Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štír – Slunce ve Štíru

 

 

 

Jak poznáme Štíra

  

    V encyklopedii je Štír popsán jako noční pavoukovec, jenž napadá svou kořist a paralyzuje ji jedem, který do ní vstříkne dlouhým zakrouceným ocasem, který používá jak pro obranu, tak pro zničení protivníka. Jeho štípnutí je někdy osudné.

    Někdy se lidé viditelně odtáhnou, když někdo řekne, že se narodil v listopadu, a zamumlají: "Ach, vy jste Štír!" buď s nelíčeným strachem, nebo s posvátnou úctou a respektem. Někdy se ozve i zahihňání, které se nepochybně týká legendární náruživosti Štírů. Ty však taková reakce na jejich znamení otravuje. Kdo by se jim také divil? Ale je přece pravda, že jsou bezohlední a nebezpeční, ne? Není. Záleží na okolnostech. Nejdřív byste se měli naučit, jak toto znamení poznáte. Třeba v sebeobraně - nebo protože hledáte opravdu mimořádnou lidskou bytost.

    Štír rád cestuje inkognito. Díky svému sebeovládání se mu to obvykle daří, ale existuje pár návodů, jak snáze odhalit jeho přestrojení o půlnoci i v poledne. Podívejte se mu do očí. Mohou být zelené, modré, hnědé nebo černé, ale budou vás probodávat s hypnotickou intenzitou. Ve většině lidí vzbuzuje Štírův upřený pohled nervozitu nebo se cítí nesví. Budete muset zlomit toto kouzlo a první odvrátit zrak. Jinak nad vámi pokaždé vyhraje. Toto je spolehlivá identifikace osoby ovládané Plutem. Štíři do vás nemilosrdně zabodnou oči, jako kdyby pronikali do samotné vaší duše. Což dělají.

    Dále jim naslouchejte, když hovoří. Jejich tón je sametově hebký a zastřený, nebo naopak úsečný, řeč je pomalá a rytmická, nebo rychlá a staccato, ale to, co řeknou, není nikdy skromné sebezapírání. Štír má totální ego. Ví, co je a co není, a nic, co si myslí kdokoliv jiný, toto vědomí nezmění. Urážky se od něj odrazí a komplimenty s ním nehnou ani o píď. Nepotřebuje nikoho, aby mu vykládal o jeho ctnostech a nectnostech. V nejlepším případě bude s vaším hodnocením chladně souhlasit, v nejhorším bude mít pochybnosti o vašich motivech.

    Až budete příště s nějakou skupinou lidí, vyvolejte diskusi o znameních zvěrokruhu. Zmiňte se o tom, že s trochou tréninku je snadné je rozeznat. Jestli na vás někdo upře hypnotický pohled a s nezlomnou sebedůvěrou prohlásí: "Neuhodneš, kdo jsem já," řekněte rozhodně: "Ty jsi Štír." Bude to možná poprvé, kdy uhne pohledem, ale jenom na chvíli, a rychle zase získá chladnou vyrovnanost, kterou se vyznačoval předtím, než jste ho odhalili. Pokud někdy potkáte upovídaného Štíra, jehož oči těkají, můžete ho označit za astrologickou výjimku stejně vzácnou jako pták dodo. Někteří lidé narození v listopadu mají v horoskopu silný planetární vliv způsobující neklid, ale vy se pokoušíte poznat typického Štíra. Nervózních typů je velmi málo. Některé další faktory při narození mohou ovlivnit povahu, ale jen mírně.

    Většina Štírů jsou fyzicky silní jedinci. Rysy mají viditelně robustní nebo ostré a výrazné a pozornost upoutává nos, který je někdy špičatý. Pokožku mají obyčejně velmi bledou, téměř průsvitnou a silné obočí se spojuje nad kořenem nosu. Každého Štíra prozrazuje elektrizující vitalita a jakkoli se snaží být tichý a nenápadný, tuto mocnou životní sílu nemůže zcela zakrýt. Muži mají hodně zarostlé paže a nohy a toto ochlupení má často nazrzlý nádech. Většina Štírů má tmavé vlasy a oči, ale nepřehlédněte mrazivě chladné blonďaté typy, jejichž vynikajícími příklady jsou Grace Kellyová a Billy Graham. Ovšem mraziví jsou jen na povrchu. Tato vnější vyrovnanost jen pečlivě maskuje vřící povahu uvnitř.

    Takové ovládání osobnosti lze jen závidět. Jakkoli jsou Štírovy emoce rozjitřené, zřídka uvidíte jejich odraz v jeho ztuhlém, nehybném obličeji. Tito lidé hrdě a vědomě cvičí nepřítomný výraz. Nařídí svým rysům, aby zůstaly pevné, a ony poslechnou. (Neodvážily by se neposlechnout Štíra.) Málokdy uvidíte Štíra, který se červená, mračí nebo směje. Úsměvy jsou řídké, ale opravdové. Tělo poslouchá stejné příkazy jako obličej. Málokdy sebou škubne nebo dělá nervózní pohyby. Štír sebou nikdy netrhne rozpaky, ani se nenadme pýchou. Vždy své reakce omezuje na minimum, protože ovládá umění neúnavně zkoumat vaši povahu a motivy, ale sám zůstat neproniknutelný - a je na to odborník.

    Je důležité si zapamatovat, že existuje zvláštní druh Štíra, který se pohybuje a mluví dost rychle a zdá se být otevřený a přátelský. Zadívejte se mu hluboko do očí a zamyslete se nad jeho minulými skutky, nad jeho opravdovým chováním. Tim spokojeným žvatláním s vámi totiž jenom hraje hru. Uvnitř je stejně houževnatý a odhodlaný jako typičtější, vyrovnanější Štíři. Možná je dokonce trochu nebezpečnější, protože jeho maska je dokonalejší a snadněji vás oklame. Budete-li se k němu chovat jako k troubovi, který je naprosto neškodný, můžete mít brzy problémy. U všech Štírů se mějte na pozoru. Nemyslím tím, že jsou zlí. Jenom to nejsou měkkoty ani naivky. Někteří jedinci, kteří si uvědomuji, že jejich oči prozrazují vnitřní intenzitu, nosí často sluneční brýle, dokonce i večer nebo v noci.

    Poznamenáte-li před takovým člověkem, že má velký talent, který jednoho dne dojde uznání, ledabyle odpoví: "Ano. Já vím." Požádáte-li ho o nějakou službu, odpověď bude stejně jednoduchá: "Ano, samozřejmě," nebo: "Ne, nemůžu to udělat."

    Jestli jste citliví, nežádejte ho o radu nebo názor, protože uslyšíte krutou pravdu. Zeptali jste se, odpověděl vám. Štír nikoho nebude chválit, aby si získal spojence. Pochlebování a lichocení je pod jeho úroveň. Když vám řekne něco hezkého, važte si toho. Můžete si být jisti, že to je upřímné a nepřikrášlené. Řekne-li, že máte dobrý hlas, můžete se klidně zúčastnit konkursu do Metropolitní opery. Dokonce vám pomůže odstranit pár balvanů z cesty, aniž by ho to stálo velké úsilí. Nevěřte všemu, co slyšíte o Štírově sobectví. Místo toho si poslechněte některé vděčné lidi, kterým se dostalo jeho moudré rady a štědrostí. Štír přitahuje buď neskonale věrné a oddané obdivovatele, nebo závistivé a záštiplné nepřátele. Ale i ti druzí k němu mají nevrlý respekt a všimněte si, že si dávají pozor, aby se mu otevřeně nepostavili. Příklady několika, kteří to udělali, jsou stále živé a bolestné připomínky, že útok na Štíra a jeho planetu Plutona vyžaduje nejvyšší opatrnost. Nezapomeňte, že Pluto řídí jadernou energii.

    Přesto mají tito lidé v sobě nepřehlédnutelnou vlídnost a často chápavý soucit s nemocnými či zoufalými. Dotyk Štíra může být chladný a něžný, nebo palčivý. Poloha Slunce mu nabízí několik možností. Může napodobovat nočního štíra, který uštípá druhé a dokonce i sebe samého k smrti pro čiré potěšení z uštknutí. Nebo může napodobovat svého symbolického orla a jeho úžasnou cestu vzhůru do nadpozemských výšin a využívat svoji sílu moudře a spravedlivě. Velcí generálové jako MacArthur, prezidenti jako Theodore Roosevelt a vědci jako Madame Curieová a Jonas Salk byli orlové. V tomto znamení se narodilo víc prezidentů Spojených států než v jakémkoliv jiném.

    Pokud jde o noční škorpióny, možná vás už nějaký štípl. Antická astrologie je označuje jako hady. Není těžké uhodnout, do které kategorie patří ti, se kterými se setkáte. Několik jedinců pod vládou Plutona spadá někam mezi orla a škorpióna, což jsou oběti své vlastní černé magie. Jsou to šedé ještěrky. U nich se vrcholná obět sává neurotickým strachem o sebe sama a duševní schopnosti se změní v obavy ze skrytých zlovolných sil, které mohou udeřit každou chvíli. Ohromná odvaha se obrátí proti ním a místo hledání bezohledné pomsty jako škorpióni nebo povznesení se nad takovou zatrpklost jako orli se při sebemenším ublížení hořce stáhnou do komplikované nenávisti a doufají, že jejich nepřátele potrestá osud, přičemž si téměř nevědomky přejí destrukci bez přímé akce.

    Šedé ještěrky nedokážou využít Plutonovu energii, kterou v sobě mají - sílu, která by je mohla pozvednout vysoko nad všechny nešťastné okolnosti, které je obklopují. Navzdory tragédii by jim tato až děsivá vnitřní síla mohla pomoci k novému životu v slunečním jasu. Ony však vyhledávají temné stíny, kde nečinně leží a mrhají tak skvělým potenciálem daným jim do vínku. Ani tak však Štír nikdy nesklouzne natolik hluboko do spárů trpké deprese, aby úplně ztratil Plutonovu sílu. Nikdy není pozdě, aby se šedá ještěrka transformovala v orla. Tento druh hluboké magie patří výhradně osobám narozeným ve znamení Štíra. Jediné, co potřebují, je využít ji.

    Typičtí orlové se ničeho nezaleknou. V bitvě vedou své vojáky tváří v tvář smrti bez jediného záchvěvu. Dokonce i průměrný Štír mužského či ženského pohlaví statečně čelí všemu od fyzické bolesti a chudoby k výsměchu a neúspěchu s hrdým opovržením a naprostou důvěrou ve vrozenou schopnost přečkat jakoukoliv ránu.

    Štír je neobyčejně loajální vůči svým přátelům. "Velká láska nezná žádného jiného člověka, který by položil život za své přátele." Někteří z nich toto činí doslova - pro přátele, příbuzné a milované, v bitvě nebo v krizi. Voják v tomto znamení okamžitě a instinktivně odtáhne přítele do bezpečí navzdory dešti kulek. Hasič obětuje život, aby zachránil dítě z hořícího domu. Někdy se zdá, že tito lidé vědomě hledají nebezpečí a násilí, aby si při něm vyzkoušeli svou sílu.

    Štír nikdy nezapomene na váš dárek nebo laskavost a bohatě je odmění. Stejně tak si pamatuje urážku nebo nespravedlivost, ale může reagovat různými způsoby. Orel nepřítele rozdrtí, aby dostal za vyučenou a nikdy už svůj čin neopakoval. Vyhraje a poraženého zanechá svému osudu a sám si jde svou cestou. Nebezpečný noční škorpión nejdřív bodne, potom plánuje zničení nepřítele a nato bodne znovu. Nespokojí se s pouhým vyrovnáním skóre. Musí protivníka totálně.zničit nebo ho aspoň přemoci. Typický škorpión probdí noci přemýšlením, jak nepříteli oplatit zlý čin. Pokud mu soused úmyslně poškrábe blatník u auta, škorpión mu příští den poškrábe oba blatníky a nádavkem mu možná naschvál přejede úhledně zastřižený živý plot. Těmto Štírům málokdy stačí dát svým nepřátelům jednoduchou lekci. Ovšem u šedých ještěrek má pomsta formu po léta živené trpkostí, která nevyhnutelně způsobuje hlubokou melancholii nebo skutečnou fyzickou nemoc. Štírova nevyjádřená zášť se s fatální určitostí přemění v jed. Pokud ji dá najevo, může zase trpět pocitem viny, protože bodající škorpióni se stydí ublížit bezbranným, když je všechno vyříkáno a vyřešeno. Proto by se tato zášť neměla obracet ani dovnitř ani navenek, ale měla by se přemáhat tak, že Štír vzhlédne a zapomene - jako orel - a nikdy se nebude ohlížet v hněvu a odplatě.

    Štírovo zdraví je typické pro jeho povahu. Tito lidé mohou zničit své tělo excesy, melancholií nebo těžkou prací. Ale také se mohou vůlí dostat z kritické nemoci. Tak mocná je Plutonova síla. Málokdy jsou nemocní, ale když ano, je to zpravidla vážné. Nejlepším lékem je dlouhý odpočinek a změna postoje, kdy hlodající zášť vystřídá pokojná smířlivost: Nedovedou se však zcela od všeho oprostit a samozřejmě vědí víc než doktor a všechny sestry. Nejcitlivější oblasti pro vpád bacilů a úrazy jsou reprodukční orgány, nos, hrdlo, srdce, páteř, záda, oběhový systém, nohy a kotníky. Běžné jsou křečové žíly a sportovní zranění. Štíři by se měli vyvarovat ohně, výbušnin, škodlivých výparů a radiace. Přesto mnozí vyhledávají zaměstnání, kde si zahrávají s nebezpečím právě v těchto oblastech. Někdy trpí chronickým krvácením z nosu nebo z nějakého důvodu prodělají operaci nosu.

    Štír se hluboce zajímá o náboženství, je neobyčejně zvědavý ohledně všech fází života a smrti, vášnivě se zabývá sexem a silně ho ovládá touha reformovat. Přesto je však hrdinský, oddaný rodinným a milostným svazkům a je laskavým ochráncem dětí a slabých jedinců. Může být svatý nebo hříšník. Může experimentovat s nejtemnějšími mystérii této strany Hádovy říše nebo sžíravě zlořečit hříchu a dekadenci. Ať si vylévá city z kazatelny, na obchodní schůzce nebo na jevišti, jeho hypnotický projev pronikne publikem, které doslova ochromí nebo zcela promění. Je to skutečně děsivé. Dokonce i když Štír na čas připustí, aby ho zatrpklost, pití nebo melancholie stáhly do špíny, můžete se vsadit o váš starý výtisk Dantova Pekla, že když ho ostatní povaleči uvidí přicházet, uvolní mu cestu.

    Lidé v tomto znamení neobyčejně lpí na věcech, o kterých jsou přesvědčeni, že jim patří, včetně úspěchu, ale jejich ambice nejsou nikdy očividné. Tiše čekají na svou příležitost k vzestupu, zatímco slouží druhým, s vědomím, že mají na lepší místo kvalifikaci. Získávají kontrolu pomalu, ale jistě. Štír dovede dělat skoro vše, co si usmyslí. Pokud to skutečně chce, není to pro něj už sen. Temná, magická a záhadná síla Plutonova přemění touhu ve skutečnost pomocí chladného, opatrného a pevného záměru.

    Ačkoliv morbidní touha poznat nejhorší zákoutí chorobného a zvráceného lidstva může stvořit šedou ještěrku, která se vyžívá v drogách a krutosti, Štír může stejně tak nasměrovat svůj život k medicíně, v níž ho hluboce fascinují drastické léčby se stejnými symboly. Přestože mnozí z pověstných sadistických chirurgů jsou Štíři, stejně tak je pravda, že Pluto inspiruje řadu nejlepších lékařů a zdravotníků na celém světě k léčení těla i duše, přičemž stanovují diagnózu s podivnou, nevyzpytatelnou znalostí. Štír se narodil s vědomím tajemství života a smrti a se schopností podrobit si oboje, pokud se k tomu rozhodne. Ale astrologie mu neustále radí, že "musí vědět, že ví." Jeho geniální mysl fascinují dávné záhady. Z jeho ohromného soucítění s lidskou povahou vyrůstá vynikající detektiv, skladatel skvělých hudebních děl, literatura, jež má hloubku i trvalost, nebo herec, který vyzařuje neobyčejnou dramatickou intenzitu. Někdy žije Štír sám, blízko moře, silný a mlčenlivý jako příliv. Někdy, tváří v tvář veřejnosti, nosí masku chladné rezervovanosti a sebeovládání, aby skryl vášnivou touhu zvítězit. Může být politik nebo televizní hvězda, pracovník pohřební služby nebo barman, ale vždy se mu podaří předčit konkurenty. A toho všeho docílí s takovou lehkostí, že se to bude zdát spíš jako zásah osudu než jeho vlastní silná vůle.

    Jedním z nejpodivnějších astrologických jevů je smrt příbuzného v rodině rok před nebo po narození Štíra. A když zemře Štír, rok před nebo po jeho smrti dojde v rodině k narození nového člena. Z devadesáti pěti procent toto funguje. Symbolem Plutona je triumfální fénix, který vzlétá z vlastního popela, a Štír ztělesňuje vzkříšení z hrobu. Jak z šedých ještěrek, tak ze škorpiónů se mohou stát hrdí orlové, aniž by kdy odhalili tajemství své magie. Nemá cenu se vyptávat - Štír vám to nikdy neřekne. Ale zná věčnou pravdu kruhu obsaženého v symbolické nule.

    Listopadové bodláky jsou nebezpečné, přesto rostou propletené s těžkou, unylou krásou zimolezu - Štírovy rostliny. Vdechovali jste někdy tu sladkou omamnou vůni za tiché letní noci? Pak víte, proč stojí za to prát se s bodláky při hledání dokonalé jemnosti Štíra. Výbušná vášeň Plutonova má sytou, temně rudou barvu krevelu. Avšak Štírova ocel se kalí v peci s nesnesitelnou teplotou, dokud se nevynoří chladná a.sametově hebká - a dost silná, aby ovládla devět duchovních ohňů Štírovy moudrostí.

 

Muž Štír

 

 

 

    Jste-li zamilovaná do muže ve znamení Štíra a slovo vášeň vás leká, nazujte si tretry a utíkejte, jako kdyby vás pronásledoval King Kong. Protože vás pronásleduje. Nemluvím jenom o samotné milostné vášni, i když ta může být na předním místě. Mám na mysli také vášnivou intenzitu ve věcech politiky, práce, přátelství, náboženství, jídla, příbuzných, dětí, oblečení, života, smrti a všech dalších kategorií,jaké vás napadnou. Odpuzuje-li vás přemíra citů, muž Štír není přesně to, co potřebujete. Neohlížejte se a utíkejte.

    Jestli jste právě potkala takového muže, asi si myslíte, že nejsem při smyslech. Je přece tak klidný a vyrovnaný. Jak by mohl být někdo s takovým sebeovládáním vášnivý, natož nebezpečně vášnivý? Mohl. Protože tím chladným zevnějškem jenom blufuje. Uvnitř jsou jeho vášně rozžhavené do ruda jako kamna, o která jste si spálila ruku, když vám byly tři nebo čtyři a chtěla jste si na vlastní kůži zkusit věci, které byly do té doby z vašeho dosahu. Tento muž může být také z vašeho dosahu. Pod jeho zdánlivě odměřeným chováním to jen syčí. Nedotýkejte se ho: Víte moc dobře, jak dlouho trvá, než se zahojí popáleniny. Pamatujete? Ruka vás po té příhodě s kamny bolela několik týdnů. Po této zkušenosti vás bude bolet srdce celé měsíce, možná roky a domácí lékárnička vám moc nepomůže. Oblíbené babiččino rčení: "Deko prevence je lepší než kilo léčby," platí jak pro spáleniny od kamen, tak pro sežehnutí Štíry. Takže buďte opatrná. Ujistěte se, že víte, kam jdete a s kým.

    Pokud vás vaše znamení vybavilo azbestovou povahou, kterou oheň nespálí, dejte se do toho a klidně si hrajte s výbušninami. Možná se vám podaří udržet plameny pod kontrolou a sama získáte mocný oheň, který bude hřát vaše srdce celý život. Možná děláte sama všechno s vášnivým zaujetím. Fajn. V tom případě jde jen o stupeň teploty. Má-li vaše vášeň automatický termostat, takže ji lze zchladit, když se příliš rozpálí, jste v bezpečí. Předpokládejme, že ano. Dívky, které jsou v nebezpečí, by už nyní měly být někde za horami, pokud dovedou utíkat dostatečně rychle. Až si jednou vezmou příjemného, bezpečného muže ve znamení Vah nebo Raka, ještě mi poděkují.

    Pokud jde o ženy, které pokládají vztah k Štírovi za bezpečný, pokusme se zjistit, co se skrývá za těma hypnotickýma, pronikavýma očima Štíra. Je celkem jisté, že na vás nezapůsobil neutrálně. Bud si o něm myslíte, že je chlapecký a roztomilý, nebo zlovolný a vášnivý (už je tu to slovo zase). Problém je, že není ani jedno. Nebo bych snad měla říci, že je oboje. Ale takhle se nikam nedostaneme. Začneme znovu od začátku.

    Jedním slovem jé tento muž neproniknutelný. Hned pod povrchem jeho mrazivé rezervovanosti je obrovský vřící kotel; který neustále bublá a syčí. Budete-li mít štěstí, bude na něm pevně držet pokličku po celý život, ale hluboká rána může způsobit ohromující explozi. Nejste-li přímo ohrožená jejím zničujícím účinkem, je to fascinující podívaná. Až ji ucítíte přicházet, ustupte stranou. A neudělejte nic, co by ji mohlo způsobit.

    Zmátne vás duálními rysy Štíra - vášní a rozumem. Je mistr obého: intelekt a emoce ho ovládají stejnou měrou. Štír je víc než inteligentní. Je to vysoce vyvinutý exemplář, hluboce filozofický, který se zabývá tajemstvím existence a přiblíží se k poznání odpovědí.

    Existují Štíři, kteří dokážou vést spartánský život v holé místnosti a upírají si z nějakého obskurního estetického důvodu jakékoliv pohodlí, ale pravá povaha tohoto znamení je senzualistická. Normálně se Štír obklopuje přepychem. Má sklon k přemíře jídla, drog, pití a ano - lásky. Zcela určitě. Je na ni zařízen a věří si. Láska ho nikdy neleká, neudivuje, ani ho nezastihne nepřipraveného. Nespustí ji z mysli od chvíle, kdy poprvé usedne na kolo. Možná dokonce na tříkolku. Samozřejmě můžete znát Štíra, který vypadá dokonale nevinně a má tak odzbrojující, mladistvý šarm a naprostý nedostatek obvyklých manýr ke svádění, že vás přesvědčí, že se to s náruživostí mužů Štírů přehání. Dokonce má možná pihy a doma má plný šuplík skautských odznaků. Ale zeptejte se jeho manželky. Zkuste něco jako: "Řekni, Bertho - nebo Rozálie - nebo Sheilo - nebo kdokoliv - je tvůj manžel, no, je vášnivý?" Třeba se jí podaří zachovat důstojnost a odbýt vás, že vám do toho nic není, ale nejspíš vám bude odpovědí hysterický smích. Mezi záchvaty veselí si bude vybavovat mnoho dnů jeho vášnivých výroků o znečištění ovzduší, cvičení psů, narkotikách, dlouhých vlasech, regulaci porodnosti a mnoho nocí jeho... no, prostě mnoho nocí. A bude to pravda, i když tento muž vypadá jako Huckleberry Finn a ani vzdáleně nepřipomíná King Konga.

    Tito muži mají výbušnou povahu, která dovede způsobit ránu na celý život. Když Štír udeří svým smrtelně jedovatým ocasem, bodnutí je silné. Nejenže rád vyhrává, ale on musí vyhrát. Když prohraje, dokonce i v malichernostech, něco v něm umře. Přesto - a to je zvláštní - se Štír obvykle chová čestně. Zklamání se stejně jako ostatní emoce v jeho nehybném obličeji neprojeví a své reakce nekompromisně kontroluje, včetně milostných úmyslů. Máte-li dobrý důvod se takového vztahu vyvarovat, bude z něj vyzařovat ledový klid, i když uvnitř bude žhnout. Také je schopný dívku krutě mučit, než se nakonec rozhodne ji popadnout za vlasy a dovléci ji do své zimolezové džungle. Přirozeně existují někteří listopadoví hoši, kteří vás požádají o ruku jemně a v pokleku. Budou se chovat velmi spořádaně, i když nebudete mít s sebou gardedámu, ale nedejte se ošálit. Je to pouze projev Štírovy touhy zachovat si za každou cenu důstojnost. Vaše pověst musí být neposkvrněná. Přes svou erotickou povahu nesnesou výsměch nebo lacinost.

    Tito lidé mají bud' hrůzu z hříchu jako učitel nedělní školy, což je postoj, který produkuje neobyčejně zanícené evangelické náboženské vůdce, jako je Bi11y Graham, nebo je pohání zvědavost proniknout do každého temného zákoutí lidského tajemna. Někdy dojde ke kombinaci obou těchto přístupů, což vyústí v pokrytectví nebo sebeklam.

    Každý Štír je sám sobě zákonem a absolutně ho nezajímá, co si o něm myslí ostatní. Rád by byl respektován jako dobrý, solidní občan, ale pokud to zasahuje do některého z jeho náruživých ideálů či cílů, je mu jedno, stane-li se předmětem pomluv. Názory přátel, příbuzných, sousedů či nepřátel nepřekáží žádné z jeho důležitých rozhodnutí. Nerada to říkám; ale ani váš názor. Ještě ale neutíkejte. Taková nádherná soběstačnost a jistota záměrů mohou vytvořit neobyčejně přitažlivou svobodnou duši, která se pořád nezabývá tím, co si lidé myslí. Jsou poctivost, odvaha a čestnost tak špatné vlastnosti? V dnešní době se možná už tak nenosí, ale setřete prach, který se na nich usadil, a oceníte, že jsou stále ryzí.

    Zajímavá zkušenost je vidět Štíra, jak zvládá nepřízeň osudu. Zatímco jiní nadávají a hroutí se, on je na vrcholu sil i kuráže. Málokdy se užírá závistí nebo se vyžívá v sebelítosti a je přesvědčen, že život mu nedluží ani vindru. Dovedete si představit, kolik mu to ušetří času. Místo aby se uraženě vztekal, když nastanou problémy, postaví se jim čelem. Jestli je překoná? Ale samozřejmě. K tomu je přece od narození předurčen.

    Jedna věc vás může trochu děsit a bude od vás vyžadovat odvahu. Štír miluje záhady a neexistuje jediná, kterou by nerozluštil. Protože věčná ženská záhadnost je nejúčinnější obranou každé dívky, jste-li jí zbavena, můžete se cítit poněkud zranitelná. Jak vás začne zkoumat těma žhavýma očima a pronikavými otázkami, žádné tajemství vám nezbyde.

    Má vysoké nároky a přátele si nevybírá náhodně. Musí se mu vyrovnat. Je to vzácný typ člověka, který dovede sdílet s muži drsný, košilatý humor jako za alžbětinských časů; a potom se nečekaně proměnit v milence tak jemného a něžného jako Robert Browning: Jestli chcete od muže něco víc, nemám ponětí, co by to mohlo být. Poddajnost a odpuštění? Nestrannost a opatrnost? To není fér. Věděla jste od začátku, že těchto vlastností se mu nedostává.

    Někdy může být z nevysvětlitelných důvodů krutý a dokonce se u něj může projevit duševní sadismus, když vás před přáteli nazve tlustou, krátkonohou, svárlivou a staromódní. Je to jeho soukromý vtip. Smějte se, i kdyby vás to mělo zabít. Varovala jsem vás, že Štír je puzen zastírat pravé motivy, a ani láska tuto tendenci neodstraní. Dokonce ji může zintensivnit. Nemá v úmyslu projevit své opravdové city před celým světem jako zranitelný zamilovaný školák. Později, až budete sami, vám řekne, co si opravdu myslí.

    Sňatek vám dodá určitou jistotu, ale než skončíte u oltáře, může vám provést pár ošklivých kousků, které vás vůbec nepobaví. Přesto ať vás ani nenapadne mu říkat, že při jeho drsném soběstačném postoji typu: kdo tě potřebuje? máte chuť skočit z mostu. Řekne vám totiž, ať to klidně uděláte. Asi bude chvíli trvat, než se přizpůsobíte takové osobnosti, ale nakonec vás to zocelí. Nejste-li příliš odolná, se Štírem přijdete snadno k úrazu. Nikdy se ho neptejte, co si myslí o vašich nových šatech nebo novém účesu, pokud nejste připravena vyslechnout krutou pravdu. Alespoň víte, že jeho pozitivní výroky jsou upřímné a nejsou znehodnocené planými lichotkami. Je lépe se občas vyrovnat s upřímným: "Vypadáš hrozně," a příležitostně být odměněná: "Vypadáš nádherně," než muset polykat neměnné menu vágních poznámek typu: "Ano, miláčku, je to pěkné," nebo: "Hmm, ujde to," od jiných mužů. Nemyslíte? Já ano: Ale nakonec jste to vy, kdo s tím musí žít.

    Když dojde na žárlivost, musíte našlapovat velmi, velmi opatrně. Pokud se vám do oka dostane saze a náhodou začnete mrkat v blízkostí jiného muže, mohl by vybuchnout jako Vesuv, a jestli mu někdy zavdáte opravdový důvod vás podezřívat, jste ohromně statečná žena. Ale svou žárlivost byste raději měla odložit do truhly a zamknout ji. Rozhodně na něj neudělá dojem, když ho zaplavíte hněvivými slzami nebo výčitkami. Ať se chová jakkoli, řekněte si: "Miluje mě a nikdy nezahodí opravdovou lásku kvůli fyzické promiskuitě. V hloubi duše je věrný a jen si na dívkách cvičí své hypnotické umění." Říkejte si to před každým jídlem, ráno a večer. Hlavně večer. Ženám se zdá velice přitažlivý, ale mějte na paměti, že je-li někdo natolik silný, aby odolal neustálým lichotkám a pokušení, je to právě Štír. Nezlepšilo vám to náladu? Mělo by. Je to pravda.

    Patrně bude přísný otec. Dětem neprojde ani špetka lenosti nebo lehkovážnosti. Naučí je vážit si majetku, ale také je naučí vážit si sebe samých. S tatínkem ve znamení Štíra děti stěží dostanou příležitost si utvořit falešné hodnoty. I když je bude milovat se stejně upřímnou vášní, jakou vkládá do všeho, na čem mu záleží, nesnese žádné nesmysly. Ochrání děti v případě, že to budou potřebovat, ale brzy jim dá najevo, že od nich čeká, že se o sebe postarají samy. Půjčí-li si od něj peníze, pravděpodobně mu budou muset zaplatit úrok, ale je to pro jejich dobro. Zřejmě si to neuvědomí, dokud neodejdou z domu, ale jednou jim užitečnost této lekce dojde. Hodně dětí Štíra nesnáší jeho autoritu a přísnou disciplínu jak v dětství, tak hlavně ve vzdorných letech, ale jako dospělí si uvědomí, jaké měly štěstí, že je vedl tak pevně. Od žádného jiného otce se děti nedozvědí plnou pravdu o tom, jaký život ve skutečnosti je. Často dovede být i mírný a zábavný, ale nikdy nebude sporu o tom, kdo je šéf. Bude s nimi vtipkovat a smát se a poskytne jim pocit volnosti, ale budou vědět, že existuje hranice, kterou nesmějí překročit. Přestože děti nesnášejí jeho velení, tajně obdivují jeho sílu a zkoušejí ji napodobit, avšak někdy to má spíš opačný účinek. Mírné dítě se může cítit Štírovou silou tyranizováno a zastrašováno, a aby se vyhnulo jeho nelibostí, stáhne se do neurotické introverze. V takové situaci musíte partnerovi připomenout, že náklonností a něhou se někdy dosáhne lepších výsledků, než jeho obvyklým autokratickým chováním. Musíte to však udělat s taktem a respektem. Štír nikdy nedovolí ženě, aby mu diktovala, co má dělat. Nikdy v životě. On je muž a vy jste žena, a jestli máte nějaké pochybnosti, vysvětlí vám to tak názorně, že už nikdy nebudete podobnou lekci potřebovat. Přesto bude Štír k ženě, která mu doopravdy rozumí, něžný; chápavý, ohleduplný a oplatí jí věrnost takovým druhem lásky, o jaké jiné ženy pouze čtou nebo po ní touží.

    Jakmile jednou oheň vzplane a tento muž se rozhodne, že vás chce, moc vám nepomůže pokoušet se mu odolat. Pod jeho hypnotickým vlivem všechny vaše úmysly vezmou za své. Magnetismus mužských Štírů je téměř hmatatelný Máte pocit, že můžete vztáhnout ruku a dotknout se ho. Když to uděláte, možná budete překvapená. Spálí vás, jen pokud jste přecitlivělá a hořlavá. Jste-li trpělivá a silná, bude to jako dotyk chladného mramoru. Vydrží s ním jen mimořádné dívky. Pouze odvážná žena dokáže letět s orlem a nezřítit se. Může se vznést výš než jeho symbolická zářivá hvězda Antares v souhvězdí Štíra a potom se náhle prudce snést k zemi. Držte se ho pevně, mějte otevřené oči a uvidíte s ním obzory, které bázlivé ženy nikdy nespatří. Podívejte se tamhle, za vrcholky těch vysokých jedlí - zažila jste někdy v životě takový východ slunce? Jeho západ bude stejně velkolepý.

 

 

 

Žena Štír

 

 

 

    V ženě narozené ve Štíru je hluboká, tajemná krása. Je přitažlivá, hrdá a naprosto sebevědomá. Jedné věci však tajně lituje. Že se nenarodila jako muž. Skoro cítím rozhořčení, kterou v ženách tohoto znamení vyvolalo mé odhalení. Žádná žena Štír si nemyslí, že není cele ženská, a vy sám se asi divíte, o čem to mluvím, když jste do jedné takové zamilovaný. Tato dívka má rozhodně dostatek osobitého kouzla a je neobyčejně svůdná. Ale já jsem neřekla, že vypadá jako kluk, ani jsem neměla v úmyslu naznačit, že nevykonává poslání ženy prvotřídně. Jde jen o to; že podvědomě by dala přednost tomu být muž. Méně omezení - víc příležitostí. Je to tajemství, které tají i sama před sebou, a vidět ho odhalené jí určitě nedělá dobře.

    Jakmile děvčátko ve Štíru odhalí rozdíl mezi modrými a růžovými botičkami, smíří se s nošením růžových, protože vždy dovede vytěžit z dané situace maximum. Avšak růžová není její přirozená barva. Opravdová barva její povahy je tmavě fialová nebo bordová, což vůbec nejsou ženské barvy. Nicméně, abychom jí přiznali kredit, ona ve vás vzbudí dojem, že jsou. Znám jednu, které se báječně daří předstírat, že je křehké kotě s nadýchanou srstí. Přede tak spokojeně, že většina mužů si myslí, že patří k superženským -Rybám. Spadnou do její pasti a proberou se pozdě. Smutní, ale moudřejší. Ona není žádné kotě.

    Tyto ženy opovrhují příslušnicemi svého pohlaví, které neuspějí v rolích milenky, manželky a matky, jež jim byly přisouzeny. Dívka Štír drží na uzdě svou touhu dominovat, zatímco geniálně předvádí svou ženskost. Dělá to s větší rafinovaností než dívky narozené v Beranu, Lvu a Střelci, které mají v sobě také určitý mužský element. Alespoň to tak bude dělat během námluv. Mohou nastat případy, kdy je nic netušící manžel krutě překvapen, když si vyklepává svatební rýži z bot a iluze z očí. Například na rozdíl ženských Beranů tato žena potlačí svou sílu a energii a dovolí muži, aby jí zapálil cigaretu. Přitom ho zmagnetizuje těžkým parfémem a exotickými pohledy. To je mnohem svůdnější než si sama zapálit cigaretu sirkou a vyfouknout mu kouř do obličeje - a ona to ví. Ví toho mnohem víc. Jiná dívka by se vám třeba vrhla do náruče a vykřikovala svou lásku do světa. Dívka Štír k vám však bude kráčet zvolna, svůdně a tiše vám předá svou intimní zprávu. Je to neuvěřitelné, ale tyto ženy dokážou vypadat sexy v džínsách, jezdeckých kalhotách nebo teniskách. Možná je to jejich zastřený hlas, který vytváří ten dojem. Znám jednu, která nosila baseballovou čepici (vážně) po celou dobu, kdy si ji její budoucí manžel namlouval, a strávila hodně času povídáním o baseballu. Ale stejně byla svůdná jako Mata Hari a svého muže dostala. (Jako obvykle byl zhypnotizován.)

    Máte-li o ni zájem, nečekejte, že se hned kvůli vám přetrhne. Nebude na vás mrkat dlouhými řasami a slepě vás zbožňovat. Hodně dívek v tomto znamení jsou divošky s krátkými ježatými řasami. Kromě toho s těma krásnýma tajemnýma očima, které dovedou tak jasně číst vaše myšlenky, se nepotřebuje nijak přikrášlovat, Zašeptejte jí do ucha něco romantického, co by jinou dívku zbavilo smyslů, a ona na vás zaměří pronikavý pohled, který odhalí vaše pravte úmysly. Dívka Štír je lidský rentgen, takže s ní raději nešpásujte. Nemyslíte-li to s ní vážně, jenom ztrácíte čas a urážíte ji. Neradila bych vám, abyste urazil Štíra. Není to zdravé. Jestli nevíte, co tím myslím, zeptejte se-někoho, kdo to ví. Možná má v zásobě nějaké historky, při kterých vám budou vstávat vlasy na hlavě.

    Jsem si vědoma, že tato nebezpečná femme fatale dokáže skrývat svou sílu odplaty pomocí plachého úsměvu, jemného chování a andělského hlasu. Ale od astrologů se čeká, že jsou informovaní. Pro vás je důležitější to vědět. Nakonec jste to vy, kdo ji chce zkrotit - nebo se před ní ochránit - cokokoliv. Pravděpodobně oboje.

    Ujišťuji vás, že nebesa neznají horší běsnění, než když žena Štír ztratí svou obvyklou kontrolu na svými uvnitř kypícími emocemi. Dokáže být zpupná a despotická, sarkastická a ledová - a najednou se rozpálit jako trouba při dvě stě padesáti stupních Celsia. Dovede zuřivě nenávidět i vášnivě milovat. Dovede vřískat jako poplachová siréna nebo šeptat jako zamilovaná hrdlička. Jedním si můžete být jist - nikdy to není jen odvar.

    Tato žena má znepokojující talent, který ve vás může vyvolat mrazení. Je to zvláštní forma černé magie, kterou spřádá tak dokonale, že to může vypadat jako skutečné čarování. Jakmile se vaše oči setkají s jejími, máte malou šanci utéct: Svým tajemným šestým smyslem dokáže často rozeznat budoucího druha na první pohled a nějakým způsobem mu tento poznatek okamžitě předá. Můžete reagovat dvojím způsobem: Buď beznadějně propadnete jejímu kouzlu a omámeně se poddáte, nebo se tak vyděsíte tak, že budete mít chuť běžet pro pomoc. Ale nač ten spěch?

    Zůstaňte ještě chvíli. Možná se dozvíte hodně o životě. Ona to ví. A naučí vás to. V každém případě by vám mělo lichotit, že vás uznala hodna svého prapodivného pohledu. Tato žena nedokáže muži odpustit slabost. Hledá v něm ctižádost a odvahu. Chce druha, který by ji ovládal, a přitom v ní podnítil hrdost, aniž by omezoval její skrytou individualitu: Musí být silný, mužný a pohlednější než průměrní muži. Požaduje vysoký stupeň inteligence, který by se vyrovnal jejímu pronikavému intelektu, tedy víc než povrchní znalosti abstraktní filozofické moudrostí. Takže neutíkejte a začněte trénovat okouzlující úsměv. Všichni vaši známí, muži i ženy, si budou myslet, že když jste upoutal její pozornost, musíte být fantastický. Když se nad tím zamyslíte, může vám to otevřít nové obzory. Vaše osobní akcie mohou vyletět o několik bodů výš, než byly předtím, než si vás všimla.

    Jakmile se vám podaří nastolit těsný či intimní vztah s ženou ve znamení Štíra, můžete si být jistý, že jste jedinečný a neobyčejný muž. Také si můžete být jistý, že její lásce se nevyrovná žádná, jakou kdy zažijete - a to platí v několika rovinách. Budete pro ni v životě to nejdůležitější. Je-li typický Štír, bude vás věrně podporovat a bude se snažit vás potěšit s náruživou intenzitou. Není-li snadné vás potěšit, projeví svou frustraci vášnivými pokusy překonat váš nezájem.

    Slovo "vášnivý" pravděpodobně upoutalo vaši pozornost. Většina mužů asi zaslechla vzrušující pověsti o vášni listopadových žen. Je to pravda. Tato žena překypuje vášní, i když ji pečlivě skrývá chladným, vyrovnaným přístupem, zejména k neznámým lidem, a povrchní uhlazeností, která připomíná černý samet. Ale mužské pohlaví má přílišný sklon vztahovat vášeň striktně k milostným záležitostem. Tím ji podceňujete, protože Plutonova definice tohoto slova je mnohem širší. Zahrnuje její pocity vůči všemu, čeho se dotkne. Nikdy nemá jen mírný zájem. Pro ni je nemožné být odtažitá nebo laxní. Málokdy se jí hra, kniha; náboženství, nábytek či lidé líbí nebo nelíbí. Buď je přímo nesnáší, nebo je doslova uctívá. Pokud v ní něco nevzbudí jednu z těchto vášní, ledově to ignoruje. Přes to všechno zůstává citovými bouřemi v podstatě nedotčena, soudě alespoň podle klidného vystupování, do kterého se vždy zahalí po každé menší či větší jaderné explozi. Asi bude těžké přesvědčit vaši tchyni, že její dcera skutečně rozbila všechno to nádobí a roztrhala záclony na kousky, když dceřina zlost mezitím vyprchala a místo ní se vrátila hladkost černého sametu. Lidé se na vás mohou dívat jako na blázna. Co tím myslíte? Že se nestydíte obviňovat tu mírnou, klidnou a příjemnou dívku z takového výstupu. Jestli vám to pomůže, máte můj soucit.

    Má tak fantastické dobré vlastnosti, že asi tušíte, že nebude malicherně šetřit ani špatnými. Takže radši myslete na její kladné stránky. Dobrá, tak myslete na její kladné stránky, až se vám zahojí ta boule na hlavě.

    Protože ji láká prozkoumávat stinná zákoutí, ze začátku se může zdát být něco jako zakázané ovoce a tento dojem znásobuje zvláštní hluboký výraz jejích očí. Je pravda, že v úsilí poznat život dívka Štír někdy zabrousí do nebezpečných vod, a protože v sobě nemá ani stopu strachu (nepůsobí-li u ní vliv Měsíce, kdy je plná bezejmenné hrůzy), její pátrání ji může zavést do prapodivných postranních uliček. Ale typický Štír se vrátí z jakékoliv výpravy silný a čistý. Pokud tato žena dovolí, aby jí její cesta potřísnila duši, Pluto ji potrestá krutými výčitkami a pocitem viny; přesto však dovede vyburcovat velkou sílu svého charakteru a znovu se povznést, jako fénix, z popela svých experimentů. V písemnostech Kahlila Gibrana odpovídá Prorok na otázku o Zlu: "O Dobru v tobě mohu mluvit, ale o Zlu ne. Vždyť co jiného je Zlo než Dobro, mučené vlastním hladem a žízní? Když má Dobro hlad, hledá potravu, dokonce i v temných jeskyních, a když má žízeň, pije i z mrtvých vod." Dokonalý popis Štíra.

     Možná byla fascinovaným divákem milionu lidských slabostí a okusila množství zážitků, aby vychutnala vědomost. Ale dokáže se podivuhodně vynořit ze všech svých průzkumů a setřást veškerá podezření. I tak stále předčí téměř každou ženu, kterou znáte. Patrně v sobě nosí mnohá tajemství. Překvapuje, kolik temných skutků je svěřeno Štírům, přestože jejich vlastní vnitřní životy jsou označené: "Soukromé - nevstupujte." Ráda vyslechne tajemství, ale málokdy prozradí jiným; co jí bylo svěřeno, dokonce ani vám (pokud v jejím nativním horoskopu nepůsobí vliv Merkura). Také lze očekávat, že bude mít pár tajemství, která se budou týkat jí samé, ale nezkoušejte je z ní dostat. Tato žena má soukromé teritorium, kterého se nikdy nedotknete, část její mysli a duše, která patří jen jí, a nikdo nesmí na toto území vkročit. Ne že by lhala, častěji je spíš brutálně upřímná, ale vždy bude mít tyto zvláštní myšlenky a pocity, se kterými se nesvěří vám ani nikomu jinému.

    Žena Štír je neuvěřitelně loajální k těm, kdo jsou silní a zaslouží si to, ale slaboši nebudou nikdy hodni ani jejího pohledu. Její důstojnost ve vztazích k lidem může navozovat dojem, že je nadřazená a snobská. Svým způsobem určitě je, protože praktikuje svůj osobní kastovní systém, který je ještě zřetelnější než systém jejích sester ve Lvu a Kozorohu. Všichni Štíři jsou v přátelství nesmírně vybíraví. Ty, kdo za to stojí, si udrží celý život, zatímco povrchní a obyčejné lidi zmrazí. V povaze každé ženy v tomto znamení jsou obrovské zásoby vytrvalosti a odhodlání, které může přivolat na pomoc vždy, když potřebuje zvládnout pokušení k excesům, ať je to pití nebo drogy, sebezničující; bezohledná pomsta a nebezpečná deprese. Dřív či později patrně prostuduje nějakou formu okultních věd a nakonec si její úctu získají pradávná tajemství a neobjevené světy, i když Štíři mohou během života oscilovat od náboženského fanatismu až k úplnému ateizmu.

    Tato žena nemusí být legální manželkou, aby muži poskytla lásku a oddanost. Pokud okolnosti, které nejsou ve vaší moci, znemožní sňatek, bude vás stejně milovat až za hrob a vůbec ji nebude zajímat; co si myslí sousedé. Ve většině takových nezvyklých situací je její vztah opravdovější a upřímnější než mělká sobecká láska mnohých legitimních manželství. Pokrytectví společnosti nikdy neodradí tuto odvážnou ženu od hledání výsluní. Nedodržuje žádné zákony kromě vlastních a v srdci má víc pochopení pro manželský slib "dokud nás smrt nerozdělí", než dobrá polovina nevěst, které tuto frázi blaženě odříkají.

    Přes silný individualismus nechá typická žena narozená ve Štíru svého muže mít hlavní slovo. Místo aby ho zastínila svou silou a energií, využije svého talentu, aby mu pomohla dosáhnout vytčených cílů. Vaše budoucnost pro ni-bude důležitá a s největší pravděpodobností nebude po svatbě trvat na pokračování ve své kariéře (za předpokladu, že jste ji hluboce nezklamal, nebo pokud nemusí do práce vzhledem k dočasné finanční krizi). Doma vám možná bude zuřivě oponovat, ale na veřejnosti vás bude plamenně obhajovat. Nesnese, aby vás někdo očerňoval nebo využíval. Ti, kdo to zkusí, pocítí silu jejího spravedlivého hněvu. Vaše štěstí je vždy na prvním místě. Nemá-li její znamení nebo ascendent nepříznivé aspekty, bude vám trpělivě pomáhat, dokud nedosáhnete, čeho chcete, a nebude si přitom stěžovat ani nebude nervózní, ačkoliv může trochu zatrpknout, když na cestě za svým cílem ztratíte odvahu. Očekává od vás, že budete mířit tak vysoko, kam až dosáhnou vaše schopnosti. Cokoliv menšího může vyvolat pěkně sarkastické posměšky a výčitky, zvlášť když zde působí nepříznivý vliv Merkura.

    Tyto ženy milují svůj domov, který obvykle září čistotou a je typický vkusem a pohodlím. Jídla servíruje včas a vcelku má domácnost pod kontrolou. Je-li opak pravdou, musí být z něčeho moc nešťastná, protože má přirozený sklon ke kráse a systematičnosti. Pro typickou ženu v tomto znamení je jarní úklid jako dovolená. Ráda prolézá kouty a skrýše, jestli něco nenajde. Jen si dejte pozor, aby vám ta vaše při úklidu nenašla v kapse starého saka nějaké tajné poznámky vonící parfémem. Štír je nezřízeně podezřívavý, i když žádný důvod k podezřívavosti nemá, takže si dovedete představit, co se stane, když najde reálný důkaz vaší možné nevěry. Vybavte si hřibovitý mrak a budete vědět, co vám hrozí - obrazně řečeno. Nemá však cenu podezřívat ji, bez ohledu na to, kolik příležitostí se k tomu naskytne, a bude jich dost, protože ona nikdy neprozradí své nejniternější pocity. To může přirozeně vyvolat pár otazníků na vaší straně. Všechny otázky jednoduše spolkněte. Některé věci jsou u ní prostě nedobytné, stejně jako zásuvka, kterou si zamyká už od dětství. Vyzvídat vám nijak nepomůže. Plně si uvědomuji, že to není fér. Ona také. Ale to na věci nic nemění. Tak to prostě je. Buď ji přijměte, jaká je, nebo ji nechte být. Pravděpodobně ji přijmete. Je téměř nemožné nechat ji být. Když nic jiného, bude vás strašit po zbytek života. Přizpůsobit se zvláštnostem její povahy je snazší než trpět nočními můrami, které vás dozajista postihnou, když ji opustíte. Nikdo neodchází od Štírů. To jste nevěděl? Ti, kdo to zkusili, vás mohou poučit. V každém případě máte mimořádnou ženu.

    Ačkoliv potřebuje bezpečí domácích kořenů, přestěhuje se, je-li to nutné vzhledem k vašemu zaměstnání, a nebude se viditelně snažit z toho vykroutit. Je výtečnou ženou pro muže sloužícího v armádě nebo v námořnictvu a skutečný klenot pro politika. Neexistuje nikdo, koho by neprohlédla, neunikne jí žádný klam či podvod. Žena Štír vám může přesně říct, komu můžete důvěřovat a na koho si máte dát pozor. Manželka ve znamení Ryb má stejnou schopnost, ale může být příliš měkká, aby kritizovala, příliš ochotná omlouvat chyby a neúspěchy druhých. U Štíra tomu tak není. Ve skutečnosti bude muset často krotit svůj ostrý jazyk a zmírnit svou krutou analýzu.

    V oblasti financí jsou tyto ženy naprosto nevyzpytatelné. Někdy škudlí každý cent, a potom najednou propadnou záchvatu utrácení. Jedno je jisté. Mají rády peníze, ať je ukládají do prasátka nebo je utrácejí za luxusní věci. Vždy však silně tnou k prestiži a nedovolí, aby měly peníze kompromitující vliv. Vaše partnerka bude spokojená, když budete mít menší plat, pokud budete svým pánem a budete mít možnost postupu směrem k vlivnému postavení. Žena Štír má ráda moc a obětuje pro ni hodně. Vaše moc postačí, protože Pluto jí dovoluje žít prostřednictvím druhých, když jí to vyhovuje. Pamatujte si, že i když pro naplánovaný cíl obětuje a snese hodně, je příliš hrdá, aby žila v nedůstojných podmínkách napořád, a je-li k tomu nucena nerozumně dlouhou dobu, stane se zatrpknu a nespokojenou. Buď se po čase pokusí pro rodinu zvrátit štěstěnu, nebo se postupně stáhne do skličujícího světa šedých ještěrek, kdy bude navenek přijímat chudobu a zdánlivě se z ní téměř těšit, ale uvnitř bude hluboce rozčarovaná.

    Bude mít majetnické sklony, ale sama se přivlastnit nedá. Jedním z nejhorších rysů jak ženských, tak mužských Štírů je odmítání vzít v citové sféře v úvahu jiné stanovisko kromě vlastního. Je třeba celé týdny introspekce, aby je člověk přiměl aspoň k náznaku pokory. Přirozený zájem této ženy 0 opačné pohlaví, i když zůstane platonický, vám může poskytnout stejné důvody k žárlivosti jako jí. Patrně bude fascinovat každého muže v dohledu a vy budete muset nečinně sedět, zatímco ona je hypnotizuje. Málokdy to sice vede k něčemu vážnému, ale mohou z toho vzniknout nepříjemné situace. Také to může vést k prudkým neshodám. Ve výhni bitvy se vyplatí si vzpomenout, že její touha vyrovnat skóre ji obvykle činí vítězem v každé šarvátce. Vždy má poslední slovo. Když jí řeknete jednu lež, poví vám dvě. Pokud tvrdošíjně odmítnete políbit ji ráno po vaší rozepři, může vám odmítat polibek na dobrou noc celý měsíc. Necháte-li svou matku (nebo matku kohokoliv jiného) kritizovat její kuchařské umění, vaše manželka Štír ji zapomene pozvat k obědu několik nedělí za sebou. Neúmyslné ublížení však odpustí. Smysl pro spravedlnost je u Štírů stejně silný jako smysl pro odplatu. Většina lidí na tohle zapomíná. Bude si pamatovat každou laskavost a dvakrát vám ji vrátí. Stejně tak to platí i naopak.

    S dětmi může někdy její láska postrádat určitou něhu a otevřené projevy náklonnosti, ale potomci asi stejně vycítí a její hlubokou oddanost a budou se cítit citově uspokojeni. Tato matka nenechá projít talent svých dětí bez povšimnutí či nevyužitý. Bude je neustále povzbuzovat k dosažení vyšších cílů a bude ochotná jim poskytnout veškerou podporu, jakou potřebují: Když budou mít problémy, poskytne jim svou sílu a pomoc, protože jí znalost lidské povahy činí moudrým poradcem. Svou vlastní odvahou je bude učit postavit se překážkám. Může však být slepá k jejich chybám, což je postoj, který může způsobit hodně problémů, není-li včas rozpoznán a změněn. Každý, kdo podle ní představuje pro děti i sebemenší hrozbu, bude rozdrcen a obávám se, že to zahrnuje i manžela. Nebude se jí líbit, když bude otec na děti přísnější, než si myslí, že je vhodné.

    Žena Štír vás někdy málem utopí ve své vášni pro život, přesto bude v opravdové bouři její chladný rozum a ocelová síla fungovat jako záchranný vor. Navzdory podivnému magickému působení se na vás budou její působivé oči vždy dívat upřímně, a to i ve chvíli, kdy je lidským chápáním nedostižná. Je možná trochu nebezpečná; ale bezpochyby vzrušující. Ať se ostatní manželé trápí s přelétavými dívkami: Vy znáte podmanivé tajemství líbezné čarodějky, která vám uvaří šálek dobrého čaje a nikdy vám nespálí topinku (no, skoro nikdy): Když je šálek prázdný, nechte ji věštit vám z čajových lístků: Umí to - pokud chce. Tvrdíte, že jste to nevěděl? Říkala jsem vám, že jsou věci, které si nechává pro sebe...

 

 

 

Dítě Štír

 

 

 

    Obvyklá reakce rodičů při prvním pohledu na jejich novorozené dítě ve znamení Štíra je příjemné překvapení. "Vypadá tak nějak víc ,dodělané` než ostatní děti v porodnici," mumlají si. "Také je klidnější - a podívej se na to silné tělíčko." To je pravda. Dokonce i nejmenní miminka ve Štíru mají výjimečně silné tělíčko, které odpovídá jejich neobyčejně silné vůli.

    Tyto děti se rády účastní pořádné pranice s úmyslem ji vyhrát. Kompromis nepatří k jejich ctnostem. I když předstírají, že se podřídí, jenom hrají o čas, dokud není boj obnoven na jiné frontě, kde mají výhodu.

    Jakmile se dozvíte, že čáp přiletí v listopadu, neotálejte a kupte velkou a hodně pevnou ohrádku na hraní. Budete ji potřebovat. Až se dítě narodí, můžete si do ní vlézt a číst knihu nebo obědvat bezpečně za jejími mřížemi. Prodavačka se na vás asi bude divně koukat, až si do ní v obchodě lehnete, abyste si vyzkoušela, jestli se do ní vejdete, ale nevšímejte si jí. Jestliže se nedokážete vyrovnat s pohledy cizích lidí, jak dokážete čelit spalujícímu pohledu vašeho dítěte? Toto dítě na vás zaměří své intenzívní oči ve chvíli, kdy bude schopno vidět lidi bez onoho mlžného oparu, a vy budete tak hypnotizovaná, že se podřídíte každému jeho rozmaru. Představte si ho v tureckém sedu na podlaze v plenkách a s turbanem, jak hraje na flétnu a vy se bezmocně kroutíte jako had v košíku. Můj ty bože! Takže se radši začněte obrňovat proti jeho černé magii hned teď. Oplaťte prodavaččinu zvědavost mrazivým pohledem. Utrácíte přece svoje peníze. Pokud se jí vaše chování zdá trochu zvláštní, není to její věc a nemá vám co diktovat. Vy jste zákazník. Proto jste pán. S nepatrnými obměnami je přesně tohle ten správný postoj ke zvládnutí dítěte Štíra. Je to váš dům. I když se vaše pravidla zdají divná, dítě vám nemá co diktovat. Vy jste matka. Proto jste paní domu. Řekněte mu to a přitom se mu dívejte do očí.

    Budete s ním mít hodně práce, ale bude zajímavá. Toto dítě bude potřebovat přísnou výchovu. Budete mu muset vštípit ohleduplnost ke slabším, schopnost čestně nést porážku, úctu k autoritě a odpuštění, když mu jiní ublíží: Přitom budete ohromená jeho jiskřivým intelektem a magnetismem osobnosti. Jeho neobyčejná odvaha a čestnost stojí za to, abyste je rozvíjela a chránila před infekcí jeho super ega, které ho může svést ze správné cesty nebo dokonce zničit.

    Štír si může vybrat ze dvou cest - vysoké a nízké. Na chvíli můžete být přesvědčená, že si vybral postranní ulici ještě dřív, než vůbec začal chodit. Nervózní nebo příliš měkké matky jsou poražené ještě před startem. Když vašemu malému Štírovi zakážete na něco sáhnout, bude na vás vzpurně koukat. Dívejte se mu také do očí. Laskavě, ale pevně. Možná pro vás bude obtížné se na něj dívat mile a neústupně zároveň, ale musíte to cvičit. Usmějte se skrz zatnuté zuby a řekněte hlasitě a důrazně ne. Vyhrajete jenom dočasně; o hodinu později začne boj znovu, ale je to krok směrem k vysoké cestě. Nakonec vás váš potomek začne obdivovat, že máte sílu se mu postavit. Poučí se jenom od toho, o kom si myslí, že je silnější než on: Samozřejmě ví, že jste dosáhla vítězství jenom díky jeho momentálním rozměrům, a jednoho dne vás přemůže, ale dokud budete větší, bude si vás vážit. Až vyroste natolik, že přepere svého staršího bratra nebo vyhraje nad otcem v přetahování, váš úkol bude u konce. Budete poněkud vyčerpaná, ale hrdá a on bude na cestě k tomu stát se místo pomstychtivého škorpióna vznešeným orlem. Varování: Dejte pozor, abyste mu kromě tvrdé kázně poskytla hodně lásky a náklonnosti, nebo by se z něj mohla stát nešťastná šedá ještěrka, pronásledovaná strachem a fobiemi, zatrpklá a skrytá v ústraní.

    Vzhledem ke své strohé, často sarkastické řeči a otevřenému jednání se bude zdát přímočarý, ale přesto bude potřebovat hodně soukromí. Má svá malá tajemství a vy do nich nesmíte strkat nos. Dejte mu velkou kovovou schránku s klíčem, kam si může dávat osobní věci, nebo pro něj vyčleňte zásuvku, kterou nikdo jiný z rodiny nesmí otevřít. Pokud jde o děvčata, budou chtít deník se spolehlivým zámkem.

    Tyto děti si budou své myšlenky nechávat pro sebe, ale je nemožné udržet něco v tajnosti před nimi. Vyčmuchají každé trapné rodinné tajemství, od falešných zubů tety Berthy přes nadměrné holdování alkoholu strýčka Percyho k tatínkovu tupé, kterým si zakrývá pleš. Také jsou učinění kouzelníci při hledání ztracených ponožek, klíčů, peněženek a rtěnek - jako malí stopaři, kteří používají jak čáry, tak chladnou logiku, a s jejich pomocí objeví každé tajemství.

    Mají zázračnou schopnost vydržet bolest. Dokonce vydrží stehy nutné k zašití řezné rány bez slz či anestetika. Děti ve znamení Štíra jsou na svůj věk přemoudřelé. Zažijete okamžiky, kdy vám jejich instinktivní chápání bude připadat jako požehnání. Otcové, které tíží finanční problémy, mohou být překvapeni náhlým objetím dítěte, které je příliš malé na to, aby rozumělo ekonomice. Pouze ví, že tatínek je nešťastný, a chce vyjádřit přání odstranit příčinu těchto chmur. Když je matka nemocná nebo deprimovaná, malý Štír, který nějak vycítí její smutek, ji třeba najednou nečekaně něžně pohladí.

    Tyto děti jsou nezměrně věrné přátelům a osobám, které mají rády. K ostatním však mohou být dost tvrdé. Když mu třeba nějaký rozvášněný kamarád úmyslně rozbije houpacího koně, dítě Štír mu na oplátku rozbije koloběžku, hasičské auto a tabuli - a ještě k tomu mu dá ránu do nosu, aby mu došlo, že šláplo Štírovi na ocas. To je přirozeně třeba potírat. Přeju vám v tom hodně štěstí. Můžete takovému dítěti říci, že pomstychtivá zlost se mu vrátí jako bumerang, že tím, že druhému oplácí zlo, si jenom ubližuje, ale nebude pro něj lehké pochopit logiku vašeho vysvětlení. Kupte mu v hračkárně dětský bumerang a nechte ho, aby jím hodilo vší silou. Když mu párkrát zasviští těsně kolem ucha, možná mu dojde, co jste chtěla říct. Pochopitelně tato hračka nebude mít takový úspěch jako například mikroskop, kouzelnická kniha nebo sada chemických pomůcek. S těmi nikdy nemůžete neuspět.

    Učitelé nebudou vědět, jestli mají toto dítě posadit na čestné místo nebo vytáhnout rákosku. Zřejmě udělají obojí. Chlapci i dívky v tomto znamení mají pronikavou mysl a téměř zázračnou schopnost pochopit teoretickou látku. Mohou být premianti nebo největší záškoláci v celé čtvrti. Mají-li štěstí na moudré učitele, učí se rychle a často jsou v čele školních aktivit.

    Pokud se u těchto žáků potlačí fascinace vším nedovoleným, mají dobrou šanci pronést závěrečnou řeč jako nejlepší ze třídy. Udržujte je fyzicky aktivní a duševně zaujaté a nasměrujte jejich vášnivou zvídavost k vědě, literatuře, medicíně nebo sportu. Podporujte jejich dětské sny stát se vesmírným inženýrem, námořníkem, hasičem, ministrem; komikem nebo dokonce prezidentem. Nikdy se jim nesnažte vnutit svou představu, čím by měli být. To je totiž účinný způsob, jak je poslat na onu nízkou cestu vedoucí k nebezpečným experimentům v temných uličkách života. Vědí přesně, co chtějí, a je vážná chyba jim vnucovat vaši vůli. Buďte k ním loajální a nikdy neporušte daný slib.

    Toto dítě potřebuje množství příležitostí k uvolnění obrovských zásob energie, protože se navenek zdá klidnější a uvolněnější; než skutečně je. Rodinné neshody u jídla nebo před spaním mu přivodí noční můry a jsou mimořádně škodlivé pro jeho duševní i tělesné zdraví. Má mnoho intensivních vášní a nespoutaných emocí, které musí zvládnout, a není pro ně snadný úkol zkrotit svou nepokojnou povahu, ale s pomocí citlivého vedení se mu to podaří. Hrubé a nepromyšlené výtky bez logického vysvětlení mají stejně katastrofální účinek jako přílišná měkkost a tolerance: Štíry fascinují léky a drogy, proto je držte z jejich dosahu. Také je přitahuje oheň, takže nenechávejte zápalky bez dozoru.

    Mají rádi hrůzné příběhy v televizi, science fiction a duchařské příběhy. Také se značně zajímají o opačné pohlaví. Nedejte se překvapit, když váš pětiletý syn bude dělat "záhadné oči" na kudrnatou prvňačku od sousedů. Jednoho dne z něj bude náruživý milenec a vy tomu nezabráníte. Můžete však zabránit budoucím milostným tragédiím, když poučíte dospívající děti obou pohlaví o důležitosti být v milostných záležitostech zodpovědné. Štír si hluboce váží rodinného kruhu. Vysvětlete mu, že nezodpovědné chování v této sféře jej ničí, a on vás poslechne.

    Ať se stane čímkoliv, ve zvoleném oboru bude nejlepší. Je natolik odhodlaný dostat, co chce, a natolik silný ; že ve svém úsilí vytrvá. Nedovolte však, aby vám jeho soběstačnost zabránila poskytovat mu oporu. Potřebuje ji, i když se často tváří, že uznáním pohrdá. Budete mu muset pomoci najít hodnotný cíl, na který by mohl soustředit své vnitřní vášně, které hrozí ho pohltit. Tohle je zvláštní začarované dítě, které může mít důležitý osud a musí urazit míle, než jej naplní. Doprovázejte ho tak dlouho, dokud vás bude potřebovat; a potom ho nechte jít samotné. Bezpečně se vrátí s odměnou, o kterou usilovalo. Pluto mu dodává velkou odvahu, sílu a inteligenci, ale je na vás poskytnout mu, co potřebuje nejvíc: každodenní příklad jak milovat - a být na oplátku milováno.

 

 

 

Podřízený Štír

 

 

 

    Kdybyste měli bez rozmýšlení říci, kdo je na vašem pracovišti nejsamostatnější a nejuzavřenější, koho byste určili? Který zaměstnanec se zdá mít nejvíc sebedůvěry, aniž by to příliš dával najevo? Kdo má nejupřenější pohled, nejméně výmluv a nejvíc duševní rovnováhy? Pokud má někdo z podřízených tyto vlastnosti, máte z něho pocit, že moc nestojí o pochvalu? Je nesdílný ohledně svého soukromého života? Má přesně určené plány do budoucnosti? Za předpokladu, že tohle všechno je pravda, mám ještě jednu otázku. Bojí se ho trochu ostatní spolupracovníci? Není o tom pochyb. Je to Štír.

    Štír víc než kdokoliv jiný ve vaší firmě ovládá svůj osud i duši. Má dostatek vnitřní motivace a cílevědomosti. Nikdo jiný není tak vynalézavý a tak jistý vlastním potenciálem. Štír má sílu se v životě bud' povznést nebo zničit a ví to. Nikdy nelže sám sobě a málokdy dává vinu jiným za své chyby. Tento podřízený se dokáže vypracovat do té míry; jakou si sám určí, a při cestě vzhůru nebude očekávat, že mu budete prokazovat služby. Je to poslední člověk, kterého byste mohli obvinit, že trpí pocitem méněcennosti. (Pokud náhodou není šedá ještěrka, u které se síla změnila v mlčenlivou porážku: I v tom případě to však bylo jeho vlastní rozhodnutí. Není hříčkou osudu.)

    Nebude lehké pochopit důvody jeho jednání. Slyšeli jste o nemilosrdnosti tohoto znamení, jeho touze po pomstě, odhodlání vyrovnat skóre a asi vás překvapí, že tyto vlastnosti budou zdánlivě ve vašem vztahu chybět. Nechybí. Jenom byly na čas uloženy k ledu, protože se drží hesla účel světí prostředky. Ví přesně, co dělá, což se o vás možná nedá říci.

    Reakce vašeho podřízeného bude přímo záviset na tom, co mu můžete nabídnout - co chce od vás a od života. Pokud obyčejný člověk oponuje Štírovi, urazí ho, jedná s ním hrubě, poruší slib nebo mu šlápne na ocas, ať se nad ním bohové smilují. Bude litovat dne, kdy se postavil Plutonovi. Pokud však představujete moc a naplnění Štírova tajného snu, jeho reakce na stejné jednání bude netečnost. Máte-li něco, co Štír chce a potřebuje, přijme od vás skoro všechno se strojeným klidem a - věřte nebo ne - bez odvety či obranného bodnutí. Fakt, že je schopen ovládnout hluboký odpor a doslova ho vymazat ze své mysli, je důkazem jeho ohromné vnitřní síly.

    Než tuto teorii vyzkoušíte v praxi, ujistěte se, že víte, do které kategorie spadáte; buď jste obyčejný průměrný člověk, což může zahrnovat nevýznamné šéfy, přátele, sousedy, spolupracovníky a dokonce příbuzné a milované osoby, anebo jste někdo, kdo reprezentuje moc, zabezpečení a onen tajný sen. Nejste-li si zcela jisti, že patříte do druhé kategorie; experimentovat by mohlo být nebezpečné.

    Řekněme, že jste televizní producent a pověřil jste Štíra, aby napsal scénář podle jistých specifikací. Když ho přepíše už počtvrté, znovu ho roztrháte na kousky a požadujete, aby tó zkusil znovu. Řeknete třeba: ;,Stojí to za starou belu. Dejte do toho víc humoru." Co udělá nebezpečný Štír? Napíše další verzi a vloží do ní víc humoru. Máte totiž něco, co chce. Máte moc natočit podle jeho scénáře film. Nemusí s vámi z uměleckého hlediska úplně souhlasit, ale šéf jste vy. Jste ten, kdo všechno řídí - alespoň prozatím. A později, až Štír dosáhne úspěchu? Nebudete se muset nervózně ohlížet, jestli se vám nepomstí za minulé křivdy. To není součástí jeho morálních zásad. Vaším prostřednictvím získal moc a splnil se mu jeho sen. Necítí k vám žádnou hořkost, ale dá vám jasně najevo, že jeho pozice se změnila a vy už nebudete zpochybňovat jeho umělecký vkus ani mu diktovat, jak má vyjádřit své tvůrčí myšlenky. Tím to skončí. Ovšem ostatní, kteří kritizovali jeho dřívější úsilí bez ohledu na jeho snadno zranitelnou hrdost, mohou přijít k několika šrámům.

    Štír vždy velmi dobře ví, na které straně je krajíc namazaný a kdo má džem. Je si absolutně jistý, že nakonec dosáhne svých c1ů: Proto zbytečně nespěchá a neproráží hlavou zeď. Ani se nestydí poslechnout své nadřízené, když je to účelné. Proto je váš zaměstnanec bez bázně. Důvěra vždy plodí odvahu. Podle něj vše záleží na správném načasování. Pomocí nějaké mystické schopnosti proniknout do tajemství vesmíru ví, kdy přijde jeho čas. Nyní není doba vydávat příkazy, ale jednou přijde. Není divu, že není nervózní typ.

    Znám mladého právníka v tomto znamení, který nedávno začal pracovat pro prestižní právnickou firmu s mnoha lukrativními klienty Jeho nadřízený (použiji smyšlené jméno) pan Fink ho požádal, aby připravil rozsáhlé memorandum pro sloužení dvou společností. Tento požadavek znamenal, že onen mladý právník nešel vůbec spát, protože pan Fink trval na tom, že musí mít dokumentaci připravenou přesně v deset ráno. Příští den byl náš hrdina ve své kanceláři v devět hodin, čilý a vyrovnaný, a čekal, až mu pan Fink zavolá. Pracoval na memorandu celou noc a jeho žena z toho neměla velkou radost, protože musela zrušit večeři v restauraci u příležitosti výročí svatby. Ve tři čtvrtě na deset mu Finkova sekretářka omluvně sdělila, že šéf změnil plány a uspořádá konferenci až příští týden. Protože je tak pěkné jarní počasí, rozhodl se, že si s několika klienty; kteří přijeli do města, zahraje golf. Nakonec zamumlala něco v tom smyslu, že šéf "doufá, že mu nezpůsobil moc potíží." Asi předpokládáte, že v té chvíli sáhl Štír do zásuvky pro automatickou pistoli ráže pětačtyřicet a zamířil na golfové hřiště. Ale nestalo se tak. Jak reagoval na tak neomalené chování? Jednoduše pokrčil rameny. Chladně a tajemně se usmál a zdvořile řekl: "Byla byste tak laskavá a donesla to panu Finkovi na stůl? Půjdu domů a trochu se prospím. Budu zpátky včas, abych stihl schůzku ve dvě hodiny." Potom s trpělivostí Býka a disciplínou Kozoroha zatelefonoval manželce, oznámil jí, že přijde domů na oběd, a odešel. Poučení: Ten právník ve znamení Štíra míří k partnerství s firmou pana Finka. Zajímá vás, jestli měla jeho žena včas hotový oběd po takovém zklamání předešlý večer? Samozřejmě že ano. Manželka Štíra? Pokud s ním chtěla oslavovat ještě nějaká výročí, nic jiného jí nezbývalo. Není jeho šéfem. Jeho šéfem je pan Fink. Aspoň letos.

    Jste-li dostatečně důležití pro budoucí kariéru vašeho podřízeného Štíra, možná jste také takovým panem Finkem. Znamená to být imunní vůči jaderné energii. Být vámi bych si však nebyla tak jistá a omezila bych příhody, jako je předešlá, na minimum. Nicméně jsem ráda, že nejsem vámi. Nejsem si jistá, že bych měla dost pevné nervy hrát ruskou ruletu se Štírem.

    Dá se očekávat, že podřízený Štír mužského či ženského pohlaví přijme nevyhnutelné důstojně, zvlášť je-li hodně v sázce. Svým orlím zrakem odhalí možný potenciál, odhadne důsledky či možnou odměnu a s chladnou myslí se rozhodne podřídit se, aniž by pustil ze zřetele konečný cíl. Většina nadřízených si váží filozofie Štírů a obdivuje ji. Tito lidé znají cenu úspěchu a jsou ochotni ji zaplatit bez vyžadování jakýchkoliv ústupků. Když se pak úspěch dostaví, nezapomeňte: nastal poločas - změna stran.

    V porovnání s postojem jiných zaměstnanců zjistíte, že Štír má další vlastnost hodnou obdivu. Je to loajálnost, což je dnes dost vzácné zboží. Nemluvím o pochlebování spojeném s vaší pozicí šéfa nebo o často pokrytecké servilnosti ctižádostivých zaměstnanců. Štír má svůj vlastní smysl pro loajálnost.

    Když jsem pracovala v malé rozhlasové stanici v Pensylvánii, udělala na mě dojem poznámka programového ředitele, který byl Štír. Vlastník této rozhlasové stanice byl nejprotivnější chlap ve městě. Nejlepší, co jste o něm mohli říci, bylo, že někdy byl podlejší než jindy. Měl jediného přítele - svou matku. Protože kromě stanice vlastnil ještě půl města, každý ho zahrnoval úctou a poslušností. Všichni zaměstnanci ho oslovovali "pane", měli v jeho přítomnosti pusy od ucha k uchu a při sebemenší žádosti hned vyskočili do pozoru, ale jakmile se otočil zády, dělali grimasy a potají si ho dobírali kvůli legračním kravatám a pištivému hlasu. Jeho pohřeb by považovali za důvod k oslavě, a když někam odjel, oblíbená hra v redakci byla psaní jeho nekrologu, přičemž vyhrál ten nejhumornější.

    Štír se nikdy nepřipojil. Vždy byl příliš zaneprázdněn sestavováním programu. Jednou se ho sekretářka zeptala, proč nikdy nepřispěje k redakční zábavě. Podíval se na ni svým hypnotickým pohledem a- odpověděl prostě: "Platí mi. Pracuju pro něj." "Co to s tím má co dělat?" vyzvídala. "Každé ráno na vás ječí před celou redakcí a už dva roky vám nedal dovolenou. Nikdy vás nepochválí. Copak nemáte žádnou hrdost?" Štírův výraz se nezměnil. "Pochvaly si nemůžu ukládat do banky," řekl tiše: "Dávám přednost penězům." "Ale proč si necháte líbit, jak se k vám chová?" naléhala. Jeho odpověď byla stručná: ;,Když od někoho beru peníze, přijímám taky jeho příkazy. Když se rozhodnu nepřijímat jeho příkazy, přestanu od něj brát peníze a odejdu. Máte program na příští týden? Potřebuju ho zkontrolovat, než načasuju reklamy"

    Sekretářka mu mlčky podala program, on vzal stopky a dal se do práce. Za několik dní ho požádala, aby jí po návratu z oběda přinesl kávu. Jaksi na to zapomněl. Také jí příští jaro zapomněl poslat pozvání na svatbu. Pamatoval si její nařčení, že nemá žádnou hrdost. Štíři mají dobrou paměť. Toto je názorný příklad, lak a kdy se typický Štír rozhodne k odvetě proti komu a proč. Také to osvětluje jeho osobité pojetí loajálnost vůči člověku; který ho zaměstnává.

    Tito lidé jsou intenzívní a vytrvalí pracovníci. Myslí to se svou kariérou vážně a nikdy neztratí ze zřetele svůj cíl. Dovedou být tvrdohlaví, vzdorní, vášniví a panovační. Ale málokdy je přistihnete; že v práci marní čas psaním humorných nekrologů. Smrt je pro ně vážné téma. Vy také. Jste mostem k moci. Z toho důvodu jste respektováni, dokud Štír bezpečně nepřejde na druhý břeh. Chytří stratégové mosty neničí a Štíři jsou chytří. Někteří z nich jsou geniální. Všichni jsou inteligentní a myslí logicky Muži i žerty v tomto znamení často tíhnou k práci, která se zabývá řešením záhad a pronikáním do hádanek života, strojů; faktů nebo lidských bytostí. Mnozí jsou detektivové, psychiatři, vědci; chirurgové, policisté, badatelé, reportéři a dokonce majitelé pohřebního ústavu. Každý prožitý den musí znásobit své vědomosti stejným tempem, jakým znásobují svůj talent, schopnosti a příjmy.

    Nikdy nestrkejte nos do Štírových soukromých záležitostí. Nebude to tolerovat. Má-li rád vás a svou práci, bude velkorysý a spravedlivý. Za osmihodinovou mzdu odvede osmihodinovou práci, a vzbudí-li daný projekt jeho zájem, nebude koukat na hodiny. Ale pamatujte si, že bude vždy pevně upnutý na své zásady a myšlenky. Bude jim věrný víc než čemukoliv jinému, včetně lásky a ambicí. Nikdo ho nedokáže přimět změnit názory. Musí to udělat pouze on sám, prostřednictvím Plutonovy sily; zvnitřku svého charakteru. Dospěje-li k zápornému rozhodnutí, nikdo na této planetě nedokáže zabouchnout dveře rychleji a trvaleji než Štír, a to i dveře se zlatým nápisem viceprezident. Zaplatí cenu jen do určité výše. Když si myslí, že je příliš vysoká, odchází. To jsou pravidla jeho hry. Jeho skutečná loajálnost je vůči sobě samému. To nemusí být tak sobecké, jak se zdá. Když byl velmi mladý, jeho oblíbený verš začínal: "Být věrný svému vlastnímu já je nade vše." Vždy soudil, že když bude dělat právě to, nemůže být vůči nikomu nepoctivý.

 

 

 

Nadřízený Štír

 

 

 

    Rada Theodora Roosevelta: "Mluvte smířlivě, ale noste s sebou silnou hůl," je dokonalým příkladem filozofie Štírů, vyslovená jedním z nich. I když Roosevelt byl první, kdo to řekl, každý Štír se narodí s tímto sloganem zakódovaným v povaze. Je to neviditelné motto, které visí na stěně za pracovním stolem vašeho nadřízeného ve znamení Štíra. Naučte se ho nazpaměť. On to udělal. Raději bych s ním o tom moc nediskutovala. Jenom ho sledujte, jak ho realizuje v praxi. Štíři vás dovedou odradit od kladení osobních otázek o technikách, které používají.

    Život je pro vašeho uhlazeného šéfa se silnou holí hledání moudrostí a síly. Chce znát všechna tajemství nebe i pekla a čehokoliv, co leží mezi tím. Dá se předpokládat, že mezi tím ležíte i vy. Proto je stejně zvědavý poznat i vaše tajemství a zjistit, co se děje ve vašem malém či velkém mozku. Nikdy vás nebude otevřeně nutit, abyste před ním obnažili svou duši, ale stejně to zřejmě uděláte. Je to nevyhnutelné. Jeden dlouhý pohled jeho hypnotických očí stačí, aby z vás vytáhl nejhlubší zpověď. Jestli chcete něco opravdu udržet v tajnosti, vyhýbejte se pohledu do jeho očí, nebo pro něj přestaňte pracovat.

    Kdysi jsem znala dívku, která byla zpěvačkou. Jednoho letního odpoledne potkala na letišti svého nadřízeného Štíra, který se vracel z cesty do Kalifornie, a sedli si spolu na kávu. (Plutonova síla je často maximální právě v létě z nějakého nepochopitelného důvodu, který nemá co dělat s listopadem.) Zrovna to ráno si dívka vyznala lásku s hudebním skladatelem, který byl Štírův dobrý přítel. Vzhledem k jistým okolnostem se rozhodli to držet v tajnosti.

   Při rozhovoru u kávy byla zpěvačka zcela zaujatá Štírovým povídáním o jeho cestě. Jeho konverzace ji tak fascinovala, že úplně zapomněla na osudné setkání před několika hodinami. Nakonec Štír pohlédl na hodinky, měl už zpoždění na schůzku s producentem ohledně filmu, který chtěl režírovat.

    Když si potřásli rukama, zpěvačka se s ním rozloučila a dodala: "Přeju vám hodně štěstí." Štír jí dál svíral ruku, podíval se jí hluboko do očí oním palčivým pohledem a pomalu odpověděl: "A já vám přeju hodně lásky. Ale vidím, že už jste ji našla. To je dobře. Vy dva se k sobě hodíte." První odvrátil pohled (jak to Štíři dělají vždy - vám to nikdy nedovolí), pustil jí ruku, usmál se svým chladným, záhadným, rezervovaným úsměvem a odešel. Ta dívka dodnes nemůže pochopit, jak to věděl.

    Nechť je tato zkušenost pro vás poučením. Vaše tajemství odhalí také. Nemusí to být láska. Může to třeba být, že váš otec nechal školy v osmé třídě nebo že vaše sestra chodí s ženatým mužem nebo že už půl roku neplatíte splátky na půjčku z banky nebo že vaše perská kočka bude mít zase mladé. Třeba jste použil zavírací špendlík, místo abyste si na kabátě přišil knoflík, nebo dnes ráno váš bratr uhodil vaši švagrovou pánví do hlavy. Takové maličkostí byste si raději nechali pro sebe, ale on ví. A vy nějakým způsobem budete vědět, že on ví. Je to odlišné od schopnosti prohlédnutí u Ryb. Ryba má psychické záblesky Štír prostě ví. Psychické záblesky s tím nemají co dělat. Stejně tak s tím nemá co dělat Vodnářova intuice. Je to mnohem hlubší.

    Tato schopnost umožňuje nadřízenému Štírovi vycítit vaše nálady a je to typ člověka, který bude podle nich s pochopením přizpůsobovat své jednání, což může být nepopsatelně uklidňující zkušenost. Zvláště máte-li často co do činění se zbrklými povrchními lidmi, kteří nejenže nemají ponětí, co ve vás je, ale ani se nenamáhají to zjistit. Ve srovnání s takovou chladnou lhostejností se může Štírova vnímavost zdát báječná, což opravdu je.

    Na rozdíl od dojmu, který jste asi získali, není pracoviště listopadového nadřízeného vždy výbušné nebo vzrušující. Může to být nejklidnější a nejtišší místo v celé budově. Štírovo sebeovládání působí na vše v okolí. (Nemá-li v horoskopu silný vliv Blíženců, Vodnáře nebo Lva. I tak se mu však zřídka vymknou věci zcela z ruky. Jenom tempo bude o něco vyšší, to je všechno.) Jeho schopnost kontrolovat své jednání budí úctu. Je neúnavný ve všem, co si umane, a je hrdý na to, že nikomu nedá najevo, jak hodně chce nebo potřebuje to, co hledá. Jeho konkurenta nikdy nenapadne, jak moc váš šéf touží ho zdolat, a to až do té doby, kdy Štír vyhraje. Vidí do vás, ale nikdo nedokáže proniknout k jeho niterným pocitům, Jednou z jeho nejsilnějších zbraní je utajování záměrů a jejich účelu. Skrývá své emoce a zahaluje své motivy tak dokonale, že nepřítel vždy osekává útok zezadu - nebo vůbec žádný - a potom ho překvapí náhlý nájezd z pravého boku, odkud ho nejméně očekával. Právě to je taktika, která vyhrává všechny míčové hry.

    A právě tato taktika vyhrává Štírovi prestiž a úspěch. Líbíte-li se mu, nebudou existovat žádné meze jeho ochoty vám pomoci splnit vaše sny a naděje spolu s jeho. Jestli se mu nelíbíte, nemá cenu tohle číst: Předně vás nikdy nepřijme, a jestli vás přijal někdo jiný, vaše zaměstnání u nadřízeného Štíra nebude mít dlouhé trvání. Tito vedoucí mají málokdy pochopení nebo slitování pro ty, kdo nepatří k týmu. Jejich první starostí je tým (což odpovídá osobním cílům) a jedinci jsou na posledním místě. Jsem si vědoma, že ti z vás, kdo mají za šéfa Míra, se už naježili a chystají se k jeho obraně. Jak ho může někdo obvinit, že není čistý a dokonalý? Většina lidí v jeho blízkostí zaujme tento postoj. Pokud k nim nepatříte, patrně jenom zaskakujete za nějakého zaměstnance na dovolené.

    Tento člověk si umí získat neobyčejně loajální lidi. Obvykle je obklopen oddanými přáteli, zatímco nepřátelé jsou odsunuti do bezpečné vzdálenosti (tedy bezpečné pro ně.) Je to, jako by namaloval kruh. Vybraní stojí uvnitř. Ostatní jsou drženi venku pomocí nějaké formy černé magie, která jim brání se přiblížit natolik, aby mu otrávili život. Pro nepřátele je velmi těžké, ne-li nemožné, k němu dosáhnout. Jakmile jeho magnetické oči zjistí, že někdo nevyhovuje daným požadavkům, je zapuzen. Ta osoba prostě pro Štíra přestane existovat. V jeho mysli pro vás není místo. Nevidí vás; ani neslyší. Jeho radar mu řekne, zdali jste se dostali nebezpečně blízko. Člověk má pocit prázdnoty, když se na něj dívají, jako by neexistoval. Být duchem je nepříjemné, proto se po čase tato nechtěná osoba vypaří někam, kde ho lidé vidí a slyší - někam, kde může existovat jako lidská bytost z masa a kostí.

    Nemyslete si, že k vykonávání svých zázračných skutků musí váš šéf vypadat jako Drákula a z chřípí vyfukovat smrtelné výpary. Nemusí nosit černou pláštěnku, ani nemusí mluvit pohřebním hlasem. Chystáte-li se podniknout dobrodružství práce pro nadřízeného Štíra, až ho poprvé uvidíte, budete si myslet, že celá ta věc s jeho silou a schopnostmi je přehnaná.

    Jeho fyzický zjev může být nevýrazný a možná bude mít úsměv, jaký vidíte jen na mozaikovém okně. Když jej na vás zaměří, hned roztajete a pomyslíte si, že astrologie,vás zmátla. Bude se zdát asi tak nebezpečný jako irská pradlena prozpěvující si ukolébavku. Potom na vás ulpí jeho pronikavé modré nebo hnědé oči a já doufám, že budete mít po ruce židli, na kterou se sesunete. V té době už budete úplně hypnotizovaní. Dokonce se možná přistihnete, že se nepatrně kolébáte dopředu a dozadu v očekávání jeho instrukcí. Nyní ovládá vaše emoce. Od té doby už na vás nikdo nebude mít vliv. Budete slepě oddaní svému novému, milému, uhlazenému, nadanému a skvělému zaměstnavateli a každý, kdo si myslí, že je nebezpečný, je závistivý pomstychtivý pomatenec. Je to nejroztomilejší šéf v jakého jste mohli doufat.

    Roztomilý? Klidně užívejte adjektiva, pokud musíte, ale roztomilý? Báječný, ano. Laskavý, ano. Talentovaný a bystrý - přirozeně. Upřímný a loajální - samozřejmě. Jemný a pozorný - opět ano. Milující? Ach, tisíckrát ano. Ale roztomilý? Důrazné ne. Ráda bych řekla těm, kdo jsou již u Štíra zaměstnáni, i těm, kdo se na to teprve chystají, že jeden z mých nejlepších.přátel je Štír, který je mimořádně nadaný hudební skladatel, a mně se podařilo úspěšně projít jeho zkouškou magického kruhu. A v našem domě žije drobný Štír (všimněte si, že mám pořád nad sebou kontrolu - neřekla jsem, že žiju v jeho domě), se kterým si také dobře rozumím. Takže nepatřím k nepřátelům vašeho nadřízeného Štíra. Můžete si oddechnout. Ale díky astrologii mu možná rozumím o trochu lépe než vy. Například se vsadím, že si myslíte, že v krizi by tam jen klidně stál se stejným uhlazeným, odtažitým výrazem; který nasadí každé ráno, když vstane z teplé postele. Ale nestál. Prodělal by naprostou změnu.

    Váš šéf nemůže vystát citové projevy. Má pocit, že člověk musí zůstat klidný, ať to stojí, co to stojí, a to myslím vážně. Pokud však nějaká krizová situace vyžaduje okamžitou a razantní akci (což se v takových případech stává), najednou nastartuje jako raketa, takže budete přesvědčeni, že to není jedna a tatáž osoba. Když je po všem, jeho vzedmuté vášnivé emoce budou opět pod kontrolou jeho silné osobnosti až do doby, než jich zase bude třeba.

    Normálně však je ztělesněním rozvážného, mírného a kalkulovaného poklidu, každý vlásek srovnaný, naprosté sebeovládání. Tato přeměna doktora Jekylla v pana Hydea se může přihodit v osidlech milostné vášně stejně jako při pracovní krizi, ale to není vaše starost - alespoň ne za normálních okolností. Tento muž málokdy sejme masku chladné vyrovnanosti kromě skutečně významných událostí.

    Nelichoťte mu příliš často. To by byla chyba. Nadřízení Štíři jsou chronicky podezřívaví. Budí se i uléhají s podezřením a mají neustále vystrčená tykadla, nemá-li někdo postranní úmysly. Jednou ze slabostí vašeho vedoucího je právě podezření, že nevinné poznámky nevinných lidí mají nějaký skrytý význam. Podbízení se vás může stát zaměstnání, místo abyste byli povýšení. Může si myslet, že mu mažete med kolem úst, abyste získali jeho postavení. Příležitostné, upřímně míněné uznání jeho mimořádných schopností však bude oceněno jen to nepřežeňte. Jeho loajálnost k vám bude trvalá a neomezená, ale nesmíte mu dát ani o milimetr méně vaší. Pokud jde o finanční transakce, je puntičkář. Tyto záležitosti nikdy nesmějí být nejasné. A nikdy, nikdy se nepokoušejte ho předčit nebo mu ublížit. Jestliže nehodláte tuto radu vzít v úvahu, raději byste měli začít trénovat chůzi po vaječných skořápkách. Pokud možno po skořápkách, ve kterých je ukrytý jedovatý pavouk. Se Štírovou pomstou není radno si zahrávat.

    Žádný problém není tak obtížný, aby ho nadřízený Štír nevyřešil. Všichni lidé řízení planetou Pluto mají schopnost překonat tragédii i nemoc v osobním životě a všechny pracovní pohromy s odvahou a nadlidskou vůlí. Individuální osobnosti se v tomto znamení liší víc než v jiných. I když je tento člověk ztělesněním vědeckého pracovníka či všestranného detektiva zkoumajícího neproniknutelné záhady, sám zůstává ze všeho největší záhadou.

    Zcela proniknout do Štírovy povahy je nemožné. A i kdyby to šlo, až by vás Štír zhypnotizoval svým pohledem i hlasem, stejně byste všechno zapomněli. Jediné, co mohu udělat, je doporučit vám, abyste zůstali ve střehu a měli otevřenou mysl. To první je samozřejmě pro obranné účely. To druhé vám má umožnit vnímavost vůči člověku, jehož pravdomluvnost a odvahu budete navždy obdivovat. Navzdory nevyzpytatelné složité povaze a klamnému dojmu, kterým působí, váš šéf nikdy neklame sám sebe. Kolik z nás to může říci s naprostou upřímností? Dokonce i ti z nás, kdo nejsou považováni za "necitelné"? .

 

 

 

Štír podle narození ve třech dekanech

 

Narození v 1. dekanu (24.10.-2.11.) bývají astrology označování za nejvýraznější představitele tohoto znamení. Vyznačují se velkou ambiciózností, pracovitostí a nevyčerpatelnou energií. Jsou velice obětaví a zároveň oddaní těm, které považují za své nejbližší. V mládí se chovají často nesměle, což si později vynahradí zvýšenou agresivitou, odvahou, slony k hrdinským činům. Tyto rysy je vedou k tomu, že rádi velí jiným. Mohou vykonávat jakoukoli práci a zastávat jakékoli funkce. Největšího úspěchu však dosahují tam, kde mohou uplatnit svou odvahu, bystrost, podnikavost a organizační schopnosti.

 

 

 

Narození ve 2. dekanu (3.-12.11.) jsou pod dodatečným vlivem planety Uran. Jsou pohostinní, srdeční, důvěřiví i k těm lidem; které vůbec neznají, což se jim často nevyplácí. Lidé ze 2. dekády Štíra jsou velmi citliví a mediálně založení. Slabší stránkou jejich charakteru může být nedostatek vůle. V životě se setkávají s různými omezeními. S využitím své přirozené invence však tyto překážky překonávají a dosahují poměrně značných úspěchů.

 

 

 

Narození ve 3. dekanu (13.-22. 11.) mívají nejhlubší vztah k rodinnému životu. Bývají vytrvalí, rozhodní, snaživí a často svéhlaví. Jejich osud může být dosti proměnlivý. Zajímají se o společenské záležitosti a také o politickou činnost, kterou obvykle vyvíjejí s velkou vášnivostí. Milují děti, rodinu i zvířata. Nezapomínají na své rodiče. Bývají věrnější než druzí Štíři.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář