Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tibi - vodní kefír, nápoj třetího tisíciletí

 

 

 

 

 

 

ObrazekAno, je to skutečně nápoj třetího tisíciletí, i když jsou o něm zmínky i v Bibli. Tak neuvěřitelně dlouho nám trvalo, než jsme vědecky přišli na tuto pravdu, že Tibi dělá zázraky, které medicína prostě neumí. Vždyť vyčistí naše těla zanesená toxickými látkami, dá jim větší odolnost, neboli imunitu a ještě doplní stále chybějící bioenergii, neboli vitalitu. To se dnes považuje téměř za zázrak, a ten si můžete dělat doma, žádné vaření a za dva dny je vše hotovo.

 

 

 

 

 

 

Společenství kvasinek a bakterií používali lidé na celém světě už od pradávna pro výrobu zdravých kvasných nápojů a potravin, zejména různých kefírů. Nápoje, které se kvasným procesem vyrábějí, obsahují velmi vzácné a zajímavé látky, které se v běžné potravě téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí. Nápoj Tibi je znám i pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, ale také vodní kefír. Krystaly Tibi jsou opravdu živá zrnka, rostou a množí se celkem rychle, stačí jim k životu jen voda a cukr. Proto, aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat fíky (zanechávají však za sebou drobná zrnka), nebo sušené švestky (dávají nápoji barvu whisky, ne však její chuť), nebo sušené meruňky (i po důkladném oplachování zůstávají zbytky síření ovoce a dávají nápoji mírně štiplavou chuť, kterou zejména děti vždy neakceptují, já jej miluji), vše předcházející ovoce mohou nahradit i rozinky. Pro zvýšení kyselosti přidáme ještě citron.

 

 

 

 

 

 

Spotřeba pro jednoho člověka je 1,5 litru na den, výrobní kvasná doba je 48 hodin (proto ty tři litry jako základ).

 

 

 

 

 

 

Hotový nápoj je velmi chutný, jako citronový džus, chuť si volíme sami množstvím cukru a přidáním sušeného ovoce. Chlazený je výborný a nízká teplota značně prodlužuje jeho životnost. Chuť je však jen jeden aspekt, avšak vynikajících léčivých účinků je mnoho. Ten kdo užívá tento nápoj preventivně se léčit nemusí. Znám pár lékařů, kteří ordinují minimálně jeden litr Tibi na jaterní problémy, jinému pacientovi totéž na ledvinové či močové problémy, jste unaveni?, tak alespoň 1,5 litru denně a bez prášků. Že by naše alternativní metody zasáhly i hlavy pomazané?

 

 

 

 

 

 

Já jen dodám, že vodní kefír se v lékařství může užívat pro mnoho účelů, léčí se jím záněty jater, žlučníkové i ledvinové potíže, katary, nemoci močových cest, záněty střev, sklerózy, infarkty, při žloutenkové dietě, osvědčil se mi zejména při čistění u kožních chorob, nemoci ženských orgánů a celá řada dalších vážných onemocnění. Důležité zde je, že si nápoj připravujete sami pro sebe a máte zájem na sobě pracovat. Proto si jej připravujete s láskou a mé zkušnosti s uživateli Tibi říkají, že tito lidé se přímo těší na chutný hlt Tibi.

 

 

 

Petr Karel Nečas: "Civilizační choroby, výživa a my"

 

 

Více o Tibi

 

 

 

 

 

 

Tibi je známou variantou klasického kefíru. Je to osvěžující šumivý nápoj, často označovaný jako Kefír d'acqua, Japonské krystaly nebo vodní kefír.

ObrazekNápoj je obvykle připravován se specifickou variantou kefírové kultury, často označované jako cukrová kefírová zrna. Tato zrna jsou kultivovaná v 5 až 10% cukrového roztoku s řízky přidaného citronu. Některé recepty obsahují přidání sušeného ovoce jako fík, meruňka nebo rozinky, které dále zlepši chuť výživnou hodnotu. Krystalky vodního kefíru jsou malé průhledné klihovité konzistence, které se skládají z polysacharidů [dextrany] s řetězem vytvořených z glukózy (cukru hroznového). Dextrany jsou vyprodukované díky symbióze mezi bakteriemi mléčné kyseliny a kvasinkami obsaženými v matrici. Kefír d'acqua byl možná původně kultivovaný ze zrn tradičního kefíru z Kavkazu, ale toto zůstává sporné. Jestli toto byl ten případ, pak ta pozdější zrna se možná adaptovala a vyvinula se po mnoha letech v kulturu vodní/cukrovou. Zrna vodního kefíru mají jedinečnou strukturu a barvu, jsou průhledná a křehká a lze je snadno rozlomit na části. Na rozdíl od tradiční kultury mléčného kefíru z Kavkazu.

 

 

 

Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje

Lactobacill

Streptococci/lactococci

Kvasinky

Lb. alactosus

Lb. brevis

Lb. casei subsp. casei

Lb. casei subsp. pseudoplantarum

Lb. casei subsp. rhamnosus

Lb. casei subsp. tolerans

Lb. coryneformis subsp. torquens

Lb. fructosus

Lb. hilgardii

Lb. homohiochi

Lb. plantarum

Lb. pseudoplantarum

Lb. yamanashiensis

Streptococcus cremeris

Str. faecalis

Str. lactis

Leuconostoc mesenteroides

Pediococcus damnosus

Saccharomyces cerevisiae

S. florentinus

S. pretoriensis

Candida valida

C. lambica

Kloeckera apiculata

Hansenula yalbensis

 

 

 

 

 

 

Příprava vodního jefíru (Kefíru d'acqua)

 

 

 

ObrazekProslulý vodní kefír byl zde již poměrně dlouho. Dnes je tento šumivý nápoj připravován v mnoha domácnostech světa. Recept pro výrobu Kefíru d'acqua se může lišit mezi různými domácnostmi. Ačkoli tento osvěžující nápoj je obvykle kultivovaný s roztokem vody, citronu a 3 až 10% roztokem cukru, je zcela běžné přidat několik sušených plodů jako fíky, sušené švestky nebo meruňky. Někdo také přidává celý rozkrojený citron nebo vymačkanou citrónovou šťávu. To jen ukazuje jak mnohostranně je možné tento nápoj připravit.

Tradiční vodní kefír je kultivovaný z průsvitných kefírových zrn, která jsou matná s pevnou strukturou v porovnání s tradičním mléčným kefírovým zrnem z Kavkazu. V závislosti na typu a množstvích přidaného cukru není neobvyklé když nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvašení.

Přísady a nástroje

 

  • 3 litrová sklenice
  • cedník [raději nekov ale není rozhodující]
  • 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru
  • 2 přirozeně sušené fíky/sušené švestky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi
  • 1 citron
  • 6 - 9 lžic cukru [bílý nebo žlutý surový cukr]
  • pitná voda
  • 1 lžíce jedné z následujicich surovin:
  • celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty [volitelné přísady, vytváří hezkou chuť a pomáhají zažívání]

Postup

 

  • Naplňte sklenici vodou (jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3. [Toto je velmi důležité protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak, který by mohl sklenici roztrhnout.]
  • Rozpusťte cukr a přidejte šťávu z citrónu se zbytkem citronové kůry. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron. [Před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy.]
  • Přidejte sušené plody a kefírová zrna
  • Upevněte těsně víčko na sklenici a nechte obsah kvasit po dva až tři dny v pokojové teplotě
  • Po této době zceďte perlivý Kefír d'acqua a nechte vychladit.
  • Nápoj je připravený pro spotřebu

            

Stejný postup opakuje pro přípravu dalších dávek .


 

 

 

 

 

 

Příprava dle článku z knihy Petra Karla Nečase: "Civilizační choroby, výživa a my"

 

  • 9 polévkových lžic krystalů Tibi,
  • 15 až 21 dkg běžného krystalového cukru,
  • 3 kusy sušeného ovoce, nebo asi 20 ks rozinek,
  • Šťávu z 1 citrónu, kůru citrónu dobře umyjeme, citrón se vymačká až je nápoj hotový.
  • Ideální pro výrobu je třílitrová sklenice od okurek, nápoj občas zamíchat!

 

Stáčení nápoje, což je cezení do skleněné nádoby nebo PET lahve, ve které nápoj uschováme do lednice, závisí na naší potřebě:

    • nápoj po 24 hodinách působí mírně projímavě,
    • nápoj po 48 hodinách normalizuje a je hotov pro běžné užívání,
    • třídenní nápoj a starší spíše staví.

 

Po stočení krystalky dobře propláchneme studenou vodou a postup opakujeme. Vyzískaný přírustek krystalů použijeme buď pro rozšíření naší výroby, nebo je uložíme ve sladké vodě v lednici.

 

 

 

Probiotický bylinný čaj

 

 

 

Užitím kefírových zrn lze spojit výhody a účinky bylinných čajů a odvarů se schopností kefírové kultury rozkládat vodou nerozpustné nebo těžce stravitelné látky.

 

 

 

Mnoho léčivých, nebo farmakologicky aktivních složek nalezených v bylinách jsou ve formě éterických olejů - silicí. Tyto jsou většinou nerozpustné ve vodě. Kultivace kefírovou kulturou může pomoci uvolnit tyto součásti do vodního roztoku. Toto se dosáhne diky akci určitých enzymů produkovaných mikroby a kvasinkami během fermentace. Některé aktivní složky bylin se také mohou rozpustit díky malému množství alkoholu vyprodukovaného během procesu kvašení. Nápoj obsahuje některé z vitaminů řady B komplex, jenž jsou tvořeny zásluhou kvasinek a dalších mikroorganismů, včetně dodatku aminokyselin, RNA a DNA [mikroby a kvasinky sami]. Tento proces produkuje osvěžující nápoj, který může chutnat podobně jako šampaňské, nebo jako perlivá esence z vonných bylin které k přípravě vyberete.

 

"Kefír d'erba léčebný" - Příklad receptu bylinného toniku

  • 1 lžíce květu jetele lučního
  • 1 lžíce listu vojtěšky anebo květu heřmánku
  • 5 celých šípků nebo 1 čajový sáček šípkového čaje
  • 1 lžíce buď medu nebo sladového výtažku
  • 2 až 3 lžíce kefírových zrn
  • 500 ml [2 poháry] pramenité nebo pitné vody

 

 

 

"Kefír d'erba léčebný" můžete připravit pomocí dvou metod, popsaných níže.

1. Surová bylinná extrakce za studena.

 

Použití této metody pomáhá uchovat tepelné citlivé základní složky, jenž jsou normálně zničené vařením. Nehledě na látky rozpustné, spoléháme se hlavně na schopnost mikroflóry kefíru extrahovat rozpustné aktivní ingredience z bylin. Po 24 až 48 hodin fermentace se byliny jeví strávené, uvolňující činné složky do roztoku. Doporučuji používání kefírového váčku pro tuto metodu extrakce pro snadné oddělení kefírových zrn z bylinných částí jednoduše odstraněním vaku obsahujícího zrna poté, co fermentace je kompletní.

 

Postup:

 

Naplníme sklenici do 2/3 vodou. Přidáme a rozpustíme med nebo slad. Vložíme zbytek přísad a váček s kefírovými zrny. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Odstraníme vak a scedíme. Kefír d'erba léčebný je připraven ke spotřebě.

 

2. Bylinná čajová metoda.

 

Vodu v hrnci přivedeme k varu. Přidáme šípky, květ jetele lučního, vojtěšku nebo květ heřmánku. Hrnec zakryjeme a necháme máčet a vychladnout na pokojovou teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlijeme do sklenice. Přidáme cukr a kefírová zrna. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Po scezení je kefír d'erba připraven ke spotřebě.

 

Tipy a variace

 

 

 

Zkuste míchání různých kombinací z bylin které máte rádi, nebo potřebujete.

Přidejte pampeliškový kořen na pročištění a léčení jater nebo mučenku jedlou a šišák vroubkovaný pro dobré spaní.

Můžete použít komerční bylinné porcované čaje v obou metodách popsaných výše. Nejsou zde žádná omezení a experimentování je doporučené.

Když zkoušíte nové variace bylinných nálevů, nepoužijte všechna svá kefírová zrna pro případ, že kefírová kultura nebude na některou z vašich variací reagovat vstřícně. V takovém případe budou potřebovat delší dobu aby se na tuto vaši variaci adaptovala a kvasný proces bude pokračovat někdy až po několika dávkách.

 

 

 

Pylový kefír

 

Květový pyl je známý bohatým obsahem živin včetně enzymů a velmi kvalitního proteinu. Kvůli vnější struktuře buněčných stěn každé pylové buňky, je pyl velmi obtížné strávit a mnoho živin je tak nepřístupných pro normální lidské trávení. Toto omezení můžeme obejít použitím kvasného procesu který by měl pomoci alespoň částečnému zhroucení mnoha z těchto normálně neproniknutelných buněčných stěn z včelího pylu uvolňující obsah v každé vnitřní buňce, aby mohl být dále stráven a absorbován.

Přidáme nejméně 1 lžíci včelích pylových zrníček ke každým 2 hrnkům z vody nebo nálevům zmíněným výše, pak necháme kvasit s kefírovou kulturou po 2 až 3 dny.

/ nahoru /

 

Zdroj: stránky o Tibi (uvádí paní Věra)

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Odbornější informace o vodním kefíru

(Brozkeff, 15. 12. 2010 22:57)

Zdravím vás,

sám asi měsíc a půl vodní kefír pěstuji, ale nebyl jsem spokojen s informační úrovní českých článků o vodním kefíru, tak jsem udělal nějaké rešerše ve vědeckých databázích, abych přišel na kloub tomu, jaké kultury vlastně ty krystalky osidlují, a z čeho doopravdy rostou. Výsledek nabízím k počtení zde včetně odkazů na použité výzkumné studie:

http://malec.borec.cz/vareni/2010/12/15/tibi-vodni-kefir-biochemicke-vlastnosti/

Nová adresa

(Brozkeff, 24. 6. 2011 15:33)

Článek se nově nachází na adrese http://brozkeff.net/2010/12/15/tibi-vodni-kefir-biochemicke-vlastnosti/

diabetes

(karel kolář, 3. 7. 2010 9:17)

Dobrý den,je možno vodní kefír pít při diabetes druhého stupně

TIBETSKÁ HOUBA

(Dana, 25. 5. 2010 19:31)

Nabízím Tibetskou houbu do mléka, kdo má zájem pište :dasa.cizkova@centrum.cz

Mexicky eukalyptus

(Jana, 2. 4. 2010 17:35)

Jen upresnim-eukalyptus je nejen pro astmatiky,ale pro vsechny lidicky- na rymu,nachlazeni,vysoky tlak,cholesterol a srdecni potize.Vyluh mirne dezinfikuje drobne ranky a spaleniny.Prijemne aroma odpuzuje letajici hmyz.Je to lecivka,ktera se tvaruje do koule,miluje svetle misto a nesnasi preliti.Idealni do paneloveho domu i do baracku.

TIBI KRYSTALKY+ KEFIROVE HOUBICKY

(Jana, 2. 4. 2010 17:29)

Nabizim Tibi krstalky,kefirove houbicky a ne tak docela znamou pokojovou lecivku nenarocnou Mexicky eukalyptus.Jednotna cena 150Kc.¨Posilam ve specialni obalce.Do cele CR
troubes@centrum.cz

re: tibi LOB

(poustevnik, 27. 12. 2007 19:38)

zkontrolujte postup všech základních pravidel pro pěstování a růst krystalků..

1.) Krystalky nesnáší chlorovanou vodu, je tedy třeba nechat vodu odstát alespoň hodinu.

2.) Nesnáší také jakékoli chemikálie - včetně jaru. Veškeré nádobí, které přijde do kontaktu s tibi důkladně omyjte.

3.) Pro pěstování by se neměly používat plechové nádoby, vyhněte se i míchání kovovou lžící nebo naběračkou. Použijte raději plast nebo čistou vařečku.

4.) Tibi krystalky jsou citlivé i na chemické přísady, např. na síru, která se používá při sušení ovoce - proto je nutné ovoce (to platí i pro hrozinky) nejprve dobře propláchnout teplou vodou.

5.) Přidávejte ovoce, ale vždy citron - polovinu, opět dobře umyjte kůru před použitím, citrusy bývají chemicky ošetřované. Během druhého dne citron do nálevu vymačkejte - tibi to ke svému růstu potřebuje.

6.) Tibi potřebuje ke svému růstu pokojovou teplotu - roste i v teplotě 18°C ale to už je potřeba prodloužit dobu zrání. (Při ještě nižších teplotách nemám zkušenost)

Pokud vše dodržujete a přesto krystalky nerostou, je možné, že máte neživou kulturu a je potřeba vyzkoušet jinou násadu.

Tibi roste velmi rychle, pokud by byl problém ve vodě (třeba olověné nebo železné trubky), zkuste na 2-3 cykly použít jinou vodu. Efekt by se měl viditelně projevit už po slití druhého nálevu.

tibi

(LOB, 27. 12. 2007 2:29)

nedaří se mi rozmnožit krystalky tibi, vodu mám pitnou, dávám cukr,5-7 polévkových žlic, citron, hrozinky, 48 hodin kvasu

prodám Tibi BRNO

(poušť, 12. 12. 2007 9:12)

Nabízím Tibi krystalky 70kč - Brno tel: 776 060 330

Re: Dotaz

(poustevník, 12. 12. 2007 9:03)

Tibi a cukrovka

Tibi krystalky potřebují ke svému růstu cukr, to znamená, že v nápoj určité množství cukru obsahuje. Přičemž platí, že čím větší podíl krystalků - tím dříve bude cukr spotřebován. Čím déle necháte tibi zrát tím méně bude ve výsledném nápoji cukru.. Při vyšší pokojové teplotě spotřebovává tibi cukry rychleji, v chladnu méně rychle.

Zda je nápoj vhodný pro cukrovkáře je otázkou sutpně onemocnění, ale obecně se o tibi píše, že ukrovku zmírňuje. Doporučuji to zkonzultovat s lékařem.

Pokud někdo znáte, jak zjistit množství cukru v nápoji, určitě napište !!!

Dotaz

(Miroslava, 12. 12. 2007 8:54)

Můžou užívat vodní kefír cukrovkáři?

Tibi krystalky - vodní kefír - mňamka

(aguaris, 9. 11. 2007 5:58)

Japonské krystalky, jak se jim také někdy říká mi rostou jako z vody :)) ony vlastně rostou z vody. Moc mi chutná jejich nápoj. Připravuji ho v chladnější místnosti kolem 19°C a nechám ho zrát podle návodu ale místo dvou dnů, dny tři.

Vždy přidávám půl nebo 1/3 citronu, jako přídavné ovoce dávám krystalkům střídavě fíky - nerozkrojené, rozinky, sušené švestky, nebo Goji. Ovoce vždy předtím omyji důkladně teplou vodou - vyjma Goji, které jsou sušené na slunci.

Po uzrání Tibi nápoje ovoce není poživatelné, věřte mi :o))


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4