Jdi na obsah Jdi na menu
 


Losangeleské nepokoje, brutalita, rasismus a... soucit

17. 6. 2012

 

2. března 1991 - předměstí Los Angeles, Rodney King můž černé pleti jel svým vozem nepřiměřenou rychlostí. Po krátké honičce s policií městem byl zastaven. Z vozu vystopil jen pod pohrůžkou střelby. Jakmile tak učinil, losangaleská policie se na něj vrhla a obušky ho zmlátila do bezvědomí. King utrpěl během dvou minut vážná zranění, jedenáct zlomenin lebky, poškození mozku a ledvin.

Tamní jednotky byly v té době dobře známy svou brutalitou uplatňovanou zejména vůči menšinám. Takto závažné a brutální útoky nebyly žádnou výjimkou, ale tentokrát se incident podařilo natočit na video jednomu z přihlížejících, aniž by si toho policisté všimli. Zveřejnění tohoto videa zdvihlu vlnu nevole, která donutila úřady zahájit soudní řízení se zúčastněnou skupinou policistů.

 
 
Video dokumentující útok na Rodneyho Kinga
 
 
29. dubna 1992 - rok trvající soud, na jehož verdikt čekaly desetitisíce lidí různých ras, byl ukončen. Očekávalo se, že policisté budou sproštěni viny v některých bodech obžaloby, ale k překvapení všech byli sproštěny jakékoliv viny. To rozpoutalo v ulicích Los Angeles doslova peklo. Ještě ten den propukly nepokoje v jižní části centra Los Angeles, obývané převážně černochy a Hispánci. Tisíce rozhořčených a rozzuřených černochů zastavovali automobily a napadali řidiče bílé, asijské i hispánské pleti, rozbíjeli výlohy, rabovali obchody, mlátili ty, kteří chránili svůj majetek a zakládali požáry. Policejní jednotky měli z politických důvodů zákaz zasahování v této oblasti, nešťastní policisté mohli brutalitám jen přihlížet.
 
První známou obětí byl běloch Reginald Denny (33) řidič kamionu, kterého vytáhli násilníci z jeho náklaďáku poté, co byl nucen zastavit, protože mu cihly rozbily přední sklo. Do řidiče se ve chvilce pustilo několik černochů, kteří ho bili a kopali do chvíle, kdy ztratil vědomí po zásahu cihlou. Zůstal ležet sám bez pomoci v kaluži své vlastní krve. Přihlížející měli za to, že muž je mrtvý nebo umírá, ale po chvíli se začal hýbat. Neviděl skrz rozdrcený obličej, byl dezorientovaný natahoval ruku pro pomoc, aby se mohl zvednout, ale dostal jen další kopanec do hlavy.
 
 
 
Krátká televizní reportáž z losangelských nepokojů, útok na Reginalda Dennyho od 3tí minuty.
 
 
Záběry tohoto příšerného incidentu se vysílaly živě, mnoho televizních stanic mělo reportéry v ulicích i ve vzduchu, ale nesměli zasahovat ani pomáhat obětem. Co je ale na těchto záběrech nejhorší je jednak to, že jde jen o jeden z mnoha případů a také zjevná radost násilníků, která se stupňovala tím více, čím byla oběť bezmocnější. Nebylo těžké, stát se rasistou jen na základě sledování tohoto teroru. Naštěstí pro Dennyho přišla pomoc, naštěstí pro ty, kteří k černochům začali pociťovat nenávist, přišla pomoc ze strany lidí černé pleti.
 
Bobby Green, Titus Murphy, Terri Barnett a Lei Yuille, kteří sledovali události v televizi, přišli Dennymu na pomoc. Denny nakonec nabyl vědomí a podařilo se mu dostat zpět do kabiny. Lei Yuille, zdravotní sestra se ho snažila ošetřit. Bobby Green, sám řidič kamionu, se chopil řízení, protože Denny kolaboval, za chvíli ztratil vědomí úplně. Utrpěl 91 zlomenin lebky a vážné poškození mozku. Díky rozsáhlé operaci, Denny přežil, ale jeho řeč a schopnost chůze byly trvale poškozeny. 
 
Výtržnosti se přelily i do bohaté čtvrti Beverly Hills, kde tehdejší starosta Los Angeles Tom Bradley vyhlásil dokonce výjimečný stav. Situaci se podařilo uklidnit až poté, co prezident George Bush vyslal do Los Angeles 4500 vojáků a 6000 příslušníků Národní gardy.
 
Šestidenní nepokoje si vyžádaly 58 mrtvých, 2400 zraněných, 13000 zatčených, 10000 zničených podniků. Mezi oběti patřili převážně majitelé obchodů, kteří se snažili chránit svůj majetek. Materiální škody přesáhly miliardu dolarů. Napětí se z Los Angeles postupně přeneslo i do dalších amerických měst, například do Atlanty, San Franciska, Seattlu či Las Vegas.
 
16. dubna 1993 - čtyři policisté z Los Angeles byli v roce 1993 postaveni před nový soud. Porota v něm tentokrát dva z nich uznala vinnými tím, že porušili Kingova občanská práva, a odsoudila je ke 30 měsícům vězení. Další dva strážci zákona přesvědčili soud o své nevině. Kingovi bylo za újmy přiznáno odškodné ve výši 3,8 milionu dolarů.
 
17. června 2012 - Rodneyho Kinga našla v bazénu utopeného jeho snoubenka ve městě Rialto, asi osmdesát kilometrů na východ od Los Angeles. V době smrti mu bylo sedmačtyřicet let a první ohledání neodhalilo znaky cizího zavinění.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář