, ale až budete nemocná, také se o vás postará. Občas může mít mrzutou náladu, ale jedna věc je jistá. Jestliže ho necháte na pokoji, nebude mít chuť začít hádku. Prostě si ho nevšímejte, dokud ho špatná nálada nepřejde, a on vás potom překvapí nečekanou něžností na usmířenou. Nechte ho, ať si dělá starosti. Je to pro něj jistý druh duševního tělocviku a prospívá mu. Ale jakmile zjistíte, že se to nepříznivě projevuje na jeho tělesném stavu, snažte se ho odpoutat tím, že mu navrhnete dělat něco zajímavého nebo odlišného. Duševně zaujmout Pannu není obtížné, i když může být už těžší si její pozornost udržet.

    Ted, když víte, co vás čeká, a jste-li pořád zamilovaná do Panny, můžete se těšit na docela spokojenou budoucnost. Budete mít manžela, který je pozorný a dobře informovaný, který od vás nečeká, že mu budete ve dne v noci posluhovat a že budete pořád vypadat sexy s růží v zubech a parfémem za ušima. (Spíš bude čekat, že budete chodit s mýdlem v každé ruce.)

    Budete-li taktní k jeho nedostatkům, bude spolehlivý a příjemný. Stejně jich nemá moc - nenazýváte-li nedostatkem zvyk každý večer přejet prstem po nábytku, jestli na něm není prach. Ať dělá cokoliv, snažte se do něj nerýt. Pamatujte, že není uzpůsoben přijmout kritickou analýzu, které podrobuje druhé. Přejděte smíchem, že vás neustále kritizuje, a uvědomte si, že si jednoduše nemůže pomoci nebýt puntičkář. Potom se budete moci uvolnit a skutečně užívat života s chytrým a věrným manželem Pannou. Není anděl. Z ramenou mu neraší křídla. Ale mnohé manželky vám ho budou závidět.

    Koneckonců, kolik žen je provdaných za pracovitého, pohledného muže, který je čistotný a udržuje doma pořádek, který si pamatuje výročí a provádí zázraky s šekovou knížkou? Kolik žen má inteligentního manžela, který se dobře obléká, málokdy si vyhodí z kopýtka s kamarády či svádí jiné ženy a obvykle je jemný a ohleduplný? Podívejte sena něj znovu zblízka. Je to světlo kolem jeho hlavy jen odraz pouliční lampy, nebo by to mohla být...? Ne, to nemůže být svatozář. Ne potom, co na vás tak vyjel; když jste mu dnes v divadle vysypala do klína praženou kukuřici s rozpuštěným máslem. Ovšem že ne. Tenhle vrtošivý člověk? Přesto má kolem sebe jistou auru. A když se usměje, můžete se spatřit v jeho jasných očích - no, bude stačit, dokud se neobjeví někdo s opravdovými křídly.

 

Žena Panna

 

    Představujete si dívku ve znamení Panny jako jemnou, panenskou děvu, čistou jako čerstvě napadlý sníh? Asi přijdete o pár iluzí. Není to žádná rusalka v průsvitném hávu, která klečí u jezera. Promiňte, že jsem vám zničila vaši představu.

    Žena Panna dokáže opustit manžela kvůli muži, kterého potkala kdesi daleko za oceánem, porodit milencovo dítě, než se odhodlá k sňatku, a čelit nepřátelskému světu se vzpřímenou hlavou. To není zrovna panenský přístup. Máte se o tomto něžném a křehkém symbolu neposkvrněného ženství co učit. Kromě jiného má páteř z nerezavějící ocele.

    Je pravda, že v zásadě je ostýchavá. O tom není sporu. Tyto dívky nepronášejí plamenné projevy na veřejnosti ani nerozbíjejí sekerami saloony v tažení proti pití alkoholu. Rovněž se nedostávají do vězení za řízení v podnapilém stavu. Ale žena Panna je žena. Zná všechny nezbytné lsti a zbraně, včetně odhodlání dosáhnout štěstí, ať ji cesta k němu zavede kamkoliv. Kvůli pár pichlavým trnům podél cesty neomdlí ani nebude zoufale volat o pomoc.

    Pokud se doslechnete o ženě Panně, která překročila zákopy společnosti, rozhodně se pokuste číst mezi řádky. Je pravda, že má v podstatě čistou duši. Ale skutečná láska je také čistá a Pannu jiný druh nezajímá. Kvůli ní vyšplhá na nejvyšší hory a překoná bouřlivá moře v galoších a lodní kazajce, což může značně zakalit představu slabé dívky v šifonu. Také si vzpomeňte, že skutečný planetární vládce Panny, vzdálený Vulkán, je bohem hromu. Panna, která je nespokojená v manželství a najde lásku bez chyby (nebo si myslí, že ji našla, což je totéž), nebude váhat přetnout bývalá pouta. Použije-li nůž, povede ho chladnokrevně a přesně jako chirurg. Přestože nerada rozbíjí rodinný kruh, ještě víc nesnáší pokrytectví.

    Jak jednou přijme lásku jako opravdovou a ideální, čistota vztahu podle jejího vlastního konceptu převáží nad všemi právními dokumenty světa. Je to jediná žena zvěrokruhu, která dokáže být současně absolutně praktická a božsky romantická. Situace s milostnou aférou za dálným oceánem se na první pohled může zdát povrchní a nemorální. Ve skutečnosti je to předvídatelný příklad, kdy se Panna chová v souladu se svým charakterem, když musí učinit obtížné rozhodnutí. Zažije sice agonii hanby ze společenského odsouzení takového vztahu, ale to ji neodvrátí od vytčené cesty, ani to nezničí čistotu jejích motivů. Je to dokonalý důkaz nezdolné praktičnosti zemského elementu Panny smíšeného s duševním, vzdušným Merkurem hledajícím ideál. Jakmile je láska Panny zažehnuta, rozžhaví se do Běla a vášně ostatních znamení se její intenzitě a jedinečnosti nemohou rovnat. Ovšem vzplanutí takové lásky může trvat dost dlouho.

    Přiznávám, že ohnivý, fyzický aspekt lásky může být u typické Panny ženského pohlaví poněkud potlačen, ale tato žena má v sobě jakési tajemno, klid a čekání a "vášeň ducha" je nejuspokojivější náhradou pro muže, kteří v lásce dávají přednost delikátnosti a zdrženlivosti.

    Je perfekcionistka, ale to neznamená, že je sama dokonalá. Má své záporné rysy, které vás mohou velice rozčilovat. Jeden z nich je ten, že zarputile věří, že nikdo nedokáže dělat všechno tak pořádně a výkonně jako ona. Co vás ale opravdu dopálí, je, že zpravidla to skutečně nikdo tak neumí. Také je pedant na dochvilnost. Už jste někdy nechal Pannu na sebe čekat na schůzce? Když je rozzlobená nebo mrzutá, nebude zuřit a rozbíjet láhve o vaši hlavu, ale když ji naštvete, dovede být hašteřivá a podrážděná. Měl byste být připraven, že vám od plic vyhubuje. Někdy se může Panna značně přiblížit chování dračice, ale většina z nich nezachází tak daleko. Přineste jí květiny. Přiznejte, že je chyba na vaší straně, a nehádejte se. Stejně vám to k ničemu neposlouží, protože s Pannou nemůžete vyhrát. Jelikož je jejím elementem země, má ráda výtvory přírody a květiny zmírní její zlobu. Pokud jde o omluvy, snažte se, aby byly stručné a k věci. Nedá se vodit za nos. Její ostré vidění odhalí nejdůmyslnější lež a nejnepatrnější stopu od rtěnky na vašem límci. To, že má čistou duši, neznamená, že je naivní. Nemyslím tím, že vám bude kontrolovat šaty, aspoň ne před svatbou. Potom to bude v jejím domě a nebude se cítit tolik provinilá.

    Když má přiznat, že chybila, dojde u ní k mentálnímu bloku - jako kus dřeva přímo před jejím mozkem - takže bude nejlepší, když vezmete vinu rovnou na sebe. I když vám to může jít na nervy, většinou bude mít pravdu. Tak proč byste se s ní měl přít? Až se jí vrátí dobrá nálada, bude pro vás zdrojem takového potěšení, že vám nebude záležet na tom, kdo vyhrál nebo prohrál.

    Dokážete-li snést urážku vaší mužské pýchy, mohlo by vám prospět řídit se jejími radami ohledně financí nebo ji nechte vést rodinný rozpočet. Má smysl pro přesnost a praktičnost a neuniknou jí nejmenší chybičky (nemá-li v horoskopu impulsivní ascendent nebo jiné vlivy).

    Jestli chodíte s dívkou v Panně, oprašte své dobré způsoby a slovník. Hrubá slova nebo pití vody z nádoby na mytí rukou jí nevoní. Nechroupejte jí mrkev těsně u ucha a ohryzávání kukuřice byste měl vůbec vynechat. Není nikdy lehké ji jíst decentně, natož před jejíma očima. Řekněte číšníkovi, ať vám ji rozkrájí a servíruje na talíři. V nedbalém oblečení také neprojdete její inspekcí. Jste-li zamilovaný do Panny, měl byste se smířit s holením dvakrát denně, a totéž platí o sprchování: Před schůzkou s ní použijte vodu po holení, vykartáčujte si oblek, umyjte si vlasy, vezměte si čistou košili, buďte zdvořilý a vyčistěte si boty. A ještě jedna cenná rada: Až se příště zpozdíte, předstírejte, že nevíte, kolik je hodin. Vejděte k ní rozzlobený. Až se vás zeptá, co se stalo, řekněte jí, že ta zpropadená knihovna (to je asi nejsilnější slovo, jakého se můžete odvážit) zavírá pět minut před úřední zavírací dobou. Kdyby se to stalo jen občas, nebylo by to tak hrozné, ale oni vám zavřou před nosem každý večer, když jdete odevzdat ty těžké vědecké časopisy. Vaše zpoždění bude hned zapomenuto.

    Neberte ji na koňské závody, kde vyhodíte týdenní výplatu na Zlatou šanci v páté dráze. Schovejte si lechtivé historky pro kolegy u oběda a neustále jí opakujte, jak jste rád, že není přelétavý a nezodpovědný typ. Vždyť přece jste rád, ne? Stejně tak se na vás nelepí. Panna nikdy nejde do extrému. Dovede se o sebe postarat. Ale nemusí se chovat jako muž, aby to dokázala.

    Nesnažte se ji přemoci svou fyzickou přitažlivostí nebo ji vášnivě objímat v metru a nechtějte ji líbat na dobrou noc hned na první nebo i na desáté schůzce - čekejte na lepší věci. Prostě buďte velmi zdrženlivý. Postupujte pomalu a taktně, nebo skončíte na posledním místě v pelotonu. Ostatně bude milovat divadlo a taky přehlídky. Pompa a okázalá podívaná spojená s dramatickými emocemi jí poskytují ventilaci pro vlastní úzkostlivě střežené city. Kromě toho je výtečný kritik. Kombinace vysoce rozvinutého intelektu a uměleckého vkusu jí umožňuje ostré vidění. Kdyby se vám o tom podařilo přesvědčit broadwayské producenty, byl byste zasypaný volňásky na premiéry. Žena Panna skoro pokaždé odhadne kritické recenze dopředu. Jedním z jejích klíčových slov je bystrý úsudek. Miluje hry, koncerty a knihy, ale je neobyčejně kritická k jejich obsahu. Stejně tak kritická je k vaší kravatě a účesu a k tomu, co děláte a co říkáte. Kritizovat je pro ni stejně přirozené jako dýchat. Panna je věčná perfekcionistka a bez ní bychom byli všichni pořádně zanedbaní. Nekritizujte ji však. To je proti pravidlům. Raději byste jí neměl dělat to, co dělá ona vám. Její jasnozřivost jí dovoluje vidět vlastní nedokonalost stejně dobře jako vaši a soudí sama sebe často a bezohledně, což je důvod, proč cítí, že od vás v tomto ohledu nepotřebuje žádnou pomoc. Dá se o ní po pravdě říci, že je "svým vlastním nejpřísnějším kritikem".

    Příjemná stránka milostného vztahu s touto ženou je, že všechny vaše starosti vezme na sebe a dokonce jí to může činit potěšení. Zabrání vám v dělání hloupých chyb, aniž by vás připravila o mužnost, což je umění, které by ženy narozené v jiných znameních měly napodobit.

    Pokud jde o věrnost, možná jste výjimečně slyšel o Panně, která se z nevysvětlitelných důvodů rozhodla rázně odhodit bezúhonnost, ale v pozadí takového činu většinou stojí touha něco si dokázat a netrvá to dlouho. Panny ženského pohlaví, které na čas sklouznou do promiskuity, jsou dostatečně chytré, aby tento lapsus zakamuflovaly, a takové chování je rozhodně výjimkou. Za normálních okolností, jestli vás vaše partnerka opravdu miluje, jí můžete bezpečně důvěřovat a klidně ji zanechat měsíc na opuštěném ostrově s nejvíc sexy mužem, jakého znáte. Dva měsíce? No, Panny jsou také jen lidé, víte. Nejsou to chodící a mluvící počítače. Jejich srdce jsou vřelejší, než si lidé myslí, a jejich city mohou mít stu hromu, i když to obvykle neinzerují. Sice svoje city ovládají, ale to neznamená, že neexistují. Pamatujte si to. Dodá vám to odvahu.

    Panna je tak puntičkářská vůči maličkostem, že vám to může jít na nervy, ale dovede být také nejvlídnější, nejštědřejší a nejpříchylnější bytost na světě. Považujte její perfekcionismus za ctnost místo za neřest. Co bychom si počali bez Pannina bystrého oka a mysli ve světě, kde vládne impulsivnost? Přestože vás svými kritikami dráždí, má v sobě jakousi neodolatelnou přitažlivost. Ale to jste jistě již objevil sám, jinak byste se neholil dvakrát denně a nechodil každý večer do knihovny. Její jemné chování a mírné jasné oči na vás hluboce zapůsobily. Dokonce jste asi už zjistil, jaká je s ní legrace, když na ní lidé nehledají chyby, a jaký důvtip se skrývá uvnitř té hezké hlavy. Je zajímavé a okouzlující, že když se ženy ve znamení Panny smějí, často to zní jako zvonění rolniček.

    Nemá žádné iluze, proto se jí nepokoušejte vnutit žádné falešné myšlenky. Pro ni je pravda krása - a krása je pravda. Zvykněte si, že každé tři vteřiny vysypává popelníky, buďte hodný na její zatoulaná koťata a ona zato zvládne rutinu s dýmkou a papučemi s ženským půvabem. Dokáže sdílet své pocity jenom s tím, komu důvěřuje, a pouhé maličkostí pro ni hodně znamenají. Navzdory své skromnosti a přirozené ostýchavosti je dost silná, aby utěšila druhé, když se jim nad hlavami stahují černé mraky. Její tichá odvaha a hluboký smysl pro zodpovědnost často působí jako kouzelné lepidlo, které drží rodiny pohromadě. Zřejmě bude dobrá kuchařka a nikdy vás neotráví polévkou. Váš domov bude čistý a útulný a ve velké míse na stole budou jablka místo cukroví (které škodí zubům a vůbec zdraví).

    Pravděpodobně nikdy neuvidíte běhat své dítě venku s nudlí u nosu, obličejem zamazaným od marmelády nebo v roztrhaných teniskách. Také vám jeho prstíky nebudou rozhazovat tabák ani vám malovat pastelkami po soukromých listinách. Jeho matka bude přísná vychovatelka. Tyto ženy mají málokdy víc než jedno nebo dvě děti a zdá se, že nepotřebují mateřství k uspokojení svého ženství. Ale,jakmile se dítě narodí, nikdy nezanedbávají jeho tělesné, morální nebo vzdělávací potřeby. S uspokojením citových potřeb to nemusí být tak snadné, ale je-li si Panna jista vaší láskou a ví, že si jí vážíte, poskytne svému potomkovi spoustu vřelé náklonnosti. Děti často považují matky v tomto znamení za jemné a se smyslem pro legraci. I když jsou přísné a snaží se jim vštípit dobré návyky, mají v sobě něžnost, která dítěti říká, že je milováno.

    Pamatujete si báseň, která říká, že za poslední šestipenci si nemáte koupit chléb, ale "hyacinty pro potěchu duše"? Dejte této ženě oboje. Často ji asi přistihnete, jak šije nebo spravuje, a jestli máte typickou Pannu; váš dům bude naplněný nebeskou vůní čerstvých květin a horkého domácího chleba pekoucího se v troubě: Opráší vaše staré sny, až znovu zazáří. Budete mít manželku, která si nikdy nepůjčí váš holicí strojek ani nepoužije váš zubní kartáček na líčení očí. Když budete nemocný, bude se o vás starat jako anděl a nezahanbí vás flirtováním s vaším nejlepším přítelem. Bude vždy pečlivě oblečená a bude schopná se s vámi bavit i o jiných věcech než o plenkách a drbech z módního salonu. Dostanete od ní veškerou věrnost a oddanost, kterou si zasloužíte. Nebude vám dělat žárlivé scény, ani nebude bláznivě utrácet vaše peníze. Nechá si vaše tajemství pro sebe, pomůže vám zorganizovat práci a pravděpodobně zůstane dlouho bez vrásek. Nestojí to všechno za zdvořilé způsoby a čisté nehty? Její oči jsou klidná jezera plná lásky, a když se usměje, celá místnost se rozzáří. Raději se jí držte. Možná už nikdy nebudete mít takové štěstí.

 

Dítě Panna

 

    Když zkouší imitovat zvuky, které slyší v mateřské školce, klíčí v tomto malém človíčkovi sémě zřídka zmiňovaného hereckého talentu Panen. Schopnost mimiky se projevuje téměř od narození. Dítě ve znamení Panny je bystré a čilé, přesto zároveň klidnější a mírnější než ostatní děti, což je rozpor, který předznamenává osobnost, jej bude střídavě uklidňovat i iritovat.

    Nezkoušejte dávat tomuto dítěti jablkové pyré, když chce broskve, nebo pyré skončí na stole, ale v jeho žaludku ani sousto, přestože se na vás při zuřivém odvracení hlavy bude líbezně usmívat. Možná vás překvapí tím, že dá přednost špenátu před zmrzlinou. Vybíravost Panny v jídle se projeví brzy.

    Kromě problémů s jídlem a občasným špatným zažíváním je výchova dítěte v tomto znamení příjemnou zkušeností bez velkých konfliktů. Už v útlém věku mají tyto děti sklon být pořádné a bez řečí si uklízejí hračky. Ve společnosti mohou být stydlivé a zamlklé, ale v rodinném kruhu a mezi přáteli jim pusa jede. Pravděpodobně začnou mluvit brzy a plynně, nikoli však před neznámými lidmi. Dítě Panna zřídka působí problémy a je výborným společníkem matky v domácnosti. Rádo napodobuje její činnost a poslechne většinou napoprvé bez častého napomínání.

    Ve škole mají malé Panny šanci stát se učitelovými oblíbenci, protože není potíž je ukáznit a pečlivě se na hodiny připravují. Je potěšením učit tyto typicky chytré děti s mírnou povahou. Ovšem kritika by se na jejich adresu měla užívat jen zřídka. Kladení velkého důrazu na chyby jim způsobí neúměrné starosti, které někdy mohou vyústit ve skutečnou nemoc.

    Pokárání před celou třídou je pro toto dítě tak bolestně zahanbující, že to může zadusit jeho chuť k učení na dlouhou dobu. Udělá-li chybu, stačí na ni jenom jednou tiše upozornit. Bude mít stejný zájem chybu opravit jako učitel, ne-li větší.

    Nepopulární povinnosti ve škole přijmou malé Panny jako důležité úkoly. Jsou to výkonní spolehliví človíčci s vážnou, ale přátelskou a příjemnou povahou, i když jsou natolik citliví, že když je škádlí výbojnější spolužáci, mohou se stát rozmrzelými. Jsou obdivuhodně adaptabilní a patrně stejně zruční v malbě přírodní scenerie jako v redigování školního časopisu. Neuškodí, když jim navrhnete, aby zkusili dramatické umění. Nebudou hledat popularitu, ale podaří-li se jim překonat trému, mohou projevit překvapující schopnost přesvědčivě interpretovat postavy.

    Poctivost a pozornost věnovaná detailům dělá z Panny oblíbeného pomocníka při známkování písemných prací. Když je takový žák pověřen dozorem ve třídě, je spravedlivý a ostražitý. Ovšem mohou nastat situace, kdy učitel zrudne hanbou, protože udělal při výkladu chybu (učitelé jsou také jenom lidé), a jindy ostýchavá, tichá Panna zvedne ruku, aby na ni bez skrupulí upozornila. Studenti ve znamení Panny chtějí znát všechna fakta. Málokdy zpochybňují autoritu, ale mohou pochybovat o látce v knihách, dokud do ní skutečně neproniknou. Jejich zvídavým puntičkářským mozkům tištěné slovo často .nestačí. Potřebují hodně výchovných hraček a v raném věku by se jim mělo co nejvíc předčítat. Nedostane-li se jim plného vzdělání, stanou se jako dospělí nešťastnými lidmi, kteří nemohou najít své místo. Vědět méně než ostatní z nich dělá.podrážděné introverty, kteří se za svou nevědomost hrozně stydí.

    Když si dospívající Panna začne všímat opačného pohlaví, je nejlepší ji ignorovat. Dobírat si dívku kvůli prvnímu chlapci může zanechat jizvy na duši. Stejně tak vyzvídání ohledně chlapcových schůzek může vést k tomu, že se nikdy neožení. Panny nepřijímají snadno intimní vztahy vedoucí k manželství, proto by se jim měla cesta k nim co nejvíc usnadnit.

    Citové potřeby dítěte budete muset uspokojit důkazy fyzické náklonnosti. Nikdy vám nedá najevo, jak hluboce po takovém druhu lásky touží, ale jeho nedostatek silně ovlivní jeho budoucí vztahy. Dokonce i velmi hezké a chytré chlapce a holčičky budete muset přesvědčit, že jsou zajímaví. Je pro ně těžké uvěřit, že jejich skromné nenáročné způsoby jsou stejně přitažlivé jako chováni iniciativnějších kamarádů. Pannina ješitnost snese hodně povzbuzování, aniž by se příliš nafoukla, takže nešetřete objetími, polibky, upřímnými pochvalami a poklepáním na rameno. Vaše dítě potřebuje spolu s rybím tukem velké denní dávky těchto citových vitamínů.

    Bude mít hodně zvyků spojených s pořádkumilovností, a pohnete-li jeho věcmi nebo mu polezete do soukromí, bude si stěžovat. Dělá totiž jisté věci v jistou dobu, a pokud porušíte jeho osobní rozvrh, rozrušíte i jeho. Zeptat se ho na jeho upřímný názor může být nebezpečné, jinak však bude ve společnosti obvykle příjemně zdvořilé. Toto dítě bude kritizovat každého člena rodiny, někdy pomocí zábavných imitací jejich nedostatků, které však tnou do živého. Pravděpodobně požádá brzy o svůj vlastní pokoj a bude úzkostlivě kontrolovat jídlo. Žádné žmolky v bramborové kaši, prosím, a málo koření do nádivky. Zato prokáže ohromný smysl pro zodpovědnost, dřív než se ostatní děti naučí abecedu. Bude mít pochopení pro matčiny bolesti hlavy a otcovy finanční problémy: Dá se očekávat, že se bude poctivě snažit dostávat ve škole dobré známky, ochotně pomáhat doma a obezřele nakládat se svým kapesným.

    I když má daleko do dokonalosti a někdy budete mít chat mu vytřást duši z těla - třeba když vás přinutí vyndat fazole z mexického guláše nebo když si odmítne vzít. sukni, kterou jste právě vyžehlila, protože je přesto trochu zmačkaná - většinou je dítě Panna potěšením.

    Tyto děti by měly mít kotě nebo ptáčka, aby se péči o bezmocné nenásilně naučily lásce. Nekupujte jim však bernardýna nebo hlídacího psa. Typická malá Panna dává přednost menším zvířatům. Její zvědavou, rozumnou mysl budou fascinovat mravenčí hnízda s pracovitými mravenci pobíhajícími kolem.

    Když toto dítě mluví, naslouchejte mu. Má totiž moudrost přesahující jeho věk. Můžete si dovolit ho napomínat jen minimálně, protože se bude moc snažit vám udělat radost, když bude vědět, co přesně od něho chcete. Mějte na paměti, že jeho fantazie potřebuje neustále podněcovat, nebo se snadno zadusí. Nemusíte se bát, že ho zkazíte nebo že mu vštípíte příliš mnoho iluzí. Dítě Panna je z mnohem tvrdšího materiálu.

    Poskytněte mu všechny krásné sny, které se mu vejdou do srdce. Chvíle fantazie mu zajistí potřebnou citovou rovnováhu, až dospěje. Ujistěte se, že má svou tajnou šťastnou hvězdu. Vzpomínky na magické snění ho ochrání před samotou, protože v budoucnosti ho čeká hodně chvil osamění. Na rozd1 od jiných dětí nemusí mít Panny rády pohádky a smyšlené příběhy. Jsou to opravdoví realisté. Možná proto je ze všech nejvíc potřebují.

 

Podřízený Panna

 

    Je-li váš podřízený typická Panna, chovejte si ho jako v bavlnce a plánujte, pomalu a opatrně, udělat z něho svého asistenta. Nerealizujte to však moc rychle, nebo se bude cítit nepřipravený a bude váhat. Rychlý postup Pannu spíš vystraší než potěší a vzbudí v ní podezření, že vaše důvěra v ni je. příliš impulsivní.

    Tohoto zaměstnance nemusíte zasypávat odměnami. Na druhé straně by vlak měl dostat přiměřeně zaplaceno. Je si dobře vědom své tržní hodnoty, a bude-li mít pocit, že k němu nejste spravedliví, navzdory své vrozené loajálnosti a stabilitě nebude váhat jít jinam. Říká se, že Panny prokazují službu, aniž by myslely na odměnu, což je trochu problematické. Přesnější je říci, že prokazují službu, aniž by myslely na uspokojení svého ega (i když si to tajně přejí víc, než přiznají). Podřízený ve znamení Panny čeká, že jeho úsilí bude přiměřeně odměněno, protože peníze jsou pro něj důležité. Nemotivují ho však jako symbol určitého postavení, ani jako Rakova touha akumulovat. Je to jeho zakořeněný strach, že až bude jednou starý a nemocný a slabý, bude odkázaný na podporu a závislost na druhých. Při pouhé myšlence na takovou situaci naskakuje typické Panně husí kůže. Pravděpodobně bude Ve stáří zdravější než většina jiných znamení zvěrokruhu. Přestože jsou Panny v dětství často slabé, s rostoucím věkem získávají fyzickou sílu. I tak se v skrytu duše obávají o své zdraví a finanční budoucnost. Z jejich myšlenek téměř nikdy nemizí představa nemocnice a chudobince, takže je jasné, proč je v nich skrytá ctižádost dosáhnout takového postavení, kde získají finanční zabezpečení do budoucnosti. Jen tehdy se zmírní Pannina nervozita a dokáže se trochu uvolnit. Samozřejmě úplně relaxovat nikdy nedokáže, ale řekněme, že není tak nesvá jako předtím, méně si kouše nehty a není tak alergická na různé věci.

    Zjistíte, že má vynikající smysl pro detail, někdy až příliš. To, že jste šéf, vašemu podřízenému nezabrání vás upozorňovat na chyby svým typickým nezaobaleným způsobem. Postavení a tituly pro něj nejsou posvátné, ale dokonalost ano, i když vám navenek bude zřejmě projevovat víc zdvořilosti a respektu než jeho kolegové.

    Ať mají jakékoliv chyby, na tyto zaměstnance, ženy i muže, se můžete vždy spolehnout, že budou prokazovat výrazné analytické schopnosti a výborný vkus. Jejich ostrá rozlišovací schopnost z nich dělá vynikající kritiky, kteří si vždy všimnou uvolněného prkna v plotě, nemluvě o nejslabším článku řetězu, a to zcela neomylně a okamžitě. Jsou přizpůsobiví a všestranní, přesní, inteligentní a spolehliví. Nikdy neodvedou nepořádnou práci a nemají moc trpělivosti s polovičatým přístupem a leností. To zahrnuje i vaši příležitostnou lenost. Nadřízený, který si vezme den volna, aby si zahrál golf, se při návratu do kanceláře může setkat se špatně zakrývaným odsuzujícím pohledem, i když o tom vždy poslušná a způsobná Panna asi pomlčí.

    Panny většinou nejvíc vyniknou v zaměstnáních, která všeobecně poskytují služby veřejnosti. Vydavatelství, literární pole, zdravotnictví, farmacie, vše, co má něco společného s jídlem, vědecké laboratoře, agentury poskytující služby všech druhů, účetnictví - všechny tyto obory schopná a systematická Panna kompetentně zvládá. Každá maličkost jí stojí za úvahu a zůstane ochotně přesčas, pokud něco vyžaduje její zvláštní pozornost.

    Naprosto bezpečně můžete tohoto zaměstnance nechat pracovat bez dozoru. Jeho smysl pro morálku a zodpovědnost je absolutní. Kromě toho by patrně dal přednost tomu pracovat sám nebo diskrétně jen s vámi, než být vystaven možným kritikám svých spolupracovníků. To je proto, že ho znervózňuje spěšná práce a nikdy není spokojen, dokud si nezkontroluje všechna fakta. Může se zdát pomalý jen proto, že zkrátka dělá svou práci pořádně. Ve skutečnosti jeho mozek pracuje stejně rychle jako Merkur, i když nikdy nedovolí, aby pouhá rychlost nahradila opatrnost a metodické postupy.

    I když reklamní činnost není přirozenou doménou pro jeho realistický a praktický přístup, mohl by se osvědčit na místě, kde může trpělivě skládat jednotlivé nápady tvůrčích hlav a zajistit, aby ty báječné myšlenky neměly povážlivé díry.

    Není radno posílat tohoto podřízeného propagovat vaši firmu nebo prodávat její produkty. Na získávání potenciálních zákazníků je totiž příliš poctivý a pravdomluvný a povahou je příliš ostýchavý a zdrženlivý, aby nadšeně chválil sebe nebo podnik. Jen velmi málo Panen je dobrými obchodníky, a to jsou vzácné výjimky z pravidla.

    Bude chodit pečlivě oblečený, bude se decentně vyjadřovat, bude čistý jako mýdlo ze slonové kosti a jeho stůl bude tak uklizený, že bude vypadat úplně prázdný. Občas se vyskytne Panna s lehce chaotickou kanceláří, ale nemějte obavy. Její mysl chaotická není. Zná totiž přesný pořádek tohoto vnějšího nepořádku a okamžitě dokáže najít to, co právě hledá. I když vám její stůl připomíná nepřehlednou změt, ví, kde leží každá poštovní známka nebo svorka. Stanou-li se Panny viditelně nepořádné, doma či v práci, je to vždy symptom citových problémů - totéž platí pro Střelce, který se náhle stane pořádným a pečlivým.

    Cítíte-li nutkání kritizovat Panninu práci, raději se kousněte do rtu. Pravděpodobně totiž zjistí vlastní chyby dřív než vy. Je-li kritika nevyhnutelná, měla by být stručná a mírná, zatímco kritiku, která není nutná, byste měli pustit z hlavy. Ke vzbuzení Panniny loajálnosti a vděčnosti stačí málo, ale rovněž stačí málo, aby se naježila a trápila a trucovala. Ovšem stejně rychle, jako se urazí, vám pomůže bez požádání; když máte problémy. V době opravdové krize se vám bude zdát, že vyrostla aspoň o půl metru.

    Nikdy nenuťte tyto zaměstnance pracovat v prostředí s divokými barvami. Dráždí totiž jejich klidnou povahu. Poskytněte jim nejmodernější a nejvýkonnější vybavení, jaké si můžete dovolit, a oni je dobře využijí. Při práci nemají rádi hluk a zmatek. Také jim nevyhovuje nepravidelná pracovní doba. Dovolte jim vzít si pravidelně den volna a oni to budou dodržovat. Bude-li třeba, nebude jim vadit pracovat přesčas, ale nesnášejí nejistotu a zmatek při střídání směn. Jejich citové požadavky jsou skryté, ale to neznamená, že nepotřebují určitou dávku otevřeného ocenění.

    I když se typická Panna zřídka vyžívá v tajuplné nebo imaginární práci, občas se jich pár najde. Ale nezapomeňte, že zůstávají Pannami tak či onak. Astrolog ve znamení Panny bude stejně pečlivý při okultních výzkumech, básník Panna bude používat přesnou metrickou stopu, malíř Panna se bude soustředit na detaily a herec Panna dokonale zvládne dialekt nebo přízvuk pro danou roli pomocí usilovného studia. Nikdy se nenechte vyvést z míry, když někdo narozený v určitém znamení neprovozuje činnost, která se pro něj zdá přirozená. Nepřestávejte ho pozorovat a uvidíte, že je věrný své charakteristické povaze.

    Až postupně dostanete svého podřízeného ve znamení Panny z nejnižší pozice (proti níž nebude mít zpočátku námitky) na místo své pravé ruky nebo věrného Pátka, můžete si oddechnout a skutečně si jít zahrát golf s čistým svědomím, že vás v práci zastupuje někdo absolutně spolehlivý. Samozřejmě se můžete po návratu cítit trochu provinile při vyčítavém pohledu Panniných krásných jasných očí. Chcete říci, že jste si nikdy nevšimli, jak je váš zaměstanec přitažlivý? Prohlédněte si jej ještě jednou.

 

Nadřízený Panna

 

    Jestli máte nadřízeného Pannu, buďte na něj hodní. Patrně se v koutku duše trápí a má starosti. Lidé ve znamení Panny nejsou uzpůsobení k tomu, aby byli dynamičtí a průrazní vedoucí, a brzy litují svého rozhodnutí, když si ukousnou větší sousto, než mohou strávit. Samozřejmě v důsledku individuálních planetárních pozic a aspektů horoskopu existují Panny, které jsou na vysokých místech neobyčejně kompetentní, ale vyskytují se jen sporadicky. Tý, které znáte, můžete patrně spočítat na prstech jedné ruky.

    Typická Panna se cítí nejlépe jako síla v pozadí trůnu, ten, kdo spolehlivě uskuteční originální nápady druhých. Je spokojenější a úspěšnější v šachmatové pozici ředitele výboru nebo komise než jako prezident velké korporace, který musí řešit problémy svých zaměstnanců a prezentovat povzbudivou image společnosti. Poslední věc, po které Panny touží, je být oslavován a stát se vrbou pro trable ostatních. Ví bůh, že mají svých problémů dost, aby jim dělaly starost po zbytek života, i když některé z nich mohou být imaginární.

    Vyrovnat se s tlakem odpovědnosti za impulsivní akce kurážnějších společníků, udělovat příkazy podřízeným, podporovat styk s veřejností a žonglovat s financemi velkých podniků vyžaduje tlustší kůži a větší ješitnost, než vlastní průměrná Panna. Jeden z důvodů, proč je taková osoba na vedoucím místě jako ztracenec, je tendence vidět jasně stromy a zcela pominout les - přesto ji právě tento rys činí nepostradatelnou jako například poradce prezidenta firmy. Možná nepatří k těm, kteří mají všechno v obraze, ale dokáže odstranit nejasnosti z obrazu, jejž podnikavější lidé malují s takovou lehkomyslností. Jestli někdo dokáže zajistit, aby se komplikované projekty uskutečnily s minimem katastrofálních chyb, je to právě Panna. Umí vzít nejfantastičtější plány se spoustou nebezpečně nedotažených detailů a realizovat je. Takovým talentem by se nikdy nemělo plýtvat v popředí, kde nemá dost soukromí, aby uskutečnila své zázraky. Je-li přinucena provádět organizační kouzla na veřejnosti, pravděpodobně bude vypadat, jako když plácá nesmysly, i když to není pravda. Panna, jejíž skrytá ješitnost ji vynesla na vedoucí místo, nakonec skončí tak, že je obviněna právě z toho.

    Když je tento nadřízený požádán o kritický názor, bude se trochu zdráhat, a je pravda, že vedoucí se často musí usmívat a říci "ano", když míní "ne", a naopak se mračit a říci "ne", když myslí ,;ano". Je to součást hry. Jenže Panna nazývá tuřín tuřínem a potom se diví, když se na ni lidé oboří, protože nepředstírala, že je to tulipán.

    Proto se v zodpovědné funkci někdy v sebeobraně uchýlí ke klamu, a protože to rozhodně není jedno z jejích vrozených nadání, skončí s obviněním, že je prohnaná a pokrytecká. Což je škoda, protože Panna pokrytectví silně nesnáší. To je však cena, kterou platí za to, že sedí na židli, která jí nesedí. Nekonečné upovídané obědy s klienty, kteří musí být krmeni a napájeni, by obyčejnou Pannu zahnaly po několika měsících do poustevnické jeskyně a několik roků této činnosti by jí mohlo způsobit vážné nervové zhroucení.

    Každá Panna, která se sebezpytuje, nakonec dojde k zjištění, že je jí lépe při řízení soustrojí uvnitř organizace a když přenechá pózování pro fotografy druhým. Je-li takový člověk opravdu oddaný své práci (existuje Panna, která není?), tajně pohrdá společenskými aktivitami, kterých se musí hlava firmy účastnit, protože ho to nutí zanedbávat své povinnosti a buďte si jisti, že takovou věc nese Panna těžce.

    Jde-li však o malý podnik s počtem zaměstnanců nepřesahujícím tucet, Panna si může vést docela dobře jako kapitán tlačného remorkéru. Určitě nedopustí, aby narazil na zrádná úskalí; protože bude mít detailně zaznamenáno každé potenciální nebezpečí. Ale velký podnik a typická Panna se k sobě prostě nehodí, samozřejmě kromě výjimek potvrzujících pravidlo. Například Panna s ascendentem v Raku a Měsícem v Kozorohu je něco úplně jiného. Takový člověk může v čele velké společnosti skutečně excelovat, stejně jako je průměrná Panna zpravidla úspěšná v čele malé firmy. Rovněž jsou tito lidé úspěšní jako vedoucí vědeckých experimentálních skupin, jejichž hlavním programem je náročný výzkum.

    Tento nadřízený nepřehlédne hrubé chyby sekretářky, která neovládá pravopis, má ruce od inkoustu a zapomíná zalévat pelargonie. Chcete-li být povýšen šéfem Pannou, musíte být pěkně horliví. Nikdy mu neříkejte, že schůzka je plánovaná na třetí hodinu, když má ve skutečnosti být ve tři čtvrtě na tři, nebo budete mít co do činění s mrzutým, podrážděným vedoucím, který nebude váhat upozornit na vaši nemotornost s pedantskou upřímností. Pokud byste mu v sebeobraně chtěli připomenout, že někam založil dokumenty, které potřeboval právě na tuto schůzku, pusťte to z hlavy. Místo aby byl ve světle svých velmi řídkých přehmatů tolerantnější k vašim chybám, spíš si vás hněvivě změří. Zkuste to víckrát a můžete skončit bez práce. Kritikou musíte vůči vašemu nadřízenému silně šetřit. Vy se však s jeho kritikou budete muset smířit. Existuje jenom jediné východisko. Nedělejte chyby. Je to vlastně docela jednoduché.

    Jakmile se přizpůsobíte jeho perfekcionistickým metodám, zjistíte, že váš šéf s orlím zrakem je dobrosrdečný a spravedlivý. Nebude chtít slyšet podrobnosti vašeho posledního milostného románku, protože city ho nudí, ale s pochopením vyslechne žádost o neplacené volno, protože si musíte. ošetřovat malíček u nohy. Zdravotní neschopenku přijme. Ale flirtování na pracovišti a nedbalost ne. Udržujte si na svém pracovním stole pořádek, nepředvádějte se v kanceláři v minisukních a s přehnaným make-upem, nikdy si nekartáčujte vlasy nad jeho papíry a pozorně poslouchejte jeho instrukce. Pokud schvaluje váš zevnějšek, pracovní návyky a intelekt, umí být překvapivě velkorysý, vlídný a ohleduplný. Má sice jisté zvláštnosti, ale nemáme je všichni?

    Muži; kteří pracují pro Pannu, mají trochu odlišné problémy. Bude od vás očekávat tvůrčí nápady a agresivitu v oblasti reklamy a odbytu. Po pravdě řečeno na vás bude závislý, protože v těchto dovednostech má sám mezery. Hlavně se chovejte skromně. Ví, že máte víc průbojnosti než on, ale také si je vědom; že má větší organizační schopnosti než vy, nemluvě o praktičnosti a opatrnosti, a rozhodně ho nenadchne, když budete dávat najevo, že byste se obešli bez jeho přísného dozoru. Bezpochyby má pravdu, jako skoro vždycky, což vás může trochu rozčilovat, dokud si na to nezvyknete a nenaučíte se ho za to respektovat.

    Váš nadřízený má asi zásuvku plnou léků proti špatnému trávení a hlavu plnou faktů a čísel, ale také má srdce plné pochopení a schopnost vyřešit neshody v práci. Nebude rozdávat jaguáry a norkové pláštěnky jako vánoční prémie, ale zaplatí vám, kolik si zasloužíte, a neošidí vás. Pamatujte si, že dokáže přesně odhadnout vaši cenu. Je těžké, ne-li nemožné ho oklamat.

    Nečekejte, že se bude rozplývat nad vašimi bláznivými nápady. Nemá sice moc velkou představivost, ale stačí na to, aby si dovedl představit, jak takové bubliny brzy prasknou. Dbejte na to, aby byly vaše návrhy a metody práce založeny na ověřených faktech, nebo všechny projekty zamítne jako fantazii a vás může nakonec potkat stejný osud. Často asi budete ztrácet trpělivost s jeho věčným hledáním much a kritizováním, ale nemůžete nadřízenému jednoduše říci, že "je otrava pořád otravovat". Takže se s jeho zvykem kritizovat raději smiřte. Nakonec vám neuškodí, když vás trochu srovná do latě.

    Vždy mu říkejte pravdu. Lhát je zbytečné. Váš nadřízený sice umí hledat hnidy, ale zřídka spolkne velblouda. Poskytnete-li mu podporu a budete respektovat jeho potřeby, nikdy vám neublíží. Uvnitř totiž sídlí citlivá duše a často je velmi osamělý, ať je svobodný nebo ženatý Obtížně nachází přátele a bude dojemně vděčný za vaše povzbuzení. Jako všechny Panny žije s tajným snem a není zdaleka tak izolovaný od emocí, jak se zdá. Dejte mu najevo, že víte; že jeho štěkot je mnohem horší než kousnutí (i když je jeho štěkání tiché a mírné), a on sestoupí ze své slonovinové věže. Nedejte na řeči ostatních zaměstnanců, že je držgrešle. Až budete mít opravdové problémy, jděte za ním a uvidíte, jak se kolegové mýlí.

 

Panna podle narození ve třech dekanech

 

Narození v 1. dekanu (23.8.-1.9.) bývají uzavření a tajuplní. Jejich dodatečný patron - Slunce - zvyšuje a posiluje jejich inteligenci a vkus. Vystupují a pracují cílevědomě, rozvážně, téměř nikdy pod vlivem prvního podnětu. Jsou přátelští, srdeční, hospodární, vytrvalí, mají sklon k vážností a melancholii. Milují pořádek, systém a právo. Přátele si vybírají. Málokdy naleznou správného partnera. V životě i zaměstnání mívají dobré postavení a vážnost. Věří pouze v opravdové city. Dokáží rychle prohlédnout partnera. Žijí dlouho.

 

Narození ve 2. dekanu (2.-11.9.) jsou pod dodatečným vlivem Venuše. Ta jim do vínku přináší zkušenost, schopnost dlouhodobě plánovat a umění diplomacie. Jsou samostatní, rozhodní, ambiciózní, nápadití, pilní, metodičtí, materialističtí. Politika a společnost u nich hrají větší úlohu, než u ostatních.

 

Narození ve 3. dekanu (12.-22.9.) mívají znamenitou intuici v otázkách, které jim mohou přinést finanční prospěch. Bývají společenští, což jim velmi usnadňuje život. Rovněž jsou obdařeni uměleckými schopnostmi. Jsou pod vlivem planety Merkur, která v nich může vyvolat hypochondrii a pesimismus. Bývají labužníky, a to i v milostných vztazích, ty jim však často působí starosti a obtíže. Ve svém životě jsou méně podnikaví, zato více rozhodní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Skvělý!!!

(Štěpánka, 12. 2. 2010 21:44)

Já jsem se narodila ve znamení Panny a vše na mě sedí úplně přesně!!!Doufám,že někdy najdu své seběvědomí:(!

hmmmm

(Hanuš!, 27. 4. 2008 15:05)

já jsem ve znamení panna a narodila jsem se 9.9.1994 a přečetla jsem si tohleto uplně celý a ani jedno z toho není pravda.ale jinak se mi to tady líbí!máš to ti faktycky krásný!:DDDDDDDD=o))))