Tibi - vodní kefír, nápoj třetího tisíciletí
Ano, je to skutečně nápoj třetího tisíciletí, i když jsou o něm zmínky i v Bibli. Tak neuvěřitelně dlouho nám trvalo, než jsme vědecky přišli na tuto pravdu, že Tibi dělá zázraky, které medicína prostě neumí. Vždyť vyčistí naše těla zanesená toxickými látkami, dá jim větší odolnost, neboli imunitu a ještě doplní stále chybějící bioenergii, neboli vitalitu. To se dnes považuje téměř za zázrak, a ten si můžete dělat doma, žádné vaření a za dva dny je vše hotovo.
Společenství kvasinek a bakterií používali lidé na celém světě už od pradávna pro výrobu zdravých kvasných nápojů a potravin, zejména různých kefírů. Nápoje, které se kvasným procesem vyrábějí, obsahují velmi vzácné a zajímavé látky, které se v běžné potravě téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí. Nápoj Tibi je znám i pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, ale také vodní kefír. Krystaly Tibi jsou opravdu živá zrnka, rostou a množí se celkem rychle, stačí jim k životu jen voda a cukr. Proto, aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat fíky (zanechávají však za sebou drobná zrnka), nebo sušené švestky (dávají nápoji barvu whisky, ne však její chuť), nebo sušené meruňky (i po důkladném oplachování zůstávají zbytky síření ovoce a dávají nápoji mírně štiplavou chuť, kterou zejména děti vždy neakceptují, já jej miluji), vše předcházející ovoce mohou nahradit i rozinky. Pro zvýšení kyselosti přidáme ještě citron.
Spotřeba pro jednoho člověka je
Hotový nápoj je velmi chutný, jako citronový džus, chuť si volíme sami množstvím cukru a přidáním sušeného ovoce. Chlazený je výborný a nízká teplota značně prodlužuje jeho životnost. Chuť je však jen jeden aspekt, avšak vynikajících léčivých účinků je mnoho. Ten kdo užívá tento nápoj preventivně se léčit nemusí. Znám pár lékařů, kteří ordinují minimálně jeden litr Tibi na jaterní problémy, jinému pacientovi totéž na ledvinové či močové problémy, jste unaveni?, tak alespoň
Já jen dodám, že vodní kefír se v lékařství může užívat pro mnoho účelů, léčí se jím záněty jater, žlučníkové i ledvinové potíže, katary, nemoci močových cest, záněty střev, sklerózy, infarkty, při žloutenkové dietě, osvědčil se mi zejména při čistění u kožních chorob, nemoci ženských orgánů a celá řada dalších vážných onemocnění. Důležité zde je, že si nápoj připravujete sami pro sebe a máte zájem na sobě pracovat. Proto si jej připravujete s láskou a mé zkušnosti s uživateli Tibi říkají, že tito lidé se přímo těší na chutný hlt Tibi.
Petr Karel Nečas: "Civilizační choroby, výživa a my"
Více o Tibi
Tibi je známou variantou klasického kefíru. Je to osvěžující šumivý nápoj, často označovaný jako Kefír d'acqua, Japonské krystaly nebo vodní kefír.
Nápoj je obvykle připravován se specifickou variantou kefírové kultury, často označované jako cukrová kefírová zrna. Tato zrna jsou kultivovaná v 5 až 10% cukrového roztoku s řízky přidaného citronu. Některé recepty obsahují přidání sušeného ovoce jako fík, meruňka nebo rozinky, které dále zlepši chuť výživnou hodnotu. Krystalky vodního kefíru jsou malé průhledné klihovité konzistence, které se skládají z polysacharidů [dextrany] s řetězem vytvořených z glukózy (cukru hroznového). Dextrany jsou vyprodukované díky symbióze mezi bakteriemi mléčné kyseliny a kvasinkami obsaženými v matrici. Kefír d'acqua byl možná původně kultivovaný ze zrn tradičního kefíru z Kavkazu, ale toto zůstává sporné. Jestli toto byl ten případ, pak ta pozdější zrna se možná adaptovala a vyvinula se po mnoha letech v kulturu vodní/cukrovou. Zrna vodního kefíru mají jedinečnou strukturu a barvu, jsou průhledná a křehká a lze je snadno rozlomit na části. Na rozdíl od tradiční kultury mléčného kefíru z Kavkazu.
Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje |
||
Lactobacill |
Streptococci/lactococci |
Kvasinky |
Lb. alactosus Lb. brevis Lb. casei subsp. casei Lb. casei subsp. pseudoplantarum Lb. casei subsp. rhamnosus Lb. casei subsp. tolerans Lb. coryneformis subsp. torquens Lb. fructosus Lb. hilgardii Lb. homohiochi Lb. plantarum Lb. pseudoplantarum Lb. yamanashiensis |
Streptococcus cremeris Str. faecalis Str. lactis Leuconostoc mesenteroides Pediococcus damnosus |
Saccharomyces cerevisiae S. florentinus S. pretoriensis Candida valida C. lambica Kloeckera apiculata Hansenula yalbensis |
Příprava vodního jefíru (Kefíru d'acqua)
Proslulý vodní kefír byl zde již poměrně dlouho. Dnes je tento šumivý nápoj připravován v mnoha domácnostech světa. Recept pro výrobu Kefíru d'acqua se může lišit mezi různými domácnostmi. Ačkoli tento osvěžující nápoj je obvykle kultivovaný s roztokem vody, citronu a 3 až 10% roztokem cukru, je zcela běžné přidat několik sušených plodů jako fíky, sušené švestky nebo meruňky. Někdo také přidává celý rozkrojený citron nebo vymačkanou citrónovou šťávu. To jen ukazuje jak mnohostranně je možné tento nápoj připravit.
Tradiční vodní kefír je kultivovaný z průsvitných kefírových zrn, která jsou matná s pevnou strukturou v porovnání s tradičním mléčným kefírovým zrnem z Kavkazu. V závislosti na typu a množstvích přidaného cukru není neobvyklé když nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvašení.
Přísady a nástroje
- 3 litrová sklenice
- cedník [raději nekov ale není rozhodující]
- 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru
- 2 přirozeně sušené fíky/sušené švestky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi
- 1 citron
- 6 - 9 lžic cukru [bílý nebo žlutý surový cukr]
- pitná voda
- 1 lžíce jedné z následujicich surovin:
- celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty [volitelné přísady, vytváří hezkou chuť a pomáhají zažívání]
Postup
- Naplňte sklenici vodou (jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3. [Toto je velmi důležité protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak, který by mohl sklenici roztrhnout.]
- Rozpusťte cukr a přidejte šťávu z citrónu se zbytkem citronové kůry. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron. [Před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy.]
- Přidejte sušené plody a kefírová zrna
- Upevněte těsně víčko na sklenici a nechte obsah kvasit po dva až tři dny v pokojové teplotě
- Po této době zceďte perlivý Kefír d'acqua a nechte vychladit.
- Nápoj je připravený pro spotřebu
Stejný postup opakuje pro přípravu dalších dávek .
Příprava dle článku z knihy Petra Karla Nečase: "Civilizační choroby, výživa a my"
- 9 polévkových lžic krystalů Tibi,
- 15 až 21 dkg běžného krystalového cukru,
- 3 kusy sušeného ovoce, nebo asi 20 ks rozinek,
- Šťávu z 1 citrónu, kůru citrónu dobře umyjeme, citrón se vymačká až je nápoj hotový.
- Ideální pro výrobu je třílitrová sklenice od okurek, nápoj občas zamíchat!
Stáčení nápoje, což je cezení do skleněné nádoby nebo PET lahve, ve které nápoj uschováme do lednice, závisí na naší potřebě:
- nápoj po 24 hodinách působí mírně projímavě,
- nápoj po 48 hodinách normalizuje a je hotov pro běžné užívání,
- třídenní nápoj a starší spíše staví.
Po stočení krystalky dobře propláchneme studenou vodou a postup opakujeme. Vyzískaný přírustek krystalů použijeme buď pro rozšíření naší výroby, nebo je uložíme ve sladké vodě v lednici.
Probiotický bylinný čaj
Užitím kefírových zrn lze spojit výhody a účinky bylinných čajů a odvarů se schopností kefírové kultury rozkládat vodou nerozpustné nebo těžce stravitelné látky.
Mnoho léčivých, nebo farmakologicky aktivních složek nalezených v bylinách jsou ve formě éterických olejů - silicí. Tyto jsou většinou nerozpustné ve vodě. Kultivace kefírovou kulturou může pomoci uvolnit tyto součásti do vodního roztoku. Toto se dosáhne diky akci určitých enzymů produkovaných mikroby a kvasinkami během fermentace. Některé aktivní složky bylin se také mohou rozpustit díky malému množství alkoholu vyprodukovaného během procesu kvašení. Nápoj obsahuje některé z vitaminů řady B komplex, jenž jsou tvořeny zásluhou kvasinek a dalších mikroorganismů, včetně dodatku aminokyselin, RNA a DNA [mikroby a kvasinky sami]. Tento proces produkuje osvěžující nápoj, který může chutnat podobně jako šampaňské, nebo jako perlivá esence z vonných bylin které k přípravě vyberete.
"Kefír d'erba léčebný" - Příklad receptu bylinného toniku
- 1 lžíce květu jetele lučního
- 1 lžíce listu vojtěšky anebo květu heřmánku
- 5 celých šípků nebo 1 čajový sáček šípkového čaje
- 1 lžíce buď medu nebo sladového výtažku
- 2 až 3 lžíce kefírových zrn
- 500 ml [2 poháry] pramenité nebo pitné vody
"Kefír d'erba léčebný" můžete připravit pomocí dvou metod, popsaných níže.
1. Surová bylinná extrakce za studena.
Použití této metody pomáhá uchovat tepelné citlivé základní složky, jenž jsou normálně zničené vařením. Nehledě na látky rozpustné, spoléháme se hlavně na schopnost mikroflóry kefíru extrahovat rozpustné aktivní ingredience z bylin. Po 24 až 48 hodin fermentace se byliny jeví strávené, uvolňující činné složky do roztoku. Doporučuji používání kefírového váčku pro tuto metodu extrakce pro snadné oddělení kefírových zrn z bylinných částí jednoduše odstraněním vaku obsahujícího zrna poté, co fermentace je kompletní.
Postup:
Naplníme sklenici do 2/3 vodou. Přidáme a rozpustíme med nebo slad. Vložíme zbytek přísad a váček s kefírovými zrny. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Odstraníme vak a scedíme. Kefír d'erba léčebný je připraven ke spotřebě.
2. Bylinná čajová metoda.
Vodu v hrnci přivedeme k varu. Přidáme šípky, květ jetele lučního, vojtěšku nebo květ heřmánku. Hrnec zakryjeme a necháme máčet a vychladnout na pokojovou teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlijeme do sklenice. Přidáme cukr a kefírová zrna. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Po scezení je kefír d'erba připraven ke spotřebě.
Tipy a variace
Zkuste míchání různých kombinací z bylin které máte rádi, nebo potřebujete.
Přidejte pampeliškový kořen na pročištění a léčení jater nebo mučenku jedlou a šišák vroubkovaný pro dobré spaní.
Můžete použít komerční bylinné porcované čaje v obou metodách popsaných výše. Nejsou zde žádná omezení a experimentování je doporučené.
Když zkoušíte nové variace bylinných nálevů, nepoužijte všechna svá kefírová zrna pro případ, že kefírová kultura nebude na některou z vašich variací reagovat vstřícně. V takovém případe budou potřebovat delší dobu aby se na tuto vaši variaci adaptovala a kvasný proces bude pokračovat někdy až po několika dávkách.
Pylový kefír
Květový pyl je známý bohatým obsahem živin včetně enzymů a velmi kvalitního proteinu. Kvůli vnější struktuře buněčných stěn každé pylové buňky, je pyl velmi obtížné strávit a mnoho živin je tak nepřístupných pro normální lidské trávení. Toto omezení můžeme obejít použitím kvasného procesu který by měl pomoci alespoň částečnému zhroucení mnoha z těchto normálně neproniknutelných buněčných stěn z včelího pylu uvolňující obsah v každé vnitřní buňce, aby mohl být dále stráven a absorbován.
Přidáme nejméně 1 lžíci včelích pylových zrníček ke každým 2 hrnkům z vody nebo nálevům zmíněným výše, pak necháme kvasit s kefírovou kulturou po 2 až 3 dny.
Zdroj: stránky o Tibi (uvádí paní Věra)
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den daruji Tibi krystalky
Re: Tibi
(Bara, 9. 7. 2017 21:50)
Dobry den, mam zajem o tibi krystalky, poslala by jste mi je postou? Zaplatim dekuji bara
Barkriver @seznam.cz
Re: Re: Tibi
(Alena, 14. 7. 2017 20:36)
Dobrý den Tibi vám ráda pošlu pouze za poštovné. Napište mi prosím na mail kontakt na vás
Alakrizova @atlas.cz
Re: Tibi
(Ivana Ruzickova, 21. 8. 2017 22:13)Prosim je mozne ziskat jedte tibi krystaly?naklady za postovne pochopitelne uhradim.Dekuji
Tibi Plzeň
(Daniel Krajíček, 11. 7. 2017 19:07)Dobrý den, pokud by někdo z Vás měl Tibi krystaly, Kombuchu nebo kefírovou houbu - zdarma, na prodej nebo výměna za něco zajímavého (např domácí křepelčí vajíčka) napište na mail KrajicekDaniel@seznam.cz, děkuji. Nejlépe Plzeň, ale můžeme se domluvit i po celé ČR.
tibi krystaly Kroměříž
(Kačka, 8. 7. 2017 22:10)Dobrý den, sháním tibi krystaly nejlépe Kroměříž a okolí 10km
Tibi krystaly
(Milan, 27. 5. 2017 19:42)
dobrý den, sháním tibi krystaly jsem z Prahy nebo poslat.
děkuji za nabídky
jilecekm@seznam.cz
Vodní krystali
(Pavel, 25. 5. 2017 11:44)Dobrý den zhaním vodní krystali kdo by měl navíc tak se ozvite buď na tel. 737325997 a nebo na e-mail dogkill@ centrum. cz předem děkuji.
TIBI krystaly
(bruuk, 10. 5. 2017 10:04)Dobrý den, mám vážný zájem o TIBI houbu i krystaly. Jsem z Třince. Pokud by jste byli ochotní poslat poštou. Cenu předem domluvíme na bruuk@seznam.cz , předem děkuji za ochotu.
Tibi krystaly
(Radka, 4. 5. 2017 10:45)
Prosim info, krystaly se take susi pro delsi uskladneni?Nikde jsem se to nedocetla.
Dekuji za odpoved
radkaplesk@centrum.czz
Tibi krystaly
(Markéta, 3. 5. 2017 10:30)Dobrý den mám zájem o tibecké krystaly. Děkuji za odpověď. Pište mi na maki.s.r.o@seznam.cz
Tibi krystaly
(Petra, 17. 4. 2017 22:38)
Sháním tibi krystaly, jsem z Liberce. Za nabídku děkuji.
TIBI krystaly
(Dana Gezová, 31. 3. 2017 9:52)Dobrý den, měla bych zájem o TIBI krystaly. děkuji Danka
Prosba
(Jitka, 19. 2. 2017 12:56)Prosím, kdo by mohl darovat tibi krystalky v Praze.Predem děkuji
TIBI
(Svatopluk Ochman, 27. 5. 2016 11:50)
Dobrý den
mám vážný zájem o Tibi krystaly/jsem z okolí Kroměříže/Všem předem noc děkuji.Uvítam i nabídky dodání ČP.Svaťa
Re: TIBI
(Stepanka, 28. 5. 2016 18:43)Dobry den, tibi mam a rada daruji ;-) jsem z kromerize
Re: Re: TIBI
(Jaromíra Zanášková, 7. 6. 2016 18:02)
Dobrý den,
máte ještě Tibi krystaly, měla bych zájem. Jsem z Přerova, přijela bych.
email: j.zanaskova@seznam.cz
Děkuji
Jaromíra Zanášková
Re: Re: TIBI
(Zdenka, 11. 7. 2016 13:40)
Dobrý den,
je ještě aktuální nabídka Tibi krystalů v Kroměříži? Přijela bych nebo k vám pošlu kamarádku. Děkuji za odpověď. Zd.Pass
Re: Re: TIBI
(Jindrich Navratil, 5. 1. 2017 22:44)
Dobry den,
je mozne mi Tibi zaslat postou do Brna ?
Bohuzel jsem je na 2 roky vynechal a neprisel jsem na moznost uchovani stejne, jak u mlecnych, ktere se daji zamrazit.
Mate popripade tip jak na delsi vynechani a uchovani tibi ?
Moc dekuji.
V pripade, potvrzeni nasledne poslu emailem ci sms svoji adresu.
S pozdravem
Jindrich Navratil
Tibi
(Alena, 18. 6. 2017 19:06)