Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záhadný úhyn tisícovek ptáků

Od minulého roku se objevují záhadná úmrtí různých druhů zvířat po celém světě. Umírají náhle, ve velkém množství a bez zjevné příčiny. Přestože vědci vždy uhynulá zvířata zkoumají, nemůžou přjít na to, co takový masivní úhyn zvířat způsobuje.

Mnozí lidé se zamýšlí, nad tím, co se děje s naší planetou, že to tolik ovlivňuje zvířecí říši a vychází přitom z předpokladu, že zvířata jsou citlivější než lidé a reagují na vlivy, které člověk mnohdy ani nezaznamená, jako jsou například změny magnetického pole Země, geopatogenní zóny, šíření ultrazvuku a další.

 

dead-birds-fall-from-sky-louisiana.jpg

 

Mnozí v těchto událostech vidí znamení přicházející apokalypsy nebo konec věků v nejrůznějších významech.

 

Případy úhynu stovek a tisíců ptáků

Od nového roku se objevilo mnoho hlášení o velkém úhynu ptáku. Zpočátku se daná situace dala (svým způsobem) vysvětlovat tím, že ptáci uhynuli následkem stresu a výparů z použité pyrotechniky při oslavách příchodu nového roku. Tahle teorie s přibývajícími příklady pokulhává, přesto má mnoho svých zastánců.

 

Stručný výčet hromadného úhynu ptáků v prvních dnech roku 2012:

 

02.01. 2012 USA - Arkansas

Před páteční silvestrovskou půlnocí začala Arkansaská komise pro divokou zvěř a ryby dostávat zprávy o mrtvých ptácích. Jednalo se o tisícovky vlhovců (ptáků podobných kosům), kteří na Silvestra popadali z oblohy na město Beebe v Arkansasu. Zasaženo bylo území o délce jeden a půl kilometru, nikde jinde už mrtví ptáci nebyli nalezeni.

 

Tisícovky ptáků padaly z nebe na Nový rok v Arkansasu

 

Američtí odborníci se marně snaží zjistit, co způsobilo úhyn. Ornitoložka Karen Roweová řekla, že ptáci vykazovali fyzické trauma. "Hejno možná bylo zasaženo bleskem nebo krupobitím ve velkých výškách,,,". Poznamenala, že podobné události jsou zaznamenávány na více místech a prováděné testy nebývají průkazné. Komise nevylučuje, že ptáky v oblasti mohly vyděsit pyrotechnické hrátky a že opeřenci mohli zemřít kvůli stresu.

 

Loni prý měly tisíce mrtvých ptáků na svědomí ohňostroj. Přestože dosud neexistuje žádný důkaz, komise nevylučuje tuto možnost ani letos, protože si nikdo nedovede vysvětlit, proč najednou z nebe padalo tolik mrtvých ptáků, že místy dopadali na procházející lidi.

 

05.01. 2012 USA - Louisiana

Stovky uhynulých ptáků se našly v pondělí u obce Pointe Coupee ve státě Louisiana na polní cestě. Místní veterinář řekl, že uhynulí vlhovci, špačci a kosi měli polámaná křídla a kosti. Někteří měli zlomená křídla, ale stále žili. Státní veterináři ve své předběžné zprávě vylučují, že by tito ptáci druhu vlhovec červenokřídlý uhynuli na následky nemoci nebo nákazy.

 

elektrina10.png

Protože příčina jejich zranění a úmrtí již nemůže být spojována s novoroční pyrotechnikou, místní ochránci tvrdí, že alespoň někteří z uhynulých ptáků vletěli do rozvodů elektřiny.

 

Je to v krátké době už druhý záhadný úhyn ptáků, kteří doslova popadali z nebe. Bylo nalezeno na 450 mrtvých opeřenců a místní ochránci přírody tvrdí, že alespoň někteří z uhynulých ptáků vletěli do rozvodů elektřiny.

 

6.1 2012 Švédsko - Falköping

Hromadné úmrtí ptáků zaznamenalo v úterý také Švédsko. V malém městě Falköping na jihozápadě země se našlo na jedné z ulic asi 50 až 100 ptačích mrtvol. V tomto případě se jednalo o kavky (Corvus monedula). 

 

Ornitologové spekulují, že jako možná příčina hromadného úhynu ptáků mohla být virová infekce. V této souvislosti byl také vzpomenut případ z roku 2010, kdy nedaleko Olomouce uhynulo 1500 racků díky látce Lanerat Mikro, jež byla použita hubení hlodavců na polích.

 

Švédští zvěrolékaři 5 opeřenců prozkoumali a otravu či infekci vyloučili. Podle švédského Státního veterinárního ústavu prý ptáci zemřeli na vnitřní krvácení způsobené tvrdou vnější ránou. Potvrdili tedy teorii o zmatených jedincích narážejicích do všeho, co jim přijde do cesty. 

 

08.01. 2012 Kanada - Quebec

V obci Saint-Augustin-de-Desmaures západně od Quebeku místní občan nalezl na svém pozemku za poslední tři týdny na 80 mrtvých holubů. Tamní úřad pečující o divokou přírodu zaslal několik uhynulých ptáků do specializované laboratoře, ale pitva nepřinesla žádný jednoznačný závěr.

 

 

holubi.png

 

 

"Je to něco neobvyklého a bereme to velmi vážně. Zároveň si ale nemyslíme, že by byl nějaký důvod ke znepokojení," prohlásil mluvčí ministerstva pro přírodní zdroje Nicolas Begin. Podle jeho slov nic nenasvědčuje tomu, že by existovala nějaká souvislost mezi případy uhynulých holubů poblíž Quebeku, masovým úhynem několika tisíc kosů v Arkansasu a taktéž podivným úhynem ptáků ve státě Louisiana. Záhadný úhyn ptáků, kteří doslova padají z nebe, zůstal stejně jako v ostatních případech nevyřešen.

 

09.01. 2012 Itálie

sunflowerseeds.jpg

Přes 700 mrtvých hrdliček bylo nalezeno na silnici zhruba jeden kilometr od severoitalského města Faenza.  Je to už několikátý hromadný úhyn ptáků v krátké době. Důvod jejich úhynu je pro vědce stále záhadou.

 

 

Vědci začali ptáky pitvat, aby příčinu odhalili, ale pouze spekulují o tom, že hrdličky zemřely protože se přežraly semeny ze slunečnic, která jsou na jejich organismus těžká a poté zemřeli v důsledku chladného počasí.

 

Další hromadné úhyny živočichů

Nicméně nejen ptáci jsou ohroženi. Podle americké geologické služby zaznamenaly úřady jen během druhé poloviny loňského roku zhruba 90 podobných případů a nejen u ptáků, ale i jiné zvěře. Pokud se podíváme i jinam do světa, tak například u brazilských břehů nedávno zaznamenali úhyn zhruba 100 tun sardinek. Podobný případ hlásí i Nový Zéland. V britském Kentu to pak bylo na 40 tisíc krabů - tam to bylo například kvůli nezvykle chladnému počasí. 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář