Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tibi - vodní kefír

31. 10. 2007

Tibi - vodní kefír, nápoj třetího tisíciletí

 

 

 

ObrazekAno, je to skutečně nápoj třetího tisíciletí, i když jsou o něm zmínky i v Bibli. Tak neuvěřitelně dlouho nám trvalo, než jsme vědecky přišli na tuto pravdu, že Tibi dělá zázraky, které medicína prostě neumí. Vždyť vyčistí naše těla zanesená toxickými látkami, dá jim větší odolnost, neboli imunitu a ještě doplní stále chybějící bioenergii, neboli vitalitu. To se dnes považuje téměř za zázrak, a ten si můžete dělat doma, žádné vaření a za dva dny je vše hotovo.

 

 

 

Společenství kvasinek a bakterií používali lidé na celém světě už od pradávna pro výrobu zdravých kvasných nápojů a potravin, zejména různých kefírů. Nápoje, které se kvasným procesem vyrábějí, obsahují velmi vzácné a zajímavé látky, které se v běžné potravě téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí. Nápoj Tibi je znám i pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, ale také vodní kefír. Krystaly Tibi jsou opravdu živá zrnka, rostou a množí se celkem rychle, stačí jim k životu jen voda a cukr. Proto, aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat fíky (zanechávají však za sebou drobná zrnka), nebo sušené švestky (dávají nápoji barvu whisky, ne však její chuť), nebo sušené meruňky (i po důkladném oplachování zůstávají zbytky síření ovoce a dávají nápoji mírně štiplavou chuť, kterou zejména děti vždy neakceptují, já jej miluji), vše předcházející ovoce mohou nahradit i rozinky. Pro zvýšení kyselosti přidáme ještě citron.

 

Spotřeba pro jednoho člověka je 1,5 litru na den, výrobní kvasná doba je 48 hodin (proto ty tři litry jako základ).

 

Hotový nápoj je velmi chutný, jako citronový džus, chuť si volíme sami množstvím cukru a přidáním sušeného ovoce. Chlazený je výborný a nízká teplota značně prodlužuje jeho životnost. Chuť je však jen jeden aspekt, avšak vynikajících léčivých účinků je mnoho. Ten, kdo užívá tento nápoj preventivně, se léčit nemusí. Znám pár lékařů, kteří ordinují minimálně jeden litr Tibi na jaterní problémy, jinému pacientovi totéž na ledvinové či močové problémy. Jste unaveni? Tak alespoň 1,5 litru denně a bez prášků. Že by naše alternativní metody zasáhly i hlavy pomazané?

  

Já jen dodám, že vodní kefír se v lékařství může užívat pro mnoho účelů, léčí se jím záněty jater, žlučníkové i ledvinové potíže, katary, nemoci močových cest, záněty střev, sklerózy, infarkty, při žloutenkové dietě, osvědčil se mi zejména při čistění u kožních chorob, nemoci ženských orgánů a celá řada dalších vážných onemocnění. Důležité zde je, že si nápoj připravujete sami pro sebe a máte zájem na sobě pracovat. Proto si jej připravujete s láskou a mé zkušnosti s uživateli Tibi říkají, že tito lidé se přímo těší na chutný hlt Tibi.

 

Petr Karel Nečas: "Civilizační choroby,výživa a my"

 

 

Více o Tibi

 

Tibi je známou variantou klasického kefíru. Je to osvěžující šumivý nápoj, často označovaný jako Kefír d'acqua, Japonské krystaly nebo vodní kefír.

ObrazekNápoj je obvykle připravován se specifickou variantou kefírové kultury, často označované jako cukrová kefírová zrna. Tato zrna jsou kultivovaná v 5 až 10 % cukrového roztoku s řízky přidaného citronu. Některé recepty obsahují přidání sušeného ovoce jako fík, meruňka nebo rozinky, které dále zlepši chuť výživnou hodnotu. Krystalky vodního kefíru jsou malé průhledné klihovité konzistence, které se skládají z polysacharidů [dextrany] s řetězem vytvořených z glukózy (cukru hroznového). Dextrany jsou vyprodukované díky symbióze mezi bakteriemi mléčné kyseliny a kvasinkami obsaženými v matrici. Kefír d'acqua byl možná původně kultivovaný ze zrn tradičního kefíru z Kavkazu, ale toto zůstává sporné. Jestli toto byl ten případ, pak ta pozdější zrna se možná adaptovala a vyvinula se po mnoha letech v kulturu vodní/cukrovou. Zrna vodního kefíru mají jedinečnou strukturu a barvu, jsou průhledná a křehká a lze je snadno rozlomit na části. Na rozdíl od tradiční kultury mléčného kefíru z Kavkazu.

 

Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje

Lactobacill

Streptococci/lactococci

Kvasinky

Lb. alactosus

Lb. brevis

Lb. casei subsp. casei

Lb. casei subsp. pseudoplantarum

Lb. casei subsp. rhamnosus

Lb. casei subsp. tolerans

Lb. coryneformis subsp. torquens

Lb. fructosus

Lb. hilgardii

Lb. homohiochi

Lb. plantarum

Lb. pseudoplantarum

Lb. yamanashiensis

Streptococcus cremeris

Str. faecalis

Str. lactis

Leuconostoc mesenteroides

Pediococcus damnosus

Saccharomyces cerevisiae

S. florentinus

S. pretoriensis

Candida valida

C. lambica

Kloeckera apiculata

Hansenula yalbensis

 

 

 

 

Příprava vodního kefíru (Kefíru d'acqua)

 

ObrazekProslulý vodní kefír byl zde již poměrně dlouho. Dnes je tento šumivý nápoj připravován v mnoha domácnostech světa. Recept pro výrobu Kefír d'acqua může se lišit mezi různými domácnostmi. Ačkoli tento osvěžující nápoj je obvykle kultivovaný s roztokem vody, citronu a 3 až 10% roztokem cukru, je zcela běžné přidat několik sušených plodů jako fíky, sušené švestky nebo meruňky. Někdo také přidává celý rozkrojený citron nebo vymačkanou citrónovou šťávu. To jen ukazuje jak mnohostranně je možné tento nápoj připravit.

Tradiční vodní kefír je kultivovaný z průsvitných kefírového zrn, která jsou matná s pevnou strukturou v porovnání s tradičním mléčným kefírovým zrnem z Kavkazu. V závislosti na typu a množstvích přidaného cukru není neobvyklé když nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvašení.

Přísady a nástroje

 

  • 3 litrová sklenice
  • cedník [raději nekov ale není rozhodující]
  • 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru
  • 2 přirozeně sušené fíky/sušené švestky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi
  • 1 citron
  • 6 - 9 lžic cukru [bílý nebo žlutý surový cukr]
  • pitná voda
  • 1 lžíce jedné z následujicich surovin:
  • celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty [volitelné přísady, vytváří hezkou chuť a pomáhajíí zažívání]

Postup

 

  • Naplňte sklenici vodou (jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3
  • Toto je velmi důležité protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak který by mohl sklenici roztrhnout].
  • rozpusťte cukr a přidejte šťávu z citrónu se zbytkem citronové kůry. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron. [ Před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy]
  • přidejte sušené plody a kefírová zrna
  • Upevněte těsné víčko na sklenici a nechte obsah kvasit po dva až tři dny v pokojové teplotě
  • Po této době zceďte perlivý Kefír d'acqua a nechte vychladit.
  • Nápoj je připravený pro spotřebu

            

Stejný postup opakuje pro přípravu dalších dávek .


 

 

 

Příprava dle článku z knihy Petra Karla Nečase: "Civilizační choroby,výživa a my"

 

  • 9 polévkových lžic krystalů Tibi,
  • 15 až 21 dkg běžného krystalového cukru,
  • 3 kusy sušeného ovoce, nebo asi 20 ks rozinek,
  • tři 1 citónu, kůru citrónu dobře umyjeme, citrón se vymačká až je nápoj hotový.
  • Ideální pro výrobu je třílitrová sklenice od okurek, nápoj občas zamíchat !

 

Stáčení nápoje, což je cezení do skleněné nádoby nebo PET lahve, ve které nápoj uschováme do lednice, závisí na naší potřebě:

    • nápoj po 24 hodinách působí mírně projímavě,
    • nápoj po 48 hodinách normalizuje a je hotov pro běžné užívání,
    • třídenní nápoj a starší spíše staví.

 

Po stočení krystalky dobře propláchneme studenou vodou a postup opakujeme. Vyzískaný přírustek krystalů použijeme buď pro rozšíření naší výroby, nebo je uložíme ve sladké vodě v lednici.

 

 

Probiotický bylinný čaj

 

Užitím kefírových zrn lze spojit výhody a účinky bylinných čajů a odvarů se schopností kefírové kultury rozkládat vodou nerozpustné nebo těžce stravitelné látky.

  

Mnoho léčivých, nebo farmakologicky aktivních složek nalezený v bylinách jsou ve formě éterických olejů - silicí. Tyto jsou většinou nerozpustné ve vodě. Kultivace kefírovou kulturou může pomoci uvolnit tyto součásti do vodního roztoku. Toto se dosáhne diky akci určitých enzymů produkovaných mikroby a kvasinkami během fermentace. Některé aktivní složky bylin se také mohou rozpustit díky malému množstvím alkoholu vyprodukovaného během procesu kvašení. Nápoj obsahuje některé z vitaminů řady B komplex, jenž jsou tvořeny zásluhou kvasinek a dalších mikroorganismů, včetně dodatku aminokyselin, RNA a DNA [mikroby a kvasinky sami]. Tento proces produkuje osvěžující nápoj, který může chutnat podobně jako šampaňské, nebo jako perlivá esence z vonných byliny které k přípravě vyberete.

 

"Kefír d'erba léčebný" - Příklad receptu bylinného toniku

  • 1 lžíce květu jetele lučního
  • 1 lžíce listu vojtěšky a/nebo květu heřmánku
  • 5 celých šípků nebo 1 čajový sáček šípkového čaje
  • 1 lžíce buď medu nebo sladového výtažku
  • 2 až 3 lžíce kefírových zrn
  • 500 ml [2 poháry] pramenité nebo pitné vody

 


"Kefír d'erba léčebný" můžete připravit pomocí dvou metod, popsaných níže.

1. Surová bylinná extrakce za studena.

Použití této metody pomáhá uchovat tepelné citlivé základní složky, jenž jsou normálně zničené vařením. Nehledě na látky rozpustné, spoléháme se hlavně na schopnost mikroflóry kefíru extrahovat rozpustné aktivní ingredience z bylin. Po 24 až 48 hodin fermentace se byliny jeví strávené, uvolňující činné složky do roztoku. Doporučuji používání kefírového váčku pro tuto metodu extrakce pro snadné oddělení kefírových zrn z bylinných částí jednoduše odstraněním vaku obsahujícího zrna poté co fermentace je kompletní.

 

Postup:

Naplníme sklenici do 2/3 vodou. Přidáme a rozpustíme med nebo slad. Vložíme zbytek přísad a váček s kefírovými zrny. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 48 až 3 dny v pokojové teplotě. Odstraníme vak a scedíme. Kefír d'erba léčebný je připraven ke spotřebě.

 

2. Bylinná čajová metoda.

Vodu v hrnci přivedeme k varu. Přidáme šípky, květ jetele lučního, vojtěšku nebo květ heřmánku. Hrnec zakryjeme a necháme máčet a vychladnout na pokojovou teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlijeme do sklenice. Přidáme cukr a kefírová zrna. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 48 až 3 dny v pokojové teplotě. Po scezení je kefír d'erba připraven ke spotřebě.

 

 

Tipy a variace

 

Zkuste míchání různých kombinací z bylin které máte rádi, nebo potřebujete.

Přidejte pampeliškový kořen na pročištění a léčení jater nebo mučenku jedlou a šišák vroubkovaný pro dobré spaní.

Můžete použít komerční bylinné porcované čaje v obou metodách popsaných výše. Nejsou zde žádná omezení a experimentování je doporučené.

Když zkoušíte nové variace bylinných nálevů, nepoužijte všechna svá kefírová zrna pro případ že kefírová kultura nebude na některou z vašich variací reagovat vstřícně. V takovém případe budou potřebovat delší dobu aby se na tuto vaši variaci adaptovala a kvasný proces bude pokračovat někdy až po několika dávkách.

 

 

Pylový kefír

 

Květový pyl je známý bohatým obsahem živin včetně enzymů a velmi kvalitního proteinu. Kvůli vnější struktuře buněčných stěn každé pylové buňky, je pyl velmi obtížné strávit a mnoho živin je tak nepřístupných pro normální lidské trávení. Toto omezení můžeme obejít použitím kvasného procesu který by měl pomoci alespoň částečnému zhroucení mnoha z těchto normálně neproniknutelných buněčných stěn z včelího pylu uvolňující obsah v každé vnitřní-buňce aby mohl být dále stráven a absorbován..

Přidáme nejméně 1 lžíci včelích pylových zrníček ke každým 2 hrnkům z vody nebo nálevům zmíněným výše, pak necháme kvasit s kefírovou kulturou po 2 až 3 dny.

/ nahoru /

 

Zdroj: stránky o Tibi (uvádí paní Věra) 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kde sehnat Tibi ?

(Aleš, 23. 11. 2007 16:33)

Většinou si je lidé vyměňují zdarma. Na netu stačí do Google zadat třeba "daruji Tibi" a podívat se po nabídkách. Nejlépe z blízkého okolí a zajet si pro ně osobně k majiteli, který se rád rozdělí a ještě přidá osobní zkušenosti s přípravou a použitím.

krystaly tibi

( Blanka Fleischhansová, 23. 11. 2007 10:53)

Zdravím. Ráda bych si opatřila tibi krystalky.Prosím, poraďte, kde je koupit.Díky.B.